Кино | "Минали животи" на Селин Сонг с Грета Лий

Романтична драма за силата на несъстоялата се любов

+ + + + и ½ от 5

Past Lives

Режисьор и сценарист: Селин Сонг

С: Грета Лий, Тео Йо, Джон Магаро

Времетраене: 106 мин.

Past Lives е независим американски филм с корейски корени, беше откритието на миналогодишния "Сънданс", стигна до десетката в главната категория за "Оскар" и номинация за оригинален сценарий. По кината е от края на март, паралелно със"София филм фест" и може да бъде незаслужено пропуснат. Неочаквано зрял дебют на родената в Сеул (1988) Селин Сонг, авторка на реализирани пиеси (Endlings), вплела в историята и моменти от собствения си живот на артистична имигрантка.

Пътуваме във времето, емоционалното и това на разделите и събиранията. В сегашно време двама мъже (Тео Йоо, Джон Магаро) и една жена (Грета Лий) са в късен нощен бар в Ню Йорк, гадаем какво може ги свързва. Азиатска двойка с техния американски приятел, или триъгълникът е по-сложен?

Преди двадесет и четири години На Йонг и Хае Сонг са във вихъра на ученическа любов из слънчевите паркове на Сеул. Тя е амбициозна и често плаче, той я утешава като верен рицар. След нови 12 години тя е сменила континентите и пише пиеси в Ню Йорк, името й е Нора Муун. Той е в казармата и после учи за инженер. Намират се през Facebook и в Skype. Макар само лица от екрана, нищо от връзката им не е изтляло, сякаш скрепено от провидението. Ин - юн на корейски, кармичната памет, преминаваща през времето.

В трактовката на Селин Сонг няма мистика, има деликатност и нежност в разравянето на онова, което ни прави чувстващи хора. Снимано е на филмова лента, с улавяне на поетичните мигове от ежедневието. Копнежът и меланхолията се усещат физически. Триъгълникът в сегашно време - Нора, американският й съпруг, писател, и дошлият им на гости Хае - е без злодеи и пренебрегнати. Музиката е джазово пиано, настроението е на прошка и примиряване с реалностите. Защото, както казва Нора, сме като дървета, засадени в обща яма, и всеки трябва да намери място за корените си. А от това боли.

Още от същото: "В настроение за любов".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар