🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Честит биткойн халвинг!

Наградите за добива на най-голямата криптовалута вече са наполовина

Капитал AI
Капитал AI
Капитал AI
Капитал AI
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Дългоочакваният момент настъпи и без много шум Биткойн халвинга за 2024 вече е факт. Наградите за миньорите вече са намалени наполовина от 6.25 биткойна на всеки 10 мунити до 3.125 биткойна, тоест от 900 нови биткойна до едва 450 на ден. Разполовяването е периодично и е програмирано в кода на Биткойн. След около 4 години (2028) може да очакваме спад в наградите от 3.125 до 1.56 биткойна - 225 на ден. Това драстично намаляване в новодобите биткойни се е доказало през годините като огромен катализатор за цената на актива и е от съществено значение за дългосрочното му представяне, тъй като само 21 млн. биткойна могат да бъдат изкопани, а в циркулация са вече над 19.7 млн. койна.

В същината на всичко е основният принцип на търсенето и предлагането. Големите компании за крипто добив разчитат на продажби от новодобитите си койни, за да стоят над водата, а когато тяхната способност да продават намалее, това на практика намалява и натиска за продажба върху актива. Ако търсенето остане същото или се увеличи, както много експерти прогнозират, то цената неминуемо ще рефлектира, намирайки нови нива за търговия. Тук изключваме и важни допълнителни фактори в лицето на институционални инвеститори и пари, които чакат да разберат дали "историята ще се повтори" преди да сложат слоя залог, като закупят крипто, в частност биткойн. Но не само ETF-ите са част от уравнението.

Според редица източници се смята, че около 20% от общото количество циркулиращи биткойни е загубено завинаги поради изгубени лични ключове, забравени пароли или умишлено унищожаване на монети. Това прави актива по-стабилнен, защото макар пазарната капитализация да се изчислява по простото уравнение количество по цена, то един от факторите не е точен. Компаниите за "Биткойн Развитие" като MicroStrategy(MSTR) капитализират върху подобни възможности и макар на хартия да пише, че притежават малко над 214 хил. койна и това да е около 1% от общия брой, на практика притежават много повече.

MicroStrategy прави "dollar cost" в биткойн много преди да се заговори сериозно на ETF-и в САЩ и средната им цена на Биткойн е едва 33 хил. долара. Всичко това с подкрепата и на друг участник, който едва наскоро мина под крипто прожекторите - Blackrock. Най-големия асет мениджър притежава 7.5% oт компанията още преди Kомисията по ценни книжа и борси (SEC) да одобри вече "най-успешния ETF" в лицето на iShares (IBIT).

Големите играчи не са самоцелни в своята игра - те са на пазара, защото виждат възможност и нов сектор, в който да станат лидери, грабвайки огромен процент от иначе най-децентрализираната мрежа. Не всички, обаче, търсят спекулация или дори следят цената. За мнозина Биткойн е единствена алтернатива за реално запазване на стойност и тези хора никога не биха продали койните си.

Историята на всеки халвинг до момента е интересна, макар и еднотипна и не се очаква сега, след 4-ти халвинг да станем свидетели на някаква изненада. През ноември 2012 наградата за блок пада от 50 на 25 биткойна, a цената в следващите няколко години се качва с хиляди проценти. Оттогава след всеки халвинг има голямо покачване в котировките, като единствената разлика е процентът, с който става това, защото с нарастването на пазарната капитализация експоненциално се увеличава и трудността, тоест доларите нужни за увеличение със същите размери.

Според фирмата за крипто анализ Triple-A, над 500 млн. души по целия свят притежават крипто, което грубо прави 6.25% от световното население. Голяма част от тези хора са от региони на света, които имат голяма полза от използването на Биткойн, дори като официална валута, заради огромна инфлация и икономическа несигурност - Индия, Тайланд, Ел Салвадор, Турция, Украйна, Виетнам и Бразилия. Допълнителни приложения и опции, като светкавичната мрежа на Биткойн дават възможност за моментални разплащия от всяко кътче на света за частици от цента, нещо с което големите банки не могат да се конкурират.

Допълнителните регулации, водени от Европа в лицето на MiCA и одобрението на Биткойн ЕТФ-ите в САЩ само утвърждават крипто като незаобиколим фактор на световните пазари, феномен който е тук за да остане и да даде полезност на всеки, готов да я поиска. Тезата, че спекулацията отдавна е превърнала крипто от иновация в инструмент за търговия и печалба се бие с фундаменталните принципи на Биткойн и ако върху нещо трябва да хвърлим вината за моментното състояние на пазара, то това е алчността, която се крие във всеки от нас.

Няма съмнение, че нещо може да се обърка, че някой голям мултимилиарден проект може да се сгромоляса или някоя от най-големите борси да фалира и това пряко да се отрази върху Биткойн. Той остава лидер на крипто пазара, а макар и като рисков актив се очаква мнозина "изчакващи" да започнат диверсификация чрез него - в това лице и пенсионните дружества на милиони американци.

