Значението на втория рунд на SEC срещу Ripple

Съдебният процес отново ще е от изключително важен за цялостната регулация на криптоиндустрията

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сред изпитанията на криптовалутния пазар, XRP, една от най-големите валути по пазарна капитализация, изпитва значителни изменения в своята стойност след ключовото съдебно решение относно сделките между Ripple Labs и Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) през юли. На 20 юли токенът достигна годишен рекорд от 83 цента, но само няколко дни по-късно цената му спадна до 50 цента, ниво около което се търгува и днес. Традиционно убедени в краткосрочни печалби, множество трейдъри изоставиха дългосрочната стратегия за купуване и задържане.

През 2020 г., SEC подаде иск срещу Ripple с обвинението, че компанията е продала нерегистрирани ценни книжа. През юли 2023 г. американски съд прецени, че продажбите на XRP токени не представляват инвестиционни договори, което доведе до временно спиране на един от най-противоречивите съдебни процеси в крипто пазара.

След това федерален съд реши, че Комисията по ценни книжа и борси има правото да апелира решението, че Ripple не е нарушил законите за ценни книжа, предлагайки XRP на дребни инвеститори. В писмо до съдията Аналиса Торес от 9 август, SEC изрази убеждението си, че решението й изисква нов преглед от апелативен съд. Комисията моли съдията да замрази делото по време на апелацията, тъй като има няколко други текущи съдебни дела, които могат да бъдат засегнати от решението. SEC в момента води правни битки с редица крипто компании, включително Binance и Coinbase, по обвинения в нарушения на законите за ценни книжа.

От своя страна, главният юридически съветник на Ripple, Стюарт Алдероти, заяви, че компанията се противопоставя на искането на Комисията. Той коментира, че "няма извънредни обстоятелства тук, които да оправдават отклонение от правилото, изискващо всички въпроси относно всички страни да бъдат разрешени преди жалбата".

- Stuart Alderoty (@s_alderoty) August 16, 2023

Делото между Ripple и SEC, без съмнение, е един от най-противоречивите в света на криптовалутите. Отговорът на този конфликт може да послужи като прецедент за регулацията на други криптовалути и техните основатели в бъдеще. Въпросът за това дали криптовалутите следва да бъдат третирани като ценни книжа е от ключово значение, и решението на този случай може да окаже дългосрочно въздействие върху развитието и регулацията на пазара.

Важно е да се подчертае, че Ripple и XRP играят централна роля в криптовалутната индустрия. От Ripple са разработили иновативна платформа за бързи и евтини международни преводи, използвайки блокчейн технология. Предимствата на тази технология обаче са потиснати от нерешените правни битки, докато техните конкуренти набират скорост.

Решенията на SEC имат потенциал да формират основните рамки на законодателството в областта на криптовалутите. Воденето на подобни дела е от жизненоважно значение, тъй като регулаторната среда в САЩ оказва влияние върху пазарите в цял свят. Ако SEC намери начин да регулира криптовалутите като ценни книжа, други страни могат да последват примера.

Ангажиментът на инвеститорите и трейдърите с XRP е забележителен, защото независимо от несигурността около правните битки, мнозина продължават да вярват в потенциала и възможностите на Ripple. Това показва колко голямо доверие имат инвеститорите в криптовалутния пазар, въпреки вълненията и промените и множеството атаки и измами случващи се ежедневно. В крайна сметка, решението на този конфликт и неговия "втори рунд" ще има изключително значение не само за Ripple, но и за бъдещето на целия крипто сектор.

Разберете защо инвеститорите имат някои резерви към Tether тук.