🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голямото питане: как куизовете навлязоха в софийските заведения

В София, а и не само, все по-популярни стават quiz вечерите, в които отбори от приятели тестват общата си култура на по бира

Темата накратко
  • В последните няколко години голям брой барове и заведения започнаха да организират тематични куиз вечери.
  • Викторините са общообразователни или пък тясно специализирани, за фенове на Тейлър Суифт или пък привърженици на "Манчестър юнайтед".
  • Посетителите са най-често милениали и обикновено всички се познават, но вратите са отворени за всеки.

Човек разбира, че куиз вечерите са масово явление в София, когато половината от отбора му обърква адреса на заведението, но по някакво лудо съвпадение в грешния бар също се провежда куиз на същата тема по същото време.

Викторините, или куиз вечерите, се появяват на Запад през 50-те години на миналия век, когато по квартални пъбове редовните посетители идват за седмични сбирки, в които се задават въпроси за поп култура, а победителите получават безплатна напитка или вечеря. Популярни, особено във Великобритания и до днес, подобни вечери са добър начин собствениците на нощни заведения да привличат клиенти в дните, в които обикновено няма голям наплив от хора. И бизнес стратегията вероятно е успешна, защото от няколко години подобни тематични вечери зачестяват и в България, дори и в по-малките градове.

В четвъртък вечер изборът на барове, организиращи куиз вечер в София, е огромен - в "Строежа" се състои месечната музикална викторина, а в Art Cafe в "Овча купел" битката е кой знае най-много за джедаите от Star Wars. "Бар Дак" и "Бар'лога" пък организират общообразователни куизове, където има въпроси за всеки (тук идва и объркването на адресите, което води до разпада на отбор "Детелинки" преди започването на вечерта).

Навсякъде, независимо от тематиката и деня от седмицата, преобладаващият контингент от посетители са милениали, или хора на около 30-40 години, повечето от които се познават от години и често делят обща професионална сфера. "Често има атмосфера на креативно напрежение: фрустрация, че си сбъркал нещо, докато поръчваш още една бира, разпалени разговори за това какво се е случило през 70-те или 80-те на фона на нервно пушене в паузите между кръговете", разказва за една типична вторник вечер в бар "Тънка червена линия" Светослав Тодоров, от години редовен посетител на музикалните куизове, част от един от отборите, които често печелят тематичните нощи в заведението.

Тук-там се намира по някой отбор от по-млади ентусиасти, но по наблюдения на Светослав такива често се отказват, защото завършват последни в класацията поради една или друга причина (авторът на този текст може да потвърди това, но го отдава не на ниската обща култура на отбора си, а на факта, че организаторите на куиза са от друго поколение и с други интереси).

Протичането на една куиз вечер е сякаш универсално навсякъде. Вечерта започва към 20 часа, когато всички отбори се събират и водещият (който обикновено е последният спечелил отбор или организаторът на събитието) стартира играта и задава първия въпрос. Всяко състезание има по няколко кръга, като често те са с различни условия и стават по-трудни с напредването на вечерта - вярно и грешно твърдение, тестови въпроси, с отворен отговор, аудио- и видеовъпроси и такива с повишена трудност.

След всеки въпрос отборите имат време да запишат отговора си на картонче за игра, където се обозначават с името си. След всеки кръг предават своите отговори, водещият ги проверява и съобщава броя точки на всеки до момента. В края на куиза се обявява общото класиране, а победителят печели награда, която почти без изключение е алкохол, но от бара зависи дали е бутилка уиски или наливна "Загорка".

Правилата на играта

Няколко са нещата, които всеки навлизащ в света на куиз вечерите трябва да знае. Резервацията е препоръчителна. Понякога барът налага такса вход, но по-често такава няма, а на места се предлага и вечеря (в "Бар Дак" в нощта на аниме викторината има и рамен например). Трае 2-3 часа, с няколко почивки между рундовете, като най-често се организира в дни, в които заведението не очаква много посетители, или от понеделник до четвъртък.

Отборите се състоят от средно 5-6 души, а на брой достигат до 15, като обикновено минимумът участници в отбор е двама, а за всеки играч в отбора след осмия се взимат по 2 точки от общото класиране, за да бъде честна играта.

