🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tuesday, I'm in Love

Как Quiz Night Show създаде разрастващо се общество от ентусиасти в киното, музиката и литературата чрез състезанията си

Кадър от сериала Twin Peaks. Въпроси за творчеството на Дейвид Линч често присъстват в кинокуиза
Кадър от сериала Twin Peaks. Въпроси за творчеството на Дейвид Линч често присъстват в кинокуиза
Кадър от сериала Twin Peaks. Въпроси за творчеството на Дейвид Линч често присъстват в кинокуиза
Кадър от сериала Twin Peaks. Въпроси за творчеството на Дейвид Линч често присъстват в кинокуиза

Вторник е сред най-социалните дни в седмицата за няколко десетки в София. Тогава те се отправят към "Зона Б-5" и често резервирания докрай "Тънка червена линия", един от баровете в града с най-дълга история.

Вечерта е отредена за куиз състезания на кино и музикална тематика - атмосферата е съпътствана от възгласи на разочарование и екзалтация, нервно пушене на цигари отвън, поръчване на поредни пуканки, смятане на точки, дискусии как така London Calling на The Clash от 1979 г. може да е номер 1 албум на 80-те според Rolling Stone (може, в САЩ е издаден през 1980 г., а списанието е все пак американско), а "Хитър Петър" от 1960 г. - най-касовият български филм за всички времена.

Форматът на Quiz Night Show, започнал първоначално с въпроси само из областта на киното, вече надхвърля година на постоянна активност и разрастване. Редовните събития затвърждават и една от специфичните черти на културния живот в София - дистанцията между публика и артисти е малка, така че лесно на музикалните издания може да забележите музиканти, а на киноизданията хора, професионално обвързани с филмовата индустрия. Същото важи и за започналите по-рано тази есен литературни куизове в клуб City Stage, отново със същите организатори.

Правилата на Quiz Night Show са следните: състезанието, често с продължителност около три часа, обикновено е от шест кръга - тестови въпроси, "класически английски кръг" с посочване на свободен отговор, отгатване по снимка, търсене на отговор след видео- и аудиосегмент и финален етап с въпроси с повишена трудност. Освен обявяване на правилата и резултатите "куизмастърът" следи и да не използвате телефони по време на състезанието, но злоупотреби почти не се случват. Наградите варират между книги, дискове, DVD и blu-ray издания, плакати, бутилка уиски. Грешките в отговорите или условията са рядкост - и все пак веднъж Занзибар беше признат за родното място на Фреди Меркюри вместо официалния отговор Танзания, тъй като островът се оказа "полуавтономен". Всеки е добре дошъл с приятелите си, а отборите варират между трима и осем души. Имената на отборите, често участващи в повече от един от форматите, обикновено остроумно се заиграват с кино- и музикални заглавия, имена и понятия: Inglorious Tunes, One Hit Wonders, Duran Duran Duran, "Бохемска пародия".

"В продължение на няколко години бях редовен участник на куизовете на колегата Стефан Лозанов от културната организация "Фантазия без граници" в Пловдив, след което у мен се събуди желанието да премина от другата страна и да започна да пиша въпроси и да водя подобни състезания", разказва 29-годишният Стефан Димов, най-честият "куизмастър" на състезанията в "Тънка червена линия". Заедно със Стефан Лозанов той развива подобен формат състезания и в бар "Фарго" в Пловдив.

"Техническата подготовка отнема няколко часа. Измислянето и оформянето на самите въпроси отнема около два дни. Трудно е за няколко часа да седнеш и да нащракаш 50 въпроса, които да са адекватни, разнообразни и балансирани като трудност. Известна част от въпросите идват от лични интереси и предпочитания, които постоянно трябва да се допълват. Обогатяването със знания и интересни факти е задължително, след като и участниците в състезанията са повече от подготвени."

Според наблюденията му атмосферата по време на събитията е приятелски спортсменска и забавлението остава основен приоритет. "Самото име на състезанието е Quiz Night Show, така че със сигурност не се събираме просто да се изпитваме. Участниците са повече от разнообразни: от професионалисти в конкретните области (кино, музика, литература) до чисти любители, но не спирам да се убеждавам в страхотната им обща култура."

За Стефан състезанията му дават споделяне на страстта по киното, която не може да се сподели с всеки. Това трябва да послужи и за предупреждение - до голяма степен въпросите са за напреднали, така че ще ви е трудно, ако следите само най-известното в различните изкуства. А какво дава това преживяване на участниците?

"Въпреки разпространеното мнение относно куизовете най-сериозното качество на този род събития не е нито тръпката от съревнованието, нито чисто социалният фактор, а елементът на зарибяването - човек може да знае много, но никога не знае достатъчно и покрай разнообразните и предизвикателни въпроси неизбежно научава нови неща", казва Благой Д. Иванов, критик в популярния сред киноманите Operation Kino (където пише и Стефан Димов), издател, автор на два сборника, един от които е с хорър разкази. Чест участник е на трите тематични куиза и единственият, който е бил победител и на трите. Интересите му към жанровата литература и кино лесно намират приложение в тези събития - за скорошния Хелоуин като "куизмастър" той подготвя въпросите за специално издание на кинокуиза, посветено на хорър филмите.

"Има някаква невероятно ценна симбиоза между общата култура, адреналина и постоянното "открехване" на кино-, мело- и книжна вълна. Освен това срещаш легион от готини хора, с които си струва както да премериш енциклопедични сили, така и да си кажеш нездравословен брой пъти наздраве в рамките на една вечер."

На 18 декември ще се проведе последния за годината музикален куиз. Първият кинокуиз за 2019 предстои на 15 януари в "Тънка червения линия". На 14 януари, понеделник, ще се проведе третото издание на литературния куиз в City Stage.

Думата "куиз" е с неясен произход. Според едни източници тя е английски сленг за ексцентричен човек, а в средата на XIX век започва да се използва за "тест" или "изпит". Съществува и градска легенда, според която през 1791 г. в Дъблин мъж се обзалага, че може да наложи дума без конкретно значение в ежедневния речник - той наема бездомни деца да изпишат думата quiz по улиците и така тя навлиза в жаргона.

Куизове, но с различна регулярност и правила, се организират още в DaDa Cultural Bar, "Гарванът и гюлето", RockIT (където на 12 декември предстои състезание на тема сериала "Приятели") и Mc Carthy's в София. За тематични състезания в столицата и други градове може да се информирате също така от quizbg.com и Facebook страницата "Quiz Night - интелектуалната зараза на София".
Все още няма коментари
Нов коментар