🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зеленият биткойн ETF с корени от България

7RCC е регистриран в Ню Йорк, залага на крипто и ESG стратегия, но зад него седи българката Ралица Пердухова

Ралица Пердухова, главен изпълнителен директор на 7RCC, компания която предоставя на ESG инвеститорите достъп до блокчейн и инвестиции в цифрови активи чрез ETF.
Ралица Пердухова, главен изпълнителен директор на 7RCC, компания която предоставя на ESG инвеститорите достъп до блокчейн и инвестиции в цифрови активи чрез ETF.
Ралица Пердухова, главен изпълнителен директор на 7RCC, компания която предоставя на ESG инвеститорите достъп до блокчейн и инвестиции в цифрови активи чрез ETF.    ©  Цветелина Белутова
Ралица Пердухова, главен изпълнителен директор на 7RCC, компания която предоставя на ESG инвеститорите достъп до блокчейн и инвестиции в цифрови активи чрез ETF.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако има голямо събитие в криптосектора през тази година, то безспорно е одобрението на борсово търгуван фонд с реално притежание на биткойн (spot ETF) от американските регулатори. Това институционализира пазара, даде му порив за растеж и в крайна сметка донесе на най-голямата криптовалута нов исторически ценови рекорд. Това отвори пътя за нови проекти и развинти фантазията на асет мениджърите. Нещо, на което вече сме свидетели - очакванията са до пролетта да има одобрени фондове с реално притежание на етър, но на хоризонта се появяват и по-алтернативни продукти.

Създателите на един от тях ще търсят баланса - от една страна, между биткойн, чийто добив често е обвиняван за неекологичен заради големите разходи, а от друга, е инвестиция в активи с подходящо отношение към околната среда. Идеята е проста, но иновативна: комбиниране на 80% биткойн и 20% фючърси върху въглеродни кредити, за да се предложи на инвеститорите експозиция към крипто, като същевременно се отчитат екологичните предизвикателства. Този "биткойн ESG" ETF e идея на Ралица Пердухова, главен изпълнителен директор на 7RCC, като той трябва да се превърне в реалност с помощта на Tidal Investments, които управляват активи за над 13 млрд. долара. С тези средства под управление компанията е издала над 103 ETF-а.

"Tidal оперира като компания, която предлага услуги под собствена марка. Нашата роля включва представянето на идеята, разработване на маркетингова стратегия и изграждането на мрежа от контакти. Всички оперативни дейности като търговия, администрация на фондове и изчисляване нетната стойност на активите са делегирани на Tidal. Въпреки че технически продуктите ни се брандират като продукти на 7RCC, ние всъщност използваме инфраструктурата и ресурсите на Tidal, включително техния тръст, за да управляваме самия ETF", казва Пердухова пред "Капитал".

Въглеродните кредити, или квоти, компенсират въглеродните емисии, изхвърлени другаде. Фючърсните договори по тях ги доставят физически. Данните на Bloomberg Intelligence показват, че глобалните активи, "съзнаващи" екологичните, социалните и управленските фактори, са на път да достигнат 53 трлн. долара до 2025 г. Остава неясно точно кога предложеният 7RCC Spot Bitcoin и Carbon Credit Futures ETF може да стартира. Според Пердухова Нюйоркската фондова борса вече е представила протокол за одобрение - 19b-4, за предложения фонд, но по него трябва да се произнесе и Комисията по фондовите борси и ценни книжа (SEC). Тя публикува предложението във федералния регистър, а от него до потенциалното приемане има срок от 240 дни.

Под крилото на татко Gemini

Като попечител на биткойн активите е избрана криптоборсата Gemini. Тя е пионер в индустрията за криптопопечителство и ETF, защото нейните основатели Камерън и Тайлър Уинкълвос са първите, подали заявление за спот биткойн ETF през 2013 г. Предложението от 7RCC представлява различен подход, който се харесва на ESG инвеститорите, като помага за компенсиране на въздействието върху околната среда на енергоемкия криптоактив. 7RCC като алтернативен инвестиционен мениджър има за цел да изгради мост между индустрията на цифровите активи и инвеститорите, които искат да имат експозиция към биткойн, но за момента не са я придобили заради притеснения относно околната среда и ефекта на биткойн копачите.

