Висока волатилност изтри до 35% от стойността на криптовалутите

Рекордни спадове и регулаторни промени оказват влияние върху сектора, а нападението на Иран срещу Израел катализира процеса

Капитал AI
Капитал AI
Капитал AI
Капитал AI
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Криптовалути като биткойн, еthereum и водещи алткойни регистрираха сериозен спад в цените, вариращ между 11.4% и 35%.
  • Хонконг одобри първите борсово търгувани фондове (ETF), базирани на биткойн и етер, което отваря нови възможности за инвеститорите.
  • Водещи криптоанализатори преминават от оптимистични към предпазливи прогнози заради нарастващата инфлация и лихвени проценти.

През последната седмица станахме свидетели на онази лоша волатилност в криптосектора, за която бяхме чували толкова много. От миналия петък до днес активи като биткойн и еthereum са паднали с по 11.4 и съответно 17%, а основни алткойни като Solana, Cardano, Avalanche, ICP и Uniswap са в червено с между 25 и 35%. Главните причини - несигурността около халвинга, съдебния иск срещу Uniswap и опита за нападение на Иран срещу Израел. При подобен спад в цените се случва мнозина да загубят увереност и под влияние на емоциите си да избягат в опит да запазят това, което им е останало.

Докато някои се паникьосват, други намират спада в цените за "полезен", защото изчиства пазара и подготвя останалите в него за нови пробиви в цената. За други всичко просто е "на промоция" и те ентусиазирано купуват, за да осреднят цената, продължавайки да спекулират за покачване в бъдещето. Трети си обясняват ценовите отражения с факта, че април е изключително слаб месец за крипто най-вече заради данъчните декларации по цял свят и после се успокояват, че в година на избори в САЩ-няма какво да се обърка.

И докато всичко това се случва, едно важно събитие беше подминато - приемането на крипто ETF-и в Хонконг не само такива върху биткойн, но и за етер.

Хонконг се насочва към нови върхове в криптоиндустрията

Хонконг прави поредната крачка към утвърждаването на своята репутация като важен център в света на крипто. В понеделник местните регулаторни органи дадоха зелена светлина за стартирането на първите борсово търгувани фондове (ETF), базирани на биткойн и етер. Това открива нови възможности за инвестиции и укрепва позицията на Хонконг като стратегически финансов хъб в региона.

По думите на анализатори това нововъведение може да доведе до значителни промени в начина, по който институционалните и частни инвеститори разглеждат криптовалутите. Според последни доклади, разгледани от Coindesk и Cointelegraph, издадените лицензи за стартирането на такива фондове обхващат водещи управляващи активи компании, като ChinaAMC, Harvest Global и Bosera International.

Хонконг се отличава с амбицията си да бъде сред първите, които одобряват ETF-и, базирани на етер, което го поставя на предни позиции сред други големи финансови региони. Развитието на криптопродуктите в Хонконг предвещава и потенциала на по-широки регулаторни промени в съседни страни, като Япония и Сингапур, които също могат да следват примера на Хонконг в бъдеще. Въпреки това, специалисти предупреждават, че не бива да се очаква масов прилив на капитали в краткосрочен план, както се случи в САЩ, където биткойн ETF-ите се превърнаха в един от най-бързо растящите финансови продукти. Приемането на такива иновативни финансови инструменти е важна стъпка, но пътят към тяхната пълна интеграция в инвестиционните портфейли може да отнеме време.

Криптопазарите пред изпитание

Прогнозите на един от водещите анализатори в криптосферата, Маркус Тиелен от 10x Research, се променят от оптимистични към предпазливи на фона на нарастващите доходности по държавните облигации. Тиелен, който успешно предсказа ръста на биткойн преди настъпващото намаляване на наградите за добив (halving), сега изразява загриженост за бъдещето на рисковите активи, включително и технологичните акции.

Според последния му анализ нарастващата инфлация и високите лихвени проценти са основните двигатели зад потенциална значителна корекция на цените.

"Инфлацията, която се оказа по-упорита от очакваното, и постоянното увеличение на доходността по държавните облигации са ни довели до критична точка, където рисковите активи могат да преживеят значителни ценови корекции", коментира Тиелен. Пазарът на облигации също реагира на тези тенденции, като намалява очакванията за понижение на федералните лихви. Това доведе до скок на доходността по десетгодишните облигации до нива, невиждани от ноември 2023 г.

Тиелен отбелязва също, че началният ентусиазъм около борсово търгуваните фондове (ETF), които позволяват инвестиране в криптовалути без нужда от пряко притежание, е започнал да утихва. Приливите на капитал в тези инструменти, които стимулираха ръста на криптовалутите, са намалели значително този месец.

"След първоначалния бум потоците от ETF обикновено се изчерпват, освен ако цените не продължават да нарастват, което не се случва от началото на март", пояснява Тиелен. Предстоящият халвинг на биткойн може би ще поддържа интереса за кратко, но анализаторът предвижда, че редица инвеститори може да предпочетат да останат настрани в очакване на по-ясна картина за бъдещето на пазара, преди отново да "рискуват".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    lsg17091581781224382 avatar :-|
    Petar Petrov
    • + 2

    До коментар [#1] от "jlu251229261":

    Да беше се обадил преди да се оженя. За какво ми е това сега? :)

    Нередност?
  • 3
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    какви 35% бе ахахахах пак някакви тотални нубове пишат глупости 🤣

    Нередност?
Нов коментар