Започналите първа работа през 2020 г. са рекордно малко - 70 хил. души

Заради ограниченията около пандемията делът на служебно разпределените в пенсионните фондове скача до 94%

През тази година фондовете започват да изплащат пенсии на първите си клиенти навършили пенсионна възраст - жените родени през 1960 г.
През тази година фондовете започват да изплащат пенсии на първите си клиенти навършили пенсионна възраст - жените родени през 1960 г.
През тази година фондовете започват да изплащат пенсии на първите си клиенти навършили пенсионна възраст - жените родени през 1960 г.    ©  Цветелина Белутова
През тази година фондовете започват да изплащат пенсии на първите си клиенти навършили пенсионна възраст - жените родени през 1960 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хората започнали първата си работа през кризисната 2020 г. намаляват с 24.5% до 70.6 хил. души. Това става ясно от данните на Комисията за финансов надзор за лицата с новоприети заявления и служебно разпределени в универсални пенсионни фондове, които се публикуват веднъж годишно.

От тях се вижда още, че делът на избралите в кой пенсионен фонд да се осигуряват пада до под 6%, докато всички останали не са подали заявление в срок от три месеца след сключването на първия си трудов договор и са служебно разпределени в някой от лицензираните. За това също вероятно фактор е пандемията - при наложените ограничения и дългите периоди на дистанционна работа за агентите на пенсионните компании е по-трудно да стигнат до новопостъпващите на пазара на труда и да им презентират техните услуги.

Очаквано слаба година

Данните не са изненадващи, доколкото през миналата година бизнесът по-скоро се бореше да не съкращава хора, отколкото да наема нови. Все пак обаче имаше и сектори, за които пандемията доведе до ръст на търсенето на продуктите им и услугите им, като например куриерските, софтуерните и аутсорсинг компаниите и съответно при тях се наблюдаваше дори увеличение на персонала. А те често наемат младежи директно от университета.

Все пак бройката на новопостъпващите на пазара на труда е рекордно ниска от 2006 г. насам, откогато са налични такива данни. Трябва обаче да се подчертае, че и без кризата тенденцията в последните години беше на спад, който се дължи на демографски причини - кризисните години в началото на прехода и засилената емиграция на млади семейства водят до спад на ражданията от 110-130 хил. годишно през 80-те до около 70 хил. през 90-те години на XX в. Именно те навлизат на пазара на труда около 20 години по-късно, или от 2011 г. насам.

Спадът през 2020 г. е аналогичен на този през 2009 г., когато Световната финансова криза доведе до понижение с 27% до 119.6 хил. души. А годината с най-нисък брой хора с първи трудов договор досега беше 2011 г. - 82 хил.

Почти пълна незаинтересованост

Другата ясна тенденция от данните е все по-засилващата се незаинтересованост на младите хора към въпросите, свързани с пенсионното им осигуряване, което личи и от данните за това колко от тях са служебно разпределени, тъй като не са избрали сами пенсионен фонд. За 2020 г. това са направили едва 4104 души, докато 66 490 или 94.2% от всички са се озовали на случаен принцип в един от фондовете. В последните няколко години делът на служебно разпределените лица е 80-90%, а в предходни периоди е спадал и до под 50%, като средно от 2006 г. насам е 60.8%.

Основните причини за слабия интерес сред постъпващите на работа за допълнителното социално осигуряване е неосведомеността и ниската финансова култура. Конкретно за 2020 г. обаче вероятно фактор е и пандемията. По принцип пенсионните компании работят със свои агенти в големите работодатели в страната - най-често служители в HR отделите, които са на комисион. При постъпването на нови служители те им обясняват процедурата да направят свой избор и им представят услугите и резултатите на конкретната пенсионна компания. А при ограничителните мерки и дистанционната работа дейността на агентите логично е затруднена. Обхващането на по-малки компании обаче е практически невъзможно - няма централизирана информация къде и кои хора започват първа работа и издирването им в рамките на три месеца от сключването на трудовия договор не е лесно. Затова и работата на агентите на пенсионните фондове често е насочена не към убеждаване на хора за първоначалния им избор, а за смяна на фонда, каквато опция също има.

Според представители на сектора обаче от години има подозрения и за злоупотреби - попълване на заявления от чуждо име. Това би могло да стане, ако някой разполага с изтекли от НАП данни за лица, сключили първите си договори. Най-общо с наближаване на края на срока за избор, ако не е подадено заявление от самия човек, някои осигурителен агент подава такова от негово име без негово знание. Това по принцип е трудно (трябва електронен подпис от лицето или нотариална заверка), а също и незаконно и наказуемо, но дълги години властите не даваха знак да работят сериозно по проблема, въпреки наличието на жалби от хора. Те са най-често резултат на дублиране - някой служител е подал сам заявление за избор на фонд, но се оказва, че има подадено и друго от негово име и той разбира за това след отказа да бъде разпределен в избрания от него фонд. В много случаи обаче поради незаинтересованост хората така и не разбират, че не са случайно разпределени.

Сега има индикации, че тези практики са ограничени и това също е причина за по-малкото заявления. В предходни години имаше непропорционално голям брой на хората, избиращи сравнително малки фондове, без развита клонова и агентска мрежа. Например в периода 2015-2016 г. около една трета от всички първоначални заявления са за избор на ПОД "Бъдеще", а през 2017-2018 г. делът скача дори до над 40%. За 2020 г. обаче компанията (формално собственост на адв. Тодор Табаков, но свързвана с "Еврохолд"), е привлякла едва 210 от започващите първа работа или около 5%, което e доста по близо до пазарния и дял - около 2.6%. За сметка на това при друг малък играч с 1.3% пазарен дял - "Топлина", контролиран от Христо Ковачки, покачва дела си сред новите заявления до 8.3%.

За самите пенсионни компании привличането на повече клиенти със заявление носи и бонус, че така получават и повече служебно разпределени клиенти. В кой фонд колко лица ще бъдат разпределени всяко тримесечие зависи от три фактора с равни тегла - реализираната годишна доходност, начислени такси и брой приети индивидуални заявления през предходното тримесечие.

В кой фонд съм и как да го сменя

Проверка за това в кой фонд се осигурявате можете да направите в НАП. Единият начин е с обаждане на телефона на информационния център на агенцията - 0700 18 700, където би трябвало да ви поискат имена и ЕГН. Другият е чрез електронния портал в сайта на НАП (https://inetdec.nra.bg/) като обаче за целта трябва да разполагате с персонален идентификационен код от агенцията. Такъв може да получите във всяко поделение на данъчната администрация. През сайта бихте могли да видите и по месеци какви осигурителни вноски има постъпили по вашата партида и от кой работодател. За целта трябва да отидете в менюто "Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка" и да поискате "Справка за данни по ДЗПО".

Ако желаете да смените фонда, в който се осигурявате, трябва да отидете в офис на дружеството, в което желаете да се преместите и там ще ви помогнат да попълните всички необходими документи. Повечето компании на пазара вече предлагат и онлайн вариант за прехвърляне при тях, като за целта обаче ви е нужен квалифициран електронен подпис. Такса за прехвърлянето на партидата няма, като след него трябва да мине поне една година преди да можете отново да се преместите. През миналата година 215 хил. души или около 5.6% от всички осигурени в УПФ са сменили фонда си като трансферираните суми са почти 740 млн. лв. Нетно повече клиенти са привлекли само "ДСК-Родина" и "Доверие", докато всички останали фондове губят повече осигурени, отколкото са привлекли.
Все още няма коментари
Нов коментар