За всеки по нещо

Куизовете, подобно на други явления, заимствани от западната нощна култура, като стендъп вечерите, започват в София като нишови събирания за подбрани групи от хора с общи интереси. Днес са по-масови и много по-достъпни до голяма степен заради организаторите им, които виждат, че добрата куиз вечер се получава, когато въпросите са нито твърде лесни, нито прекалено трудни за отгатване.

"Стартирахме бранда си заради желанието да направим по-забавен куиз, който да не се фокусира толкова силно върху фактологията", обясняват от екипа на "Quiz 51 въпроса", който днес е най-големият организатор на викторини и всяка седмица провеждат куиз вечери в 9 партньорски локации в 7 града в страната.

"Нашият таргет не са играчи с енциклопедични знания, а мислещи хора, търсещи забавен начин да прекарат вторник вечер с компания", добавят от там, като това на свой ред прави викторините много по-достъпни за широката публика.

Разделят се на два вида - общи и строго тематични, от кулинарни викторини и такива за автомобили и световна история, до тривиа за специфични филми и сериали, животни, а дори и куизове 18+, "в които въпросите са свързани с порно индустрията и факти, достъпни само за възрастни," обясняват от "51 въпроса", които организират въпросната тематична вечер.

Хайде на куиз в Айтос

Изненадващо е, че търсене за викторини има не само в най-големите градове. "51 въпроса" си партнира със заведения от София, Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Ямбол и Айтос, а през 2024 г. планира да навлезе и в Русе, Шумен, Пловдив и Стара Загора. По правило организира по един куиз на локация седмично, но "в някои локации към момента организираме и по повече от два, защото интересът е голям и играчите не се събират в един ден", добавят от екипа. И не е единствената алтернатива за куизове извън столицата.

Заради голямото търсене в "Бар'лога" например резервацията е не просто препоръчителна, а направо задължителна, защото често регулярните отбори заявяват присъствие за поне седмица напред.

Посещаемостта на куиз вечерите зависи от града, но в по-големите центрове търсенето е впечатляващо, особено за строго тематичните куизове като този в Stroejа, където този януари участват цели 30 отбора и 150 играчи. "А нашият рекорд държи HashtagSTUDIO - Бургас, където присъстваха 33 отбора и 177 играчи", твърдят от "51 въпроса".

Кой ходи на куизове

Светослав Тодоров

Посещава музикални и кино куизове в "Тънка червена линия" от 2018 г., понякога се включва във викторини в Singles, "Гарвана и Гюлето".

Имената на отборите му се менят според преобладаващото настроение, "на музикалния сме винаги Duran Duran Duran, докато при киното разнообразяваме - наскоро бяхме "Проклети съзнания", препратка към "Клети съзнания" на Лантимос."

"Добрият куиз е този, в който въпросът не опира задължително до това дали знаеш или да не знаеш. Има тънък момент, в който може да не отгатнеш веднага определен факт, но логически да стигнеш до него."

Марина Михайлова

Посещава музикални куизове в клуб "Строежа" от 2019 г.

Отборът, с който се събира веднъж месечно за куиз вечерта, се казва "Отчаянието на Марина".

Добрите куизове за нея са тези, "в които е постигнат балансът между трудно и лесно, между суперсофистицирани познания и обща култура. Хубаво е да има и някакъв забавен елемент, изненада и не на последно място - присъствието и намесата на водещия са важни".

Съветът ѝ към начинаещите във викторините е "да не се отчайват, ако първия път не е както си го представят :)) Когнитивният дисонанс започва да носи приятен гъдел след първоначалното отчаяние от "колко неща не знам".

Лили Тивчева

Посещава литературния куиз на Singles от няколко месеца.

Отборът, с който участва, се нарича "Създанието на д-р Виктор Сбирщайн".

В добрия куиз "се усеща усилието, което е вложено в направата на въпросите. Те са интелигентно зададени, интересни и се търси разнородно знание, така че има за всекиго по нещо".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 7
    • + 1

    Видяла жабата, че подковават коня....Комплексираните парвенюта и снобари в България копират всичко, което видят на Запад (въпреки че с няколко десетилетия закъснение). Иначе ако ги питаш за позицията на България относно руската окупация на независима държава, те искат "неутралитет".

    Нередност?
  • 3
    ouw101207990 avatar :-|
    ouw101207990
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "sqw":

    Седни си! Двойка!

    Нередност?
Нов коментар