Биткойн падна до ново дъно, но там може да е трамплинът за ценови отскок

Анализатори прогнозираха понижение в цената, преди тя да започне отново да се повишава

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Когато късно вечерта на 17 август цената на Bitcoin падна с 8% само за 10 минути, мнозина започнаха да се питат какво стои зад всичко това и какво предстои. Съпътстващото падане на Ether и последвалите масови ликвидации на позиции изтриха милиарди от пазарната капитализация на криптовалутите, но в крайна сметка какво доведе до този спад в цифровия свят? Данни от CoinGlass показват, че общо 176 752 позиции са били ликвидирани за няколко часа, което е изключително голямо увеличение на ценовата нестабилност само дни след като BTC и ETH записаха своята най-ниска дневна волатилност през последните години.

Преди дни експерти и представители на пазара, включително и пред "Капитал", коментираха, че преди евентуален силен скок може да се очаква ценови спад. Един от основните фактори е макроикономическата ситуация, а "предсказанията" че биткойн може да достигне около 25 хил. долара преди края на септември, след което ще струва 6-цифрени суми, вече са наполовина верни. Експертите твърдят, че септември е "исторически лош" като представяне на биткойн, затова остава единствено да наблюдаваме какво предстои.

Към момента няма ясен консенсус защо пазарите паднаха толкова рязко. Според статия от 17 август в The Wall Street Journal, компанията на Илън Мъск, SpaceX, е решила да продаде част или всичките си Bitcoin, които са на стойност около 373 млн. долара. Илън Мъск, известен със своите капризни и често объркани туитове относно крипто, отново играе роля. Джош Гилбърт, пазарен анализатор от eToro коментира в туит: "Когато големи играчи като Мъск продават, пазарите реагират."

Криптопазарите обаче рядко зависят от един фактор, а Мъск трудно може да влияе на най-големите криптовалути, колкото и да му се иска. Други макроикономически фактори вероятно имат много по-голямо влияние. Страховете от предстоящи повишения на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ са една от потенциалните причини за падането на цените. Такива промени в областта на монетарната политика често водят до изменения в инвестиционните стратегии.

Някъде тук се вмъква и Evergrande, китайският гигант в сферата на недвижимите имоти, който фалира и стана причина за девалвацията на юана. Tина Тенг, пазарен анализатор от CMC Markets, коментира пред Cointelegraph, че независимо от директното влияние, което проблемите с Evergrande може да има върху криптовалутите, тя определено играе някаква роля и влияе на инвеститорския дух, особено в Азия.

Сред анализите и мненията бе и това на Ноел Ачесън, бивш ръководител на "Изследвания" в CoinDesk и "Пазарни прогнози" в Genesis Trading. Тя посочва в свой туйт, че Bitcoin спада, като това се случва без ясни "лоши новини", и то по-късно от понижението в цените на акциите и златото. Тя счита, че основната причина е в глобалните икономически тенденции и текущата пазарна динамика. Последният път, когато лихвите в САЩ са били на тази стойност, е през 2007 г. и тенденцията е те да продължат да нарастват. Това е обусловено от увеличението на финансовите инструменти, действията на Федералния резерв, продажбите на основни глобални играчи като Саудитска Арабия и Китай и потенциален ръст на лихвите.

Ачесън допълва, че не само американските лихви растат и че ситуацията е подобна и в други големи икономики като Япония, Германия и Великобритания. Тази тенденция е отрицателна за акциите, златото и криптовалутите. Освен това, банките, пенсионните фондове и корпорациите също са изложени на риск поради тези нарастващи лихвени проценти. Златото и акциите последователно следват една и съща траектория, което отразява сходни инвестиционни интереси. Това обяснява защо, ако инвеститорите решат да се пазят от риска, те предпочитат да се освободят от всички активи, включително крипто.

Разберете повече какви са начините за съхранение на крипто и кой е най-подходящ за вас тук.

Как да използваме стейбълкойни и защо те са важни за криптосектора тук.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • - 1
    • + 2

    Голямо гледане на кафе е са тези статии за крипто. Срамота, че единствената качествена медиа в България се занимава с тия крипто скамове.

    Нередност?
  • 2
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 2
    • + 1

    Пирамида, пирамида, пирамида! Спрете да лъжете хората. Както при всяка пирамида има и печеливши, но за сметка на огромното количество губещи.

    Нередност?
  • 3
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "meteowrite":

    И аз като теб, подигравах се на един познат, като ме навиваше да купувам биткойн на $300. Сега вече не го знам на кой топъл остров си вее гъза.

    Нередност?
  • 4
    greenhrast avatar :-|
    greenhrast
    • - 1

    До коментар [#3] от "Ангел":

    И на 16к не беше чак пък съвсем късно... 💡 💭

    Нередност?
  • 5
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • + 2

    До коментар [#1] от "meteowrite":

    Не е гледане на кафе, а поредната организирана кампания по манипулиране на цената с цел една малка групичка да купи евтино и да продаде скъпо. Естествено, като при всека пирамида мнозинството, т.е. последните, духат супата. Най-вече следете поведението на Мъск и др. едри спекуланти.

    Нередност?
  • 6
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • + 1

    До коментар [#3] от "Ангел":

    Със същата вероятност за успех е могъл да те навива да отидеш с него и в казиното.

    Нередност?
  • 7
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • + 1

    До коментар [#5] от "jwq58646890":

    мисля, че с теб мислим сходно, както за крипто-понзито, така и за мъск.

    Нередност?
  • 8
    balada avatar :-|
    balada
    • + 1

    Интересна статия. Ако махнем думата крипто обаче, подобна статия може да описва всякакъв борсово търгуван актив. Експерт казал нещо, някакъв икономически фактор се\не се случил, някой разпродал.....
    Все повече се убеждавам, че криптовалутите се държат като борсово търгувана стока (актив), а не като нещо уникално ново. Подвластни са на повечето, ако не и всички пазарни правила на които са подвластни и борсово търгуваните стоки\активи. Движещите им механизми са същите - инфлация, индекс на потребителско доверие, или същите на които са податливи и акциите. Освен 3-4 разпознаваеми крипто валути, които в повечето време са в корелация, волатилността на останалите е толкова голяма, че трябват наистина здрави на квадрат нерви или хазартен тип инвеститоре (Ако има такова нещо! :-) ) за да заложи на тях.
    Може ли да се спечели от крипто? Очевидно е че може, но то и от рулетка може? Дали всеки - едва ли? Личен опит: Докато някои копаеха аз използвах наличните ми машини за търсене на извънземен разум - имаше такова приложение навремето.
    Имат ли бъдеше? Според мен ако се разчита крипто валутите да останат като борсово търгуван актив само, то бъдещето им не е светло и това е меко казано. За да се гарантира бъдеще те трябва да намерят някакво смислено и значимо приложение, като платежно средство (нали са валути) извън ограничения си обхват сега. В момента това е скъпо, трудно и негласно все още е институционално саботирано на всякакво ниво.

    Нередност?
Нов коментар