Реакцията на пазара

Без значение от събитието и какво говорят за него експертите в негово очакване, най-точна е преценката на самия пазар. На 19 април цената на биткойн бе едва около 61 хил. долара, преди "да се напомпа" до почти 65 в момента на Халвинга няколко часа по-късно. От тогава до днес биткойн отбелязва повишение в цената си и вече се търгува за над 66.8 хил. долара. Алткойните също се възстановяват от резкия си спад миналата седмица.

Един от индикаторите за цената е именно цената за "изкопаване на Биткойн". Тя вече достигна най-високите си нива за всички времена, което не е кой знае каква изненада. Все пак предстои да станем свидетели дали Биткойн ще остане да се търгува "с отстъпка" както прави в момента, тъй като според данните на Capriole Investments, за добива на 1 биткойн са нужни над 77.5 хил. долара платени в ток и захабяване на майнинг оборудване.

Погледите се насочват към следващия катализатор за крипто индустрията-приемането на Ethereum ETF-ите. Според всички експерти те няма да бъдат одобрени през май, но е изключително вероятно това да стане до края на годината или най-късно в началото на следващата. Подобни тенденции се наблюдават и в сайта за крипто прогнози Polymarket, където шанса за това ETH ETF да бъде одобрен през май се оценява на едва 9%.

Fidelity Digital Assets преразгледа своята средносрочна перспектива за биткойн от "положителна" на "неутрална" след първото тримесечие, цитирайки няколко показателя, които показват, че биткойн вече не се счита за "евтин" на фона на потенциално натрупване на натиск за продажба.

Fidelity отбелязва в свой доклад, че "за нула дни през първото тримесечие, биткойнът се е считал за "евтин". Това предполага, че биткойнът сега се търгува на "справедлива стойност", каза Fidelity, Инвестиционният посредник обаче запази положителната си краткосрочна перспектива за биткойн, като каза, че има "известен потенциал за краткосрочно привличане на печалба" в края на Q1 на 2024 г., но добави, че "няма екстремни индикатори, които обикновено са наблюдавани по време на пикове на бичия пазар."

Компанията цитира ценови нива, оставащи над "златен кръст" на графиката на биткойн, като активите се търгуват над своите 50-дневни и 200-дневни пълзящи средни през Q1. "Пълзящите средни" са статистически инструменти, използвани за изглаждане на ценовите данни и идентифициране на тенденциите на пазара във времето. Те представляват средната цена на актива за определен брой предходни дни и са един от основните инструменти в техническия анализ. Концепцията за "златен кръст" се появява, когато по-краткосрочната пълзяща средна (например 50-дневната) пресича над по-дългосрочната пълзяща средна (например 200-дневната), което се тълкува като бичи сигнал и може да предложи възможности за купуване.

"Ние вярваме, че индикаторите вече са ясно над най-ниските или екстремните дъна, наблюдавани преди това", каза директорът за изследванията на фирмата Крис Кайпър в публикация на X на 23 април.

Блокчейн данните показват продължаващо натрупване от по-малки инвеститори, като броят на адресите, държащи BTC на стойност над или равен на 1000 долара, нараства с 20% от началото на годината и достига нови върхове за всички времена. Борсовите баланси също продължават да намаляват, тъй като повече инвеститори се преместиха към собствено попечителство, намалявайки натиска върху продажбите, отбелязва изданието.

Да убием американската майнинг индустрия по примера на Китай

САЩ прилагат агресивна политика към регулирането на крипто, въпреки одобрението на Биткойн ETF-и. Това е особено забележимо в сферата на майнинга, който има дълга регулаторна история. Изглежда, че федералното правителство е решено да унищожи индустрията, въпреки че тя функционира с по-чисти енергийни източници от повечето други страни.

Вместо да приеме подкрепящ подход към бизнеса или поне да признае стойността, с която индустрия за майнинг на допринася, администрацията на Байдън през март повторно предложи въвеждането на данък от 30% върху разходите за електроенергия, използвана за майнинг на Биткойн. Това предложение, наречено данък за енергията, използвана при майнинг на цифрови активи (DAME), може да принуди американските копачи да избягат от страната. Всеки път когато публично лице заговори за DAME, a на пазара не се случва нищо необичайно, акциите на големите майнинг компании падат с няколко процента.

През май 2023 г. Байдън първоначално предложи данъка DAME, който беше бързо отхвърлен от законодателите и лидерите на индустрията. Въпреки това, администрацията го "прибра под килима", като асо, което са готови да използват по-късно. С въвеждането му в предложението за бюджета за фискална 2025 година, данъкът твърди, че ще носи приходи от 3.5 млрд. долара за следващите 10 години.

Вместо да демонстрира смело лидерство , администрацията отбелязва и се аргументира с факта, че "други страни" също са се насочили към "ограничаване на майнинга на крипто активи", сочейки Китай като пример. Никой не би трябвало да се изненада, ако Байдън предложи пълна забрана на майнинга, особено ако неговият данък не бъде приет. Това може да създаде потенциална възможност за покупка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар