Накъде ще полети биткойн

Няколко прогнози за цената на най-голямата криптовалута

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последните месеци на криптопазара е малко скучно - цените на водещите валути са почти статични, типичната за този сегмент волатилност също намаля. Биткойн все още е с 50% под рекордните си нива от края на 2021 г., когато стойността му бе почти 70 000 долара. Това обаче не пречи от началото на годината той да носи много прилична доходност - над 70%.

Вторият по големина токен - Ether, не успява да пробие нивото от 2000 долара, но от началото на годината той е нагоре с 50%, измерени в левове. Това се случва, докато Виталик Бутерин, визионерът зад блокчейна Ethereum, говори за нов ъпгрейд на мрежата, който да намали транзакционните разходи в нея. По всички изглежда, че погледите и на създатели, и на инвеститори са насочени повече в бъдещето, отколкото в настоящето.

Според мнозина 2024 има потенциала да се превърне в най-силната година за крипто активите досега.

Прогнозите за цената на най-голямата криптовалута все още са малко противоречиви, но почти във всички се разчита очакването за значително повишение.

Спад преди възход

Тимоти Питърсън, основател и инвестиционен мениджър на Cane Island Alternative Advisors, агенция за инвестиционни консултации, смята, че има шансове биткойн да падне под 25 000 долара до края на септември. Това може да звучи страшно песимистично, но Питърсън вярва, че след този потенциален спад биткойн ще влезе в нов период на растеж. Той качи диаграма с месечни статистически данни за ефективността за BTC/USD към X (новото име на Twitter). "Има 50% шанс биткойнът да падне под 25 000 долара преди края на септември", се казва в придружаващия коментар. Септември традиционно е "лош" месец за биткойн. От 2017 г. BTC завършва месеца по-ниско от началната си цена всяка година.

Все пак Питърсън твърдо стои зад възходящата перспектива на биткойн. В свои неотдавнашен анализ той даде краен срок от по-малко от 1000 дни - по-малко от три години - за BTC/USD да достигне 100 000 долара. Това прогнозиране идва благодарение на инструмента Lowest Price Forward, който дава прогнози за цените на конкретни дати в бъдещето. Познат преди това като калкулатора на "цената, към която биткойн никога няма да се върне", инструментът се слави с това, че правилно предсказа последното "достигане" на биткойн до 10 000 през септември 2020 г.

Благовест Белев, съосновател на фонда Blockchain.bg, коментира пред "Капитал" какви са възможните сценарии за бъдещето на криптосектора: "Не съм фен на ценови прогнози, защото те прекалено опростяват сложността на ситуацията. В момента тя е такава, че биткойнът зависи от общата макроикономическа картина. Ако се окаже, че инфлацията задържи този темп на спад и стигне до нива, които са комфортни на Федералния резерв, които са близки до сегашните и дори още малко надолу, и в същото време няма рецесия, може догодина да има много голям скок, а 2024 да е много силна за криптото като цяло", коментира Белев. И прави уточнение:

"Тези 2 неща обаче са голямо условие. Няма как да предвидим точно къде ще е инфлацията и какво ще стане с икономиката. Ако инфлацията продължи да расте, ще се окаже, че лихвите ще продължат да се качват, респективната политика също ще се увеличи и това ще задуши ръста на криптото, в случая дори халвинга на биткойн няма да изиграе кой знае каква роля. Ако има рецесия, това ще бутне инфлацията надолу, но може да се създаде ликвидна криза и някакво събитие, което потенциално да бутне всички пазари за известно време, и чак след като се успокоят нещата, да тръгне нова вълна на ръст - нещо, което може да се случи и чак през 2025-2026, в зависимост от колко време отнеме всичко. Тези сценарии зависят от това накъде ще потече пътят на икономиката и живота, нито един не е най-вероятен, но инфлацията и икономическият ръст са ключови", казва Белев.

"Ако се окаже, че инфлацията задържи този темп на спад и стигне до нива, които са комфортни за Фед, и в същото време няма рецесия, догодина може да има много голям скок, а 2024 да е много силна за криптото."

Помощ от приятел

След като платежният гигант PayPal обяви, че е създал свой собствен стейбълкойн, известният биткойн инвеститор Чарли Шрем предсказва, че този ход ще "изстреля" цената на биткойн и ще ускори плановете за развитие на етериум. "Пускането на стабилна монета от PayPal ще изстреля биткойн до поне 250 000 долара по-бързо, отколкото се очакваше, а етериум вероятно ще увеличи стойността си 10 пъти в по-кратък срок", написа Шрем в X. Той създава и една от първите биткойн компании, BitInstant, през 2012 г. Разбира се, подобни прогнози са давани много пъти и те ясно отразяват надеждите на криптомакситата за бъдещето и за големите печалби. Един от тях е Майкъл Сейлър, създателят на софтуерната компания MicroStrategy, която е сред най-големите притежатели на биткойн - 0.75% от общата циркулация на валутата. Компанията притежава 152 800 биткойна на стойност 4.5 млрд. долара към 31 юли според данни, цитирани от Coindesk.

Много инвеститори приемат и покупката на нейни акции като косвено притежание на биткойн - цените им са се повишили с над 160% от началото на годината, докато при биткойн скокът е с над 70%. В началото на август компанията обяви, че ще набере 750 млн. лв. капитал чрез продажба на акции, за да ги инвестира в биткойни. Това само показва вярата на Сейлър в криптовалутата. Отделно в своя профил в X той често публикува евфемистични послания, че биткойн и крипто са бъдещето.

Друга прогноза, споделена от Reuters, този път на британската банка Standard Chartered, твърди, че стойността на биткойн би могла да достигне 50 000 долара през тази година и 120 000 долара към края на 2024 г. Един потенциален скок в цената би насърчил "майнърите" на биткойн да задържат по-голяма част от предлаганите монети. През април Standard Chartered публикува прогноза за стойността на биткойн от 100 000 долара към края на 2024 г., като се базират на мнението, че така наречената криптозима е приключила. Въпреки това един от водещите валутни анализатори на банката, Джеф Кендрик, заявява, че вече има 20% "потенциал за растеж" към тази прогноза. "Повишената печалба на майнърите за всеки добит биткойн означава, че те могат да продават по-малко, като същевременно поддържат паричните си потоци, което намалява нетното предложение на биткойн и повишава цената му", коментира Кендрик в доклада. Той оценява, че наскоро майнърите са продавали 100% от новите си монети. Ако обаче цената достигне 50 000 долара, те вероятно ще продават само между 20 и 30%.

Решенията и мерките на големите институции и инвеститори винаги имат огромно влияние върху криптопазарите. 2024 г. обещава да бъде интересна и непредсказуема година за биткойн и докато мнозина остават оптимистично настроени, други са по-скептични и предпазливи в очакванията си. Това, което е сигурно, е, че криптовалутите продължават да предизвикват интерес и дискусии на глобално ниво и в крайна сметка само времето ще покаже дали биткойн ще "изпълни" прогнозите.

Материалът не е препоръка за покупко-продажба на финансови активи и крипто.

Разберете повече какви са начините за съхранение на крипто и кой е най-подходящ за вас тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scs591119180 avatar :-P
    Гаргамел
    • - 2
    • + 3

    Където и всяка друга пирамида 🤣

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 1

    Финансовото бъдеще на света е в дигиталните пари. Банките, ако не помагат на този процес, все повече ще бъдат отбягвани като ретроградни финансови играчи.

    Нередност?
Нов коментар