"Gemini са значими инвеститори и истински пионери в областта. Затова използването на техните услуги за пазене на активи е почти естествен избор за нас. Въпреки че сме водили разговори с Coinbase, техният договор за основно брокерство има своите сложности и ексклузивни условия, които ни устройват напълно. От друга страна, успехът на Gemini като пазител за ETF на VanEck потвърждава тяхната надеждност и това не е проблем за регулаторите, които често следват утвърдени практики, както в случая с BlackRock и Coinbase", коментира избора на Gemini Ралица Пердухова. Тя допълва: "За стартирането на всеки ETF е задължително да се разполага с начален инвестиционен капитал, който вече е ангажиран от инвеститори."

"Имаме подкрепата, като е особено забележителен интересът от страна на европейски институционални инвеститори. Вниманието, което Европа проявява към такъв тип продукт, е особено логично, имайки предвид тяхната ангажираност към ESG стандарти, неутралността за въглеродни емисии и осведомеността за въглеродния отпечатък", казва Пердухова, но не се ангажира с прогнози за това каква доходност би реализирал фондът, както и за нивото на активите, които очаква да събере.

"Нашата стратегия с фючърсите на въглеродни кредити включва swap споразумение с Bank of America. Това ни дава възможност да генерираме доход от кеш колатерала, необходим за фючърсните договори, което е уникално предложение за нашите клиенти в сравнение с други Bitcoin ETF-и. Очакваният доход е 5% от тази 20% част на портфолиото. Това представлява добавена стойност, която ще редистрибутираме и можем да предложим, без да налагаме допълнителни такси на нашите клиенти", казва създателката на фонда.

ESG сама по себе си се очерта като актуална инвестиционна стратегия през последните години, позволявайки на фирмите да възприемат по-социално осъзнат подход чрез насочване към активи, които акцентират на проблеми като изменението на климата и опазване на биоразнообразието. Мнозина обаче са на друго мнение и твърдят, че зад сянката на ESG и добрите практики стоят големи институции, целящи единствено да "оценяват" по още един параметър, за да алокират средства.

Въпреки че подходът има своите противници, особено сред републиканските законодатели в САЩ, които заклеймиха правилата на SEC около рамката, той също привлече мениджъри на активи. Проучване на Университета в Харвард от 2022 г. установява, че 81% от институционалните инвеститори в САЩ планират да увеличат средствата си за ESG продукти през следващите две години, като активите под управление се очаква да се удвоят до 10.5 трлн. долара до 2026 г.

"Аз виждам значителен потенциал в ангажираността на ESG ориентирани компании и хора с подобни възгледи, които биха могли да инвестират част от своите портфейли в ETF-и като нашия, който включва въглеродни кредити. Това би им позволило да допринесат към нашата инициатива, поддържайки едновременно приятелска позиция към биткойн", казва Ралица Пердухова.

"Целта на нашия продукт не е да се изправя срещу биткойн, нито да представя биткойн като вреден за околната среда, а по-скоро да покажем, че всяка индустрия, включително и тази на биткойна, може да прилага стратегии за компенсиране на въглеродния си отпечатък. Всички сектори произвеждат въглеродни емисии, но биткойн предлага уникална възможност като нов клас активи, където можем да начертаем нов път напред с институционална подкрепа.

Предизвикателствата на установените индустрии в изчисляването и компенсацията на техния въглероден отпечатък са значителни, докато биткойн, като цифров актив предлага прозрачност и леснота в проследяването на въглеродния отпечатък на дейността по добив, което ни дава възможност да правим точни оценки и да действаме ефективно", коментира ползите на биткойн Пердухова и още: "Растежът на активите под управление е впечатляващ и безпрецедентен в света на ETF-ите. Това не е изненада, особено като се има предвид, че САЩ е най-големият финансов пазар. Въпреки това институционалните инвеститори все още не са започнали активно да инвестират в този клас активи, главно поради бюрократични пречки. Процесите в институционалния свят са бавни, което ни дава време да привлечем институционален капитал към нашия собствен продукт."

Опит да разбием скептицизма

ETF върху биткойн се очертаха като най-успешните инвестиционни инструменти, пускани някога. Предложеният от 7RCC ETF ще се търгува под името BTCK на Нюйоркската фондова борса. Въпреки това биткойн продължава да се сблъсква със скептицизъм и неразбиране, особено що се отнася до консумацията на енергия чрез копаене. Широко разпространено схващане е, че добивът на биткойн поглъща огромен дял от световната енергия. Тази гледна точка обаче пренебрегва важни елементи като факта, че най-евтината енергия е тази, която иначе би останала неизползвана - съответно е най-желана за биткойн миньорите. Някои индустрии като петролната и газовата правят ферми за копаенето на биткойн в близост до свои кладенци или ключови активи, използвайки ток от енергията, която се освобождава при добива на суровини. В противен случай тази енергия отива на вятъра.

"Биткойн ETF-ите и вълнението около тях представляват глобално събитие, което не е ограничено само до САЩ. Вниманието, което тези продукти получават по света, е огромно, като например в Хонконг, където бяха подадени 10 заявления за биткойн ETF-и веднага след американското одобрение. Този глобален интерес предвещава широко приемане и положителна регулаторна перспектива, особено в ключови пазари като Китай и Индия, като се очаква този тренд да продължи", казва Ралица Пердухова. Както тя, така и още много хора виждат в биткойн потенциала да допринесе положително за околната среда.

Блокчейн технологията например може да бъде използвана за подобряване на управлението на енергийни ресурси и за насърчаване на използването на възобновяема енергия. Много хора виждат в биткойн потенциала да допринесе положително за околната среда. Технологията на блокчейна, която стои зад биткойн, може да бъде използвана за подобряване на управлението на енергийни ресурси и за насърчаване на използването на възобновяема енергия.

Биткойн играе важна роля и в процесите на изгаряне на газове, което допълнително подчертава неговия потенциал за положително въздействие върху околната среда. Газовете, които обикновено се отделят като страничен продукт при добива на нефт и газ, традиционно се изгарят в атмосферата, представлявайки значителен източник на замърсяване и емисии на парникови газове. Въпреки това чрез използването на специализирано оборудване този отпадъчен газ може да се преобразува в електроенергия, която от своя страна може да бъде използвана за копаене на биткойн. Това не само помага за намаляване на емисиите, но и превръща предишно неизползваем ресурс в ценен актив.

Критиците често игнорират факта, че традиционната финансова система също има значителен екологичен отпечатък, включително консумацията на енергия от банки, финансови институции и производството на банкноти и монети. В сравнение биткойн предлага алтернатива, която потенциално може да бъде по-ефективна от гледна точка на енергийна консумация с правилното инвестиране и технологично развитие. Този подход позволява на биткойн да функционира като вид батерия, тъй като енергията, изразходвана за неговото копаене, се "съхранява" в стойността на самия биткойн. Това означава, че енергията, която би била изгубена или изпусната в атмосферата, се използва продуктивно, като по този начин се създава стойност от нещо, което в противен случай би представлявало екологичен проблем. Много хора виждат в това пример за ефективно използване на ресурсите и иновативен начин за борба с климатичните промени.

КАРЕ: Кой стои зад фонда

Ралица Пердухова е съосновател и изпълнителен директор на 7RCC Global от август 2020 г. до момента, като в рамките на близо четири години е двигателят зад компанията, която специализирана в блокчейн технологии и цифрови инвестиции и чийто основен приоритет е специализираният ESG friendly биткойн ETF. Преди това Ралица е заемала позицията на управляващ партньор в 7CC Blockchain Investments, където за период от една година и три месеца е оглавявала стратегическото развитие на инвестиционни портфейли.

Тя е била част от Wells Fargo Securities като специалист по институционални продажби и търговия с акции, където през периода февруари 2015 - ноември 2019 г. е натрупала значителен опит в сектора на ценни книжа и инвестиционното банкиране. Опита си в институционалните продажби на акции тя разширява и в BMO Capital Markets от декември 2009 до януари 2015 г., където е работила над развитието и управлението на клиентски портфейли. Кариерата си във финансовия сектор Ралица започва в BMO Financial Group, където между април 2005 и ноември 2009 г. заема позицията на мениджър по финансови услуги.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар