🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да се подготвим за алткойн сезон

След одобрението на спот биткойн ETF криптопазара се успокои, но привлича нетърпеливи нови инвеститори. А с тях идват и рисковете

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Със стабилизирането на криптопазара и очакваното увеличение в цените на криптовалутите, как ще "грабнете вълната" е от ключово значение
  • С нарастването на доларовата стойност на портфолиото ви нараства и възможността да станете мишена на измами
  • Спазването на добра киберхигиена и основни правила в крипто е от ключово значение, като често не е толкова важно задължително да правите повече, колкото да пазите това което вече имате

Поведението на биткойн често определя какво ще е времето в целия криптосвят. Досега най-голямата криптовалута винаги е ръководила пазара и няма вероятност това скоро да се промени. По обективни причини мнозина смятат, че с приемането на биткойн ETF от най-големите асет мениджъри, биткойн по-скоро ще спре да бъде разглеждан като рисков актив, а предстоящият халвинг само изостря очакванията за бичи пазар. Исторически погледнато обаче след всеки силен цикъл на най-голямата криптовалута, обикновено с наближаването и покоряването на нов ценови връх, синоптиците предвиждат (и обикновено са прави), че настъпва глобално затопляне. Изразява се в задържане на сравнително стабилна цена на най-големите криптовалути по върха на дървото, докато пазарната им капитализация се "разлива" надолу по клоните и листата. Феноменът е познат още и като "алткойн сезон".

Дали подобен сезон ще настъпи и кога, никой не може да предрече. Някои биха спорили, че вече сме в началото на това "ново време", като използват за доказателство раздвижванията в някои криптовалути в топ 30, вече направили завидните между 500 и 1000% възвръщаемост от "дъното". Подобни проценти са идеалният естествен маркетинг за крипто и причина за много хайп и FOMO, до степен в която ритейл инвеститорите са готови да се върнат, вярвайки в лесните, бързи и сигурни пари.

За всеобщо съжаление има редица фактори, които правят тази убеденост много лъжлива. Те са подпомагани от факта, че е изключително вероятно, поне в някакъв момент след "инвестицията си" да сте в "зелено" или дори в "тъмно зелено", регистрирайки огромни печалби. Проблемът често е в липсата на силен фундамент в крипто и/или разбиране на моментното състояние на пазара, както и липсата на план за продажба или съответно "излизането от плана" с цел още повече печалба, все стъпки, които често завършват трагично и остават горчив опит завинаги.

Според Cointelegraph, един на всеки четирима става жертва на някакъв тип измама, хак или фалшив проект в периода на своето криптоприключение. Сега, когато е много вероятно крипто отново да застане под прожекторите, много хора ще се активизират, както никога досега, да гребат невинни души и да обещават, експлоатират, манипулират и убеждават, като използват крипто като инструмент за собственото си забогатяване.

Именно тези "опарени" от тях са и една от основните причини и най-силен вокал, допринасящ за негативната "стигма" покрай крипто, която отдалечава, но единствено забавя приемането на реални технологични решения, които имат капацитета да революционизират света и начина, по-който живеем.

Поддържайте добра киберхигиена

За да се предпазите на първо време, особено ако сте по-нов на пазара или пък сега мислите "дали да купя X или Y", има само няколко основни правила. Трябва да се отдава специално внимание на съхранението на вашето крипто и рисковете, свързани с различните видове съхранение. Трябва да се спазва изключително добра онлайн и компютърна хигиена като нужда от допълнителни верификации през телефон и мейл, честа смяна на пароли и знание за поне най-разпространените измами.

Тук не се визират измамите "феномен" като OneCoin, но е добра отправна точка да се запознаете с истории за фалшиви койни, фишинг, фалшиви инвестиционни платформи, понзи схеми с елемент на крипто, всякакъв вид "инвестиционни групи" в телеграм и като цяло "възможности", които звучат прекалено добре. Те в 99.99% от случаите са измама или поне облагодетелстват някого до степен, в която вие сте използвани за ликвидност.

За да не станете "част от кораба, част от екипажа", не се занимавайте с проекти, които не разбирате напълно, или такива, за които просто "сте чули", без да си направите собствено проучване. Важно е да помните, че в крипто нямате "приятели", и да не се доверявате на никого за нищо финансово ориентирано, там цялата отговорност си е единствено ваша. Няма смисъл да се споменават "не играй с повече отколкото можеш да загубиш" и "никога не тегли кредит за игра на пазара", защото що се отнася до алткойн сезона, картата е просто една рулетка, макар и предлагаща повече стойност за по-нисък риск.

Най-големите си печалби повечето криптоинвеститори реализират едва през втория си крипто бичи пазар. Макар времето в крипто да тече много по-бързо, за много неща просто е нужен опит, който идва след определен период и практика. Нормално е това да включва и човешкото възприятие и въпросите "какво, ако бях", но често мантрата трябва да бъде, че правите нещо по-скоро за опита, отколкото за чистата печалба - така и няма как да загубите

Успешната игра изисква подготовка

Позиционирането за успешна "игра" през алткойн сезона изисква сериозна подготовка. В повечето случаи търгуваме информация и дори чувства, а не реални продукти, инструменти и прочие, които да изпълняват строга функция. Трябва да е ясно, че наративът е приоритет, а достъпът до "залог", тоест колко лесно е за обикновения "Джо" да вкара парите си в "JoCoin", e важен фактор. Най-силните наративи в момента са категориите "Defi" за хората, които вярват, че "Defi summer" ще се повтори, "Zero-knowledge", или "ZK", залагащи на иновации в криптосектора, "DePin" за токенизация на активи от реалния свят, "BRC-20" за вярващите, че биткойн екосистемата ще се разширява и чрез ERC-20 токен модела на етър, "Меме" секцията за мемекойни, "AI" секцията за изкуствен интелект и криптопроекти, свързани с него, и "Gaming" за хората, намиращи за логично гейминг индустрията да се ориентира към крипто заради редица положителни възможности.

Това са едва 7 от над 90 категории с проекти, всяка от които има десетки, голяма част от които са прекалено малки, "shady" или нови, за да бъдат листнати на централизирани платформи и могат да бъдат купени само чрез децентрализирани обмени като Uniswap. Внимание трябва да се обърне и на стратегията на едно портфолио и очакванията към него, тоест какъв процент от портфолиото ви да бъде в алткойни, колко ще са те и на какви нива ще се "отървете" от тях.

С ниската пазарна капитализация, обаче, идва и потенциалът за растеж. Трудно е крипто като биткойн или етър да удвои цената си, защото средствата, нужни за увеличаване на пазарната капитализация, са огромни, а и са прекалено децентрализирани за манипулация. Изключително лесно е обаче, след като в "JoCoin" има едва 10 хил. долара и няколко човека със същото име купят, цената да направи няколко X. Обикновено, но в различен мащаб, това се случва и по време на алткойн сезон - хората изваждат част от печалбите си от най-големите криптовалути и започват преследването на по-малки.

На практика, ако 1 млрд. от биткойн се влее в реален алткойн като Chainlink(Link), пазарната капитализация на биткойн няма да мръдне и ще остане над 830 млрд. долара, но тази на Chainlink ще се вдигне с над 10%, защото в момента пазарната капитализация е 9 млрд. долара. Това, съпроводено с факта, че такъв прилив на средства е вероятно да изпълни всички поръчки за продажба, означава, че тези 10% могат да вдигнат цената двойно. В алткойн сезон това се случва първо с криптовалути в топ 10 - вече видяхме как Solana направи над 10x, и после надолу по списъка към топ 50, топ 100 и т.н., като се действа по "топлия" списък с наративи и съответно водещите проекти от определена категория, които вече са възприети като "лидери в сектора".

Допълнително трябва да се внимава и с разликата между пазарна капитализация и "напълно разгърната пазарна капитализация". Първото са токените в обръщение и цената по техния брой, а второто - максималният брой токени, които някога ще бъдат в обръщение. Да разгледаме проект като SUI, зад който стоят големи инвестиции и надежди от централизирани криптоборси. Пазарната капитализация е 1.36 млрд. долара, но напълно разгърнатата е над 12.4 млрд - грубо 10 пъти повече. Това изключително много влияе на представянето на койна, защото с отключването на повече SUI напрежението за продажба нараства значително, а с него и трудността за запазване на цена. Понякога е много лъжливо да гледате цената и да си мислите, че има пространство за възстановяване към предишни нива - например такива от бичия пазар през 2021 г., откогато в обръщение са влезли 10 пъти повече койни.

Разберете как да търгувате криптовалути през Uniswap тук.

Тази статия е с информационна цел и не представлява финансов съвет.

Все още няма коментари
Нов коментар