Ще преобладава хубаво време

LM100, креативната сила зад арт арсенала на хотелите Le Meridien

Arrival art work от Joan Fontcuberta

Многоцветната психеделична фасада, която посреща гостите в Le Meridien Barcelona, е, меко казано, изненадваща и определено смела за 5-звезден хотел. Панорамният образ представлява метеорологична карта на Средиземно море с прогноза за хубаво време в Барселона. Фотомозайката е съставена от близо шест хиляди снимки, които Google връща при търсене на думата "Барселона".

Според автора Джоан Фонткуберта Arrival art work е визуална метафора и филтър, предразполагащ гостите да започнат да се наслаждават на най-добрите страни на града. Творбата е възпроизведена в по-малък формат зад рецепцията и всъщност подготвя въображението за цялостната арт концепция, която очаква посетителите в хотела. Трите стола пред нея са перфектно копие на столовете, създадени от архитекта Антонио Гауди, които могат да се видят в построената от него къща Casa Calvet. "Изработват се по поръчка на ръка, следвайки оригиналната технология и материали", казва за Light пиар мениджърът Ана Микел.

Магнитната карта за стаите, която клиентите получават, е дело на някого от LM100 Creative Community – екип артисти и новатори от областта на изкуството, модата, музиката, кулинарията, архитектурата. Ръководени от известния културен куратор Жером Сан (съосновател на музея Palais de Tokyo в Париж), от 2006 г. те разработват пионерска в хотелския бизнес стратегия за превръщането на веригата Le Meridien в място, в което изкуството и новите сензорни възприятия са на всяка крачка. Съвсем буквално. Така например създаденият от Le Labbo аромат, който се носи в барселонския Le Meridien, пресъздава ухание на стара библиотека, смесвайки тамян, ирис, джинджифил, кедър и мъх. Картите-ключове за стаите са част от идеята Unlock Art. Чрез тях гостите получават покана за някоя от знаковите културни забележителности на града.

В Барселона това е Музеят за модерно изкуство Macba. В градчето Вендрел, на 70 км от каталунската столица, Le Meridien Ra кани в избите Celler Avgvstvs Forvm, произвеждащи не само вино, но и гурме оцет, който през последните петнадесет години се използва на вечерята на Нобеловите награди. В Лондон може да се посети галерията Tate, в Монреал - Canadian Center of Architecture, в Истанбул – Istanbul Modern.

Във фоайето и в асансьора звучат хиляда и петстотин парчета, разделени на четири тематични блока в зависимост от момента на деня. В музикалната селекция хитове от жанровете поп, рок, електроника може да се чуят Ванеса Паради, Шаде или хитът Besame mucho.

До асансьора виси Sopa Gaudí (или "Супа Гауди"), 25-метровата скулптура на Джауме Амиго, която преминава през цялото стълбище. Използваните 141 кръгли диска в нея са панички за хранене на пилета, изоставени в бивша птицеферма, която артистът купува преди години. В чест на любимото си японско изкуство той боядисва и обвива паниците в хартия. Скулптурата е вдъхновена и от подготвителните архитектурни макети на Гауди. Отново във фоайето, гледащо към улицата, е разположен HUB – място за почивка, кафе, шампанско или вдъхновение.

Една от стените е заета с екран, на който тече видеоарт. Книгите, каталозите, разнообразните предмети създават почти домашен уют. Домакините казват, че понякога вече имат съмнения дали нещо е нарочно поставено там, или някой от гостите си го е забравил. Цялата тази атмосфера е достъпна и за външни клиенти и в това отношение местоположението на хотела е ключово. А тук се намираме на La Rambla – най-прочутата улица в Барселона, по която според последни изчисления на местното кметство всяка година преминават сто милиона души.

www.lemeridienbarcelona.es

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-P
    izabell
    • - 1
    • + 1

    Може ли хотела само да се разглежда;)

    Нередност?
  • 2
    barbq avatar :-?
    BarBQ
    • + 2

    До коментар [#1] от "xalikarans":

    Ето, разгледай го с тази виртуална разходка
    https://www.youtube.com/watch?v=g9O2EPZrEl0

    Нередност?
Нов коментар