🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доходи, заетост, пенсионна система - какво предлагат партиите

Предизборните програми на политическите сили с най-голям шанс за новия парламент изобилстват от числа, които трудно ще се сбъднат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от темата за икономическите предизборни програми на партиите, което може да прочетете тук.

Три десетилетия след т.нар. преход България продължава да е най-изостаналата икономика в ЕС. Показателят, който отчита степента на икономическо сближаване (т.нар. конвергенция) на дадена страна с останалата част на Европа, е БВП на човек от населението, измерен по паритет на покупателната способност. През 2019 г. България се позиционира с номинален БВП на човек 8800 евро, или 53% от средноевропейското ниво при изравняване на цените. И макар процентът да расте всяка година, това се случва много бавно и на практика страната продължава да е на опашката на ЕС. За сравнение - Румъния, която преди 2006 г. е била зад България, сега отчита 70% от средноевропейското ниво.

Логично много от партиите са се изкушили чисто популистки да посочат числа за нива на пенсии и заплати с цел да онагледят какво би се променило, ако поемат кормилото на държавата. Например според ГЕРБ, ако се изпълнят всички политики, заложени в програмата им, до 2025 г. БВП на страната може да достигне 100 млрд. евро, или почти 200 млрд. лева. Кризисната 2020 г. финишира със 118.6 млрд. лв. БВП, което означава, че през следващите години икономиката ще трябва да порасне номинално общо с над 66%. За сравнение - от 2016 до 2019 г., когато нямаше криза, общият номинален ръст на БВП е 26%. Има и още числа - 1000 лв. минимална заплата при 650 лв. в момента, това е ръст над 50%, който не е неизпълним (особено ако се продължи практиката размерът ѝ да се определя от правителството), но си има и странични ефекти. 2000 лв. средна брутна работна заплата при 1460 лв. в края на декември по данни на НСИ - нещо, което е спорно дали може да се обещава, доколкото не зависи директно от волята на управляващите. Също и 600 лв. средна пенсия (при 488 лв. за 2021 г. по сметки на НОИ). И още - продължаващ ръст на заплати на преподаватели, лекари и медицински специалисти.

"Демократична България" също лансира конкретни числа, които не са записани в програмата ѝ, а са част от предложенията им за икономически мерки заради кризата. Такива са средната работна заплата до 2400 лв. до края на мандата, както и увеличаване с 50% на заплатите на държавните служители от стратегически важните и най-засегнати от ковид кризата сектори - учители, помощен медицински персонал в държавните болници, социални работници и дейци на културата. Формацията предвижда и средна пенсия до 1000 лв. в края на десетилетието.

Всички тези числа звучат чудесно, но не е ясно какви са сметките зад тях (ако има такива). Ако се върви към механичен ръст на нивата на възнаграждения, теглен от публичния сектор или пък чрез административно вдигане на минималната заплата без ръст на производителността на труда, това може да има негативен ефект върху икономиката. Истината е, че доходите в България растат през последните десетилетия и в години на криза просто защото са ниски. През 2020 г. пък двигател на темпа на прираст е рязкото предизборно вдигане на възнагражденията в публичния сектор. Но за да настигнем благосъстоянието на средния европеец, без да станем неконкурентни като икономика, е нужна по-добра среда за правене на бизнес и за инвестиции. Но за тези мерки - малко по-надолу.

Обещанията за изпреварващ ръст на пенсиите спрямо т.нар. швейцарско правило при влошаваща се демография пък при равни други условия означават, че трябва да се насочат повече средства от данъците за изплащането им, както и реформа на системата. Такава се предлага от "Демократична България" (от запушване на пробойните при издаването на ТЕЛК до увеличаване на вноската във втория стълб за сметка на тази в първия), а ГЕРБ има идеи за продължаваща фина настройка на системата, като например въвеждане на възможност самоосигуряващите се доброволно да се осигуряват в частни схеми срещу безработица, продължаващо увеличение на възрастта за пенсиониране и т.н. ДБ залага и на увеличение на вноските за частните пенсионни фондове. Партията на Слави Трифонов надцаква дори с изравняване на вноските в първия и втория стълб на пенсионната система в рамките на 15 години, но след постигане на средна реална доходност в частните фондове над 3%. При сега отиващите 5% от дохода в УПФ и 19.3% в НОИ, който и сега е на дефицит, означава той да стане още по-голям, като няма яснота откъде ще се финансира плащането на настоящите пенсии.

Всички партии имат и визия как да насърчават раждаемостта, преквалификацията на работната сила, някои от тях обещават помощи на калпак за ученици и деца извън детските градини. Тук също не липсват популистки идеи, като например тази на ДБ държавата да изплаща части от ипотечния заем за закупуване на жилище в размер на 3000 лв. при раждането на второ дете и 5000 лв. при раждането на всяко следващо. БСП също има подобни предложения - от безплатни учебници до обещание за безплатни детски градини, както и "Има такъв народ". ГЕРБ пък вече реализира част от тези си идеи в този мандат - с пари на калпак за пенсионери и родителите на ученици в първи и осми клас. Сега също обещава да няма такси в детските градини.

Кой какво предлага

БСП

  • Въвеждане на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата.
  • Увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на МРЗ - 650 лв. Тази мярка според партията ще обхване 60 хил. майки. Увеличаване на размера на еднократната помощ за майки студентки - от 2880 на 6600 лв.
  • Преизчисляване на пенсиите на 1.3 млн. пенсионери спрямо средния осигурителен доход за 2017 г.

ГЕРБ

  • Промяна в регламента за изплащане на обезщетения при безработица - с намаляващ размер след 4-тия месец престой без работа (например първите 3 месеца 100%, за всеки следващи 3 се намалява с 20% до достигане на определения минимален размер на обезщетението).
  • Създаването на фонд "Квалификация". Посочено е, че той ще е за сметка на процент от удръжките за фонд "Безработица", "друг осигурителен фонд или чрез минимална вноска от работодател и работник за индивидуално финансиране на обучение за професионално/кариерно развитие". Такава широка формулировка обаче предполага, че не се изключва увеличаване на осигурителната тежест с вноска за новия фонд.
  • Въвеждане на стимули за доброволно пенсионно осигуряване в частни схеми.

"Демократична България"

  • Ясен и прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Стъпки за отмяна на минималните прагове за всички стартиращи бизнеси и самонаети лица, започващи за първи път дейност в определена професия.
  • Въвеждане на специално данъчно и осигурително облагане на семейния микробизнес. Всички членове на семейства, заети в малко семейно предприятие, ще могат да ползват обща семейна осигуровка в размер не по-висок от двойния размер на минималния осигурителен праг за самонаети лица.
  • Постепенно увеличаване на вноските във втория стълб на осигурителната система от сегашните 5% от облагаемия доход, без това да повишава общата осигурителна тежест.

"Има такъв народ"

  • Осигуряване на жизнен минимум над прага на бедността за пенсионерите с доход под 70% от минималната работна заплата чрез ваучери за хранителни продукти, лекарства, енергия.
  • Увеличение на съотношението на вноските към втори стълб на пенсионната система след постигане на средна