🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Шан–Чи и легендата за десетте пръстена"

Оригинално зрелище с хумор и азиатски митове

Оценка: 3½ от 5

Още от същото: "Черната пантера"

Заслужено Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings ще е касовият рекордьор на отминаващото лято. Различният супергероичен филм в заплашения от повторяемост каталог на Marvel (вече в Disney). В половината време се говори китайски, което означава субтитри за пазарите, на които най-много се разчита. Непознато лице в титулната роля, канадецът, роден в Китай, Симу Лиу, с важен за тук каскадьорски опит и досегашна кариера в ситкоми. Независим талант за режисьор - Дестин Даниел Кретон, с японски предци, автор на Short Term 12, с първата голяма драматична роля на Бри Ларсон като възпитателка в дом за проблемни тийнейджъри. Ларсон се явява и тук в епилог по средата на финалните надписи, но вече като Капитан Марвел.

Прологът представя легендата от заглавието, пръстените са дали безсмъртие на пътуващ през вековете господар на злото (Тони Люн от "В настроение за любов" на Каруай), бойната им сила се управлява телепатично, като лазерните мечове от една друга сага. С тренировки като от Kill Bill той е превърнал сина си Шан-Чи в кунг-фу машина за убиване. Дегизиран не особено умно като Шон, той бяга от сянката му в сегашен Сан Франциско, водейки "нормален" живот на пиколо, паркиращо коли. С другарче в живота рапърката Акуафина, носеща главната комична свежест на филма. Но бащата се завръща с план за отваряне Портала на мрака и синът превключва на старите си свръхумения.

Комиксовото е максимално обрано за сметка на приказни заемки от азиатската митология. Кунг-фу сцените са въздушен балет като в "Тигър и Дракон", за който напомня Мишел Йео в ключова роля. В повечето филми на Marvel знаеш какво ще се случи, този е непредсказуем. Поне до фирмената CGI - баталия на финала, забравяща за човешкия елемент, разковничето за изненадващия успех на "Шан-Чи". През него и най-помпозната легенда за спасяването на Вселената може да е само вметка във виц, разказан на маса.

Все още няма коментари
Нов коментар