SpaceX
SpaceX    ©  SpaceX

SpaceX пак опита да изстреля в космоса Starship – най-мощната ракета, правена някога

Орбиталният модул на ракетата се издигна на 148 км над Земята, първата се взриви на 70 км височина малко след "горещото" разделяне на първата и втората степени

SpaceX    ©  SpaceX
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск извърши в събота втория интегриран тестов космически полет на Starship - първата гигантска ракета-носител за многократна употреба и най-мощната подобна система, създавана някога в човешката история. Целта е в близко бъдеще тя да бъде използвана за кацане на Луната, а в перспектива - и за полети до Марс.

Новото изстрелване на Starship беше насрочено за 15 ч. българско време като стартовият прозорец беше с времетраене 20 мин. Изпитанието получи "зелена светлина", след като в сряда американската Федерална авиационна администрация (FAA) издаде лиценз за това, приключвайки близо 7-месечното си разследване на първия неуспешен тест на ракетата от април тази година.

По време на втория тестов полет ракетата-носител безаварийно се издигна от стартовата площадка и на около 70 км височина извърши "горещо" отделяне на втората степен, която за първи път достигна космическото пространство, издигайки се на 149 км над земната повърхност и достигайки скорост от около 24 хил. км/ч. Малко след разделянето обаче първата степен се взриви, най-вероятно защото според новата процедура орбиталният модул запалва шестте си двигателя още преди разказването. Според космическите специалисти на SpaceX една от основните цели на настоящия тест е именно да провери как точно трябва да се случва "горещото" отделяне.

Около 8 мин. след началото на настоящото изпитание бе загубена връзката и с втората степен на ракетата, като причините засега са неизвестни. Това попречи на SpaceX да изпробва топлинния щит на втората степен при обратното навлизане на атмосферата някъде 90 мин. след изстрелването. Заради взривяването на първата степен не бе пробвано и "мекото" и кацане на повърхността на Мексиканския залив на 30-40 км от бреговете на Южен Тексас.

По време на първия пролет Starship пък успя да се издигне само на около 40 км височина. Заради отказ на няколко двигателя той не набра ускорение достатъчно бързо, не успя да извърши отделяне на втората степен, започна да губи пространствена ориентация и около 4 мин. след изстрелването беше взривен дистанционно.

Реактивната струя от 33-те двигателя Raptor на първата степен (наричана Super Heavy) също така се оказа толкова мощна, че на практика разруши голяма част от бетонното покритие на стартовата площадка, разпръсквайки осколки на няколко километра наоколо и нанасяйки тежки поражения на съоръженията в непосредствена близост. Заради това сега SpaceX са инсталирали наземни системи за отклоняване на тягата (т.нар. flame deflector) и за водно охлаждане. Също така по изискване на FAA на ракетата е монтирана по-мощна система за самоунищожение, тъй като по време на първия тест контролираното взривяване на Starship се забави с поне 30-40 сек., което създава допълнителни рискове. Това бяха едни от основните притеснения на щатския авиационен регулатор, които проточиха разследването толкова дълго.

При втория тестов полет целта на SpaceX беше почти аналогична като по време на първия: достигане на космическото пространство, почти пълна обиколка на планетата и "приводняване" на втората степен на Starship в океана край Хавайските острови, при което да се изпробва действието на керамичния топлинен щит на апарата. Ако всичко беше се случило по план, през това време първата степен щеше да се опита да извърши меко кацане на морската повърхност на Мексиканския залив на около 30-40 км от бреговете на Южен Тексас.

Новост по време на втория космически тест беше изпробването на новопостроената наземна система за отклоняване на реактивната тяга и водно охлаждане, както и новата "решетъчна" свръзка между двете степени, която да позволи т.нар. "горещо отделяне" с по-ранно включване на двигателите на орбиталния модул на ракетата. И двете нововъведения сработиха ефективно по време на изпитанието в събота. Предстои да се види дали методът с ранното запалване на космическите двигатели на втората степен е допринесъл по някакъв начин за преждевременната детонация на първата степен Super Heavy.

Може да видите запис от тестовия космически полет на Starship тук и тук:

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 1
    • + 5

    Полетът премина почти перфектно и продължи около 8 минути. Първата степен беше взривена около минута след отделянето, а втората степен беше взривена няколко секунди преди предвиденото изключване на двигателите. Постигнаха обаче много важни жалони:
    - Кулата и зареждането си свършиха работата перфектно
    - Водната система при старта изглежда също сработи много добре. Скоро ще видим доколко стартовата площадка е незасегната
    - Всички 33 двигателя на първата степен работиха номинално и достигнаха до номинално изключване след предвиденото време за полет
    - Отделянето на втората степен беше номинално и всички 7 двигателя на втората степен се бключиха както бе очаквано
    - Втората степен изпълни завъртане и включване на 3 двигателя за намаляване на скоростта. Тук имаше някакви проблеми и няколко двигателя се включиха извънредно. Секунда преди да взривят втората степен ми се видя, че всички двигатели се включиха непредвидено
    - Втората степен летя успешно и достигна около 7км/сек след което ракетата беше взривена най-вероятно защото траекторията не беше проектираната траектория
    - Много важен успех е още, че и при двете степени системата за терминиране на полета сработи. Това е много важно защото няма да има голямо разследване както предишния полет и скоро можем да очакваме третия полет

    Като цяло много успешен полет за ракета буквално построена на двора. Две важни неща не бяха изпълнени. Не видяхме докрай завръщане на първа степен и не видяхме влизане на втората степен в атмосферата. Това явно ще остане за третия полет.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 5
    • + 2

    Обичам да чета този автор! Вдъхва ми оптимизъм - и за неуспешното нестъпление, че само така ми се струва, и за неуспешните Х-стартове, че само така ми си струва
    Всъщност и двете са гигантска крачка.
    Нн не се казва накъде...

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Батутът проработи. А Путин се провали. Кое още не си разбрал, докторе? Въпрос на време е САЩ да отидат на Марс, а дивите средноазиатски републики да останат в историята.

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    До коментар [#5] от "Венцеслав Ралев":

    САЩ действително са тръгнали към Марс. В буквалния смисъл.

    Нередност?
Нов коментар