🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптоманията около борсовите фондове в Ether в Хонконг не се състоя

Първите спот ETF-и в Азия дебютираха с ниски обеми на фона на понижаващите се цени на виртуалните валути

Капитал AI
Капитал AI
Капитал AI    ©  Капитал AI
Капитал AI    ©  Капитал AI
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Хонконг прави амбициозен опит да се наложи като водещ финансов център в търговията с крипто ETF-и, като стана и първата дестинация с борсово търгуван фонд в спот Ether. Първият търговски ден с новите фондове, включително и за биткойн (BTC), обаче, не донесоха очакваната еуфория и това се отрази на пазара, който вече беше преоценил позитивните новини. Всичко това се случва и на фона на негативните развития на целия криптопазар - водещата криптовалута по пазарна стойност биткойн падна с близо 6% от 63.3 хил. до под 58 хил.

Втората по големина Етер (ETH) падна повече за последните 24 часа до под 2900 долара. Всичко това на фона на макроикономическата ситуация и решението на Фед (Federal Reserve System) да забави и сложи на пауза лихвените проценти. Това решение и неговото нервно изчакване през последната седмица се отрази много на рисковите активи. Анализатори наричат събитията от последните дни "no news" и остават позитивни за развитието на криптопазара, като спекулират, че за успешното интегриране на подобни продукти в нов пазар, най-важния актив ще е времето.

На 30 април, Хонконг стана дом на шест нови крипто-ETF-а, като общият им обем от търговия е едва малко над 11 млн. долара, далеч под прогнозираните 100 млн. Разпределението в тези 11 млн. е само 2.5 млн. долара в Ethereum. Това представлява значителен контраст с първия търговски ден на сходни продукти в САЩ, където обемът достигна 655 млн. долара. Големи очаквания бяха заложени на ETH ETF-a, защото Хонконг се опита да изпревари САЩ, като ги предложи като продукт за институционални инвеститори.

"Очакванията бяха големи, но реалностите на пазара понякога са непредсказуеми", коментира Зу Хаоканг, главен изпълнителен директор на China Asset Management, един от издателите на новите ETF-и. Въпреки ниския обем на търговии в първия ден мнозина експерти виждат този старт като началото на дълъг процес. "Пазарите се нуждаят от време, за да приемат новите продукти. Вярвам, че интересът ще нараства постепенно", допълва Хуанг.

Въпреки този бавен старт издателите на ETF-ите изразиха увереност в дългосрочния потенциал на тези инвестиционни продукти. Това стана на фона на разкритията от страна на Комисията по ценни книжа и борси (SEC), че разследва Ethereum от март 2023.

Уейн Хуанг, ръководител на OSL Digital Securities, в свое интервю пред Cointelegraph, подчерта, че Хонконг има ясно определение за статута на етериум, като отбеляза, че той не се счита за ценна книга по местните регулации, което гарантира стабилност за инвеститорите.

Различни подходи към регулацията

Хонконг се отличава със своята регулаторна среда, която е значително по-либерална спрямо криптоактивите в сравнение с други юрисдикции като САЩ, където Секретариатът на Комисията по ценни книжа и борси все още не е взел ясно становище относно статута на етериум.

"Позицията на Хонконг е ясна и независима. Независимо от дебатите в САЩ, ние продължаваме напред с нашите иновативни продукти за инвестиране", добави Хуанг.

Въпреки позитивните регулаторни условия техническите и пазарните предизвикателства не трябва да бъдат пренебрегвани. Слабият старт може да се дължи на колебливостта на инвеститорите пред несигурността около криптопазарите, което се подчертава от скорошните спадове в цените на водещите криптовалути. Бъдещето представяне на ETH ETF-ите предопределя дали и кога бихме могли да станем свидетели на ETF на някоя друга криптовалута. В Европа биткойн спот ETF-ите, макар пуснати преди тези в САЩ, също не се радваха на особени обеми.

Предстои да видим дали тези нови ETF-и ще успеят да се наложат като жизнеспособна алтернатива за инвеститорите, търсещи експозиция към крипто, без директно да притежават активите.

Прочетете повече за крипто ETF-и тук.

Все още няма коментари
Нов коментар