Доходността на частните пенсионни фондове се възстановява, но плавно

За първото тримесечие средно за универсалните фондове тя е малко над 3%

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След като в началото на миналата година пенсионните фондове в България направиха един от най-лошите си периоди в историята, днес нещата изглеждат по-добре. За първото тримесечие средната доходност на универсалните фондове е 3.11%, а преди година тя беше минус 1.17%. Причините едва ли са толкова изненадващи - борсовата криза, причинена от спиране на икономиките през 2020 г., удари всички финансови активи и инвестиции по света, сред които са и пенсионните фондове. Те инвестират набраните средства от осигурените в ценни книжа - акции, облигации, депозити.

При ниските лихви и срива на пазарите в началото на миналата година се стигна и до отрицателната доходност. След това обаче започна постепенното й повишение паралелно със започналия бум на глобалните капиталови пазари. Минималната доходност, определена от Комисията за финансов надзор през първото тримесечие, под която не могат да падат пенсионните фондове, е 0.11%, а максималната е 6.11%. Ако резултатът на схемите е под долния лимит, пенсионните дружества трябва да компенсират със собствените си резерви, а ако е над горния - да заделят пари в тях. При другите два вида частни фондове - професионалните и доброволните, средната доходност също се движи около 3%, като с най-висока е при доброволните схеми - 3.55%.

Две години назад

Данните са на Комисията за финансов надзор и обхващат период от две години, изчислени на база доходност на годишна база, като взема изменението на стойността на един пенсионен дял, който потребителите си "купуват" при плащане на осигурителна вноска. Реално при доходността трябва да се вземе предвид и инфлацията, която обаче през последните месеци е около нулата и засега не изяжда толкова много пенсионните партиди.

Преди да стане това, пенсионните фондове първо удържат еднократна "входна" такса от всяка вноска и в посочената от КФН доходност тя реално не е включена. От миналата година тя е намалена до 3.75%. Всички дружества удържат максималната такса, като единствено при най-голямото дружество "Доверие" тя е 3.6% за осигурени във фонда й поне 10 години. Преглед при отделните фондове показва, че с най-висока доходност е този на ПОК "Топлина" - малко над 4%. При професионалните доброволни фондове с най-висока са фондовете на "ДСК Родина" съответно с 4 и 4.57%.

С цел да компенсира

Частните фондове бяха създадени с пенсионната реформа от 2000 г., с която лицата, родени след края на 1959 г., започнаха да се осигуряват едновременно и в НОИ, и в частен пенсионен фонд. За бъдещата им пенсия се удържа същият дял, какъвто при тези, родени преди това, и са само в НОИ - 18.8%. С тази разлика, че родените след 1959 г. внасят 13.8% към държавата и 5% в частен фонд (вноските са разделени в приблизително равно съотношение между работодател и служител). Целта на тази реформа беше да се облекчи държавното пенсионно осигуряване и част от него да се поеме от частното.

Активи за над 17 млрд. лв.

Активите под управление на всички частни пенсионни фондове за първи път в историята минаха и нивото 17 млрд. лв. в края на 2020 г., за когато е последната статистика. Най-голям дял от активите им се падат на универсалните задължителни фондове, в които се осигуряват най-масовите професии. Растежът на активите се дължи по-скоро именно на задължителния им характер и вноските от работещите, отколкото на постигната доходност. В частните пенсионни фондове в България се осигуряват близо 4 млн. българи.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zztop11 avatar :-P
    Здравко Здравков
    • + 3

    Някой ако има координати на онази устатата комунистка-пролетариатка от синдикатите, отказвам да се сетя името ѝ, която постоянно пропагандира в полза на НОИ, моля, да ѝ препрати статията. Частните не само ти дават проследяемост, те дори носят доходност (ако ще и да е незначителна, поне частично компенсира инфлацията). Докато в НОИ принципът е "Спокойно, има пари, обещавам ти. За тях се грижат същите чиновници, които толкова добре управляват всичко в държавата, така че са ти гарантирани, няма да се притесняваш".

    Нередност?
  • 2
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 2

    Пак е нещо, но когато ултра-консервативна инвестиция от 80% s&p500 и 20% милс от корпоративни и американски облигации си над 5% нагоре за същото тримесечие, нещата изглеждат много зле.
    За парите инвестирани на българското подобие на борса не трябва да се коментира даже.

    Нередност?
  • 3
    blagocvetanov avatar :-|
    Blagovest Cvetanov

    Пенсионния и животозастрахователния бизнес на #NNBulgaria минава в ръцете на #ДЗИ Животозастраховане, част от белгийската банково-застрахователна група #KBC, където е и #ОББ България. Само да си знаете ;)

    Нередност?
Нов коментар