🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Go f**k yourself: Гневът на Мъск към рекламодателите роди криптовалута за 25 млн. долара

GFY е дело на анонимен създател, след като Илон Мъск отправи послание към компаниите, които изтеглиха рекламите си от X

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Надявам се да спрат да рекламират. Не правете реклама! Ако някой ще се опитва да ме изнудва с реклама, изнудва ме с пари, вървете на майната си (Go fu** yourself). Върви на майната си. Ясно ли е? Надявам се да е."

Така по време на конференция на DealBook на 29 ноември собственикът на X Илон Мъск се обърна към рекламодателите, които напуснаха притежаваната от него мрежа, известна до скоро като Twitter. Големи компании като Disney се изтеглиха от социалната мрежа, която след влизането на Мъск все по-често става платформа за реч на омразата, антисемитски изказвания, дори и на самия Илон, както и за доста фалшиви новини.

Повод за гнева на Мъск беше въпрос на водещия на сцената Андрю Рос Соркин, редактор на DealBook (инвестиционната секция на New York Times), дали компанията му може да оцелее след бойкота на рекламодателите и намалелия брой на служители. Мъск бе смесица от смирение, предизвикателен, но и признаващ грешките си до този момент. Личеше си, че прави всичко по силите си, за да покаже, че е независим от рекламодателите.

По-интересното е, че след обръщението на Мъск към рекламодателите, напуснали Twitter (вече X), беше създаден токен с име GFY (Go fuck yourself), който веднага спечели вниманието на спекулативните потребители, търгуващи шиткойни на децентрализирани борси като Uniswap.

За по-малко от 24 часа цената на токена нарасна от със стотици проценти и достигна пазарна капитализация над 25 млн. долара. Това не е частен случай, последно Илон беше причината и за направата на криптовалутата Grok, която достигна дори по-големи успехи и пазарна капитализация над 200 млн. долара, когато представяше конкурентния си продукт, свързан с AI, преди 3 седмици. Twitter бе купен и с помощта на криптоборсата Binance, която участва с 500 млн. долара стратегическа инвестиция, като социалната мрежа е ключов канал за новини и комуникация в криптосектора.

Двата проекта не се асоциират по никакъв начин с някаква дейност или полезност, те просто "съществуват" като търговия на наратива, създаден и маркетиран от самото влияние на Мъск. Изключително вероятно е да видим и последвали токени, създадени от анонимни потребители, в следващи събития свързани с Мъск, защото те вече се превръщат в тренд и зеления пазар позволява на мнозина да "играят" с част от печалбите си. Подобни валути могат и биват създавани от напълно случайни потребители и са изключително лесно манипулируеми, защото започват с изключително ниски пазарни капитализации. И който влезе първи може и да спечели нещо - за останалите няма никакви гаранции.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    roumen avatar :-|
    roumen
    • - 6
    • + 10

    Абослютно е прав. Трябва да им се опълчи ако искаме да има свобода на словото.

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-P
    chichka
    • + 2

    От години кабелната ми ТВ е IPTV, филми гледам само на запис поне час след началото за да прескачам рекламите.

    Нередност?
Нов коментар