🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nexo и Fidelity ще осигуряват достъп на институционални инвеститори до криптопазара

Двете компании разработват инфраструктура за попечителски услуги и посредничество

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската компания за дигитални активи Nexo ще си партнира с един от най-големите глобални фонд мениджъри Fidelity в разработването на платформа, която ще позволи на институционални инвеститори да инвестират в криптоактиви, да се финансират срещу тях, както и да получат други услуги, свързани с виртуалните валути. В момента една от основните бариери за навлизане на големи играчи в този сегмент е осигуряването на надеждни попечителски услуги и сетълмент. Инфраструктурата трябва да разреши именно този проблем, като тя ще бъде разработена в съответствие със съществуващите регулации.

Партньорството на Nexo ще е с Fidelity Digital Assets - тя е част от едноименната финансова компания и е специализирана в предлагането на услуги и платформа от институционален клас за обезпечаване, търговия и подкрепа на дигитални активи.

"Всеки институционален инвеститор, който търси да добави дигитални активи в портфолиото си, за да го диверсифицира или предпази от нарастващата инфлация, вече ще може да разчита на първокласно попечителство от Fidelity Digital Assets, докато се възползват от посредническите услуги на Nexo, които позволяват на големите ни клиенти достъп до ликвидността на над 10 борси под един покрив", казаха от Nexo за "Капитал". Освен това онези инвеститори, които са клиенти на Fidelity Digital Assets и вече притежават дигитални активи, ще могат да изтеглят заем срещу активите си, без да ги продават.

"По този начин те запазват активите си и съответно потенциала им за растеж, не плащат данъци за така или иначе нереализирана печалба, а същевременно разполагат с ликвидност", обясниха от Nexo. Компанията е създадена през 2018 г. от Антони Тренчев, Коста Кънчев, Калин Методиев, като с в момента управлява активи за над 11 млрд. долара, по данни на Armanino.

"Чувствахме неотложната необходимост директно да адресираме предизвикателството, пред което институционалните инвеститори винаги са били изправени - как да съхраняват по сигурен начин своите дигитални активи - казус, който в исторически план е ограничавал по-големи играчи да навлизат в пространството", коментира в прессъобщение Калин Методиев, съосновател и управляващ съдружник в Nexo.

"Виждаме страхотен наплив на интерес към дигиталните активи от страна на институции, опериращи на европейския пазар, и сме отдадени на идеята да имплементираме усъвършенствани решения в отговор на съществуващите такива в сферата на традиционните активи", коментира в прессъобщение и Кристофър Тайрър, директор на Fidelity Digital Assets за Европа.

През последната една година Fidelity обяви подобни партньорства с конкурентните BlockFi и Slivergate. Според Nexo те са доста по-лимитирани и не предоставят нови продукти, а просто свързват съществуващите услуги и инфраструктура. Българската компания и партньорът ѝ оценяват потенциала на този сегмент на близо 6 трлн. долара глобално.

Проучване на Fidelity Digital Assets от септември пък показа, че осем от десет институционални инвеститора вярват, че дигиталните активи имат място в тяхното инвестиционно портфолио. Малко над половината от тях споделят, че вече са инвестирали в дигитални активи към края на 2020 г.

Все още няма коментари
Нов коментар