🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Защото обичам лошото време", пълнометражният дебют на Яна Лекарска

Драма на чувствата и помирението с миналото с Неда Спасова и Владимир Михайлов

Оценка: 4 от 5

Режисьор и сценарист: Яна Лекарска

С: Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елини Декидис, Иван Бърнев, Веселин Ранков

Времетраене: 100 мин.

"Научих се да губя и спечелих" е стих на Александър Петров (от песента "Частен случай) и рефрен на филма. Той взе Наградата на публиката на отминалия "София филм фест" и е по екраните в страната. В българското кино влиза автор с модерна чувствителност и изграден стил. Той е с чертите на актуалната "корейска вълна", превръщаща интимното в универсално, естетизирайки "невидимото" в ежедневието.

Яна Лекарска започва като пишещ журналист, учи кинодраматургия в НБУ и завършва режисура в Сеул, Южна Корея. Зрелият й дебют стъпва върху новелите, правени там - "Мостът" (за екзистенциалния избор) и "Ноември ще бъде май" (за правото на надежда).

Пред същите неща е изправена и Ирина във филма в проникновеното изпълнение на Неда Спасова. Парадоксалното заглавие описва живота й. Тя влачи по инерция брак с отсъстващ мъж, за когото стои след работата и приятелите. За пред роднините си е слънчева, но вътре й е гръмотевично. Прави каквото очакват от нея, "защото така е по-удобно". Докато не хваща първия нощен влак към морето и към времето, когато е била щастлива.

То включва Борис (многопластов Владимир Михайлов), баткото от детството, после известен художник във Франция. С циничен щит към света, но криещ вътрешна нежност. Дошъл си е в съседната крайморска вила, и той пред равносметка. Имената по Димитър Димов отиват на героите, романтичното ядро у всеки от тях е съхранено.

Носталгията е действащо лице във филма. Георги Минчев с "Някога, някога" и "Тангра" с "Любовта, без която не можем" задават тона. Боряна Пунчева внася класа като "заслужилата народна артистка" Теменуга, с роля в миналото на родителите. Иван Бърнев е нощен радиоводещ, добавя мекота и човечност в "разговора" със зрителите. Бременната магазинерка на Елини Декидис е надеждата за ново начало. Операторът Младен Минев (дебют) е в общата естетика на натурност и вярност към живота, работи с естествена светлина. Тя се пренася в залата, "частният случай" на Ирина и Борис става общ и преживян.

Още от същото: "Дъвка за балончета".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар