Ново място | Биткойн бар

Личен Архив    ©  Пламен Андонов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Докато Биткойн се изстрелва към нови върхове през последните две години, в кв. "Стрелбище" отвори врати първият български "Биткойн бар". Негов инициатор и собственик е Пламен Андонов, основател на конференцията "Крипто Революция" и един от най-влиятелните гласове в местната крипто екосистема. Неговият Youtube канал често е първата крачка на мнозина българи в света на крипто и в частност биткойн, а сега планът е барът му да бъде мястото където крипто ентусиасти се събират, за да разпуснат, а и да намерят нови събеседници за любимата си тема.

Барът има около 100 места и атмосферата е предразполагаща, независимо дали сте се отбили там за коктейл, бургер или да обсъдите някоя инвестиция. Разбира се, тук може да платите с биткойн с приложение като Wallet of Satoshi и да се възползвате от 10% отстъпка. Конвенционалните валути също са опция, макар да е много вероятно да ви погледнат странно, ако извадите пари в брой.

Заведението заработи през декември, като поради големия интерес, само предплатилите куверт от 40000 сатошита (около 25 лева) имаха шанс да присъстват на откриването.

Мисията на биткойн барът е и да образова. "Планираме да провеждаме викторини с награди всяка седмица. Ще организираме и седмични образователни вечери, насочени към новодошли в света на криптовалутата. След кратка презентация ще отговаряме на въпросите им. Освен това планирам редовни събития на живо с публика, като излъчване на епизоди от моята YouTube поредица и записване на подкаст с гости от общността", казва пред "Капитал" Пламен Андонов.

Според него важността на тези срещи е огромна, тъй като голям брой крипто ентусиасти се чувстват изолирани в своя интерес към темата - често те са единствените в своя социален кръг, които разбират концепцията на биткойн и защо той е важен. "Тези събирания на живо ни дават възможност да видим, че зад всеки онлайн профил има реален човек, който споделя нашите възгледи", споделя Андонов.

Адрес: ул. "Котленски проход" 96, от 17:00 до 2:00 ч.

Q&A

Пламен Андонов, собственик на "Биткойн бар"


Как барът ще насърчи популяризирането на биткойн?

Като създаде ново пространство за общността. Българските биткойн и криптоентусиасти вече имат свое място. В качеството си на организатор на българската биткойн конференция "Криптореволюция" съм организирал множество срещи на живо в София, Варна, Бургас и Пловдив. Досега тези събития се провеждаха в различни ресторанти и заведения, често не съвсем подходящи за нашите цели.

Какви са предизвикателствата при приемането на криптовалути като метод на плащане в България?

Предизвикателството за мен беше свързано с използването на касов апарат. Тъй като притежавам уебсайт за продажба на криптомърч стоки като тениски, шапки и други, обикновено разчитам на куриерска компания за издаване на касови бележки. За приемане на Bitcoin обаче е необходимо да можем да издаваме касов бон на клиентите.

За физически магазини като баровете този процес е лесен. След като започнат да приемат Bitcoin, фирмите имат избора да го задържат в своя счетоводен баланс, като поемат риска от неговата волатилност, или да го продават веднага. В моя случай аз предпочетох незабавната продажба на Bitcoin, което значително опростява счетоводството на фирмата. Имам възможността обаче да купя Bitcoin от фирмата и да отложа данъчните последици до момента на неговата продажба.
Все още няма коментари
Нов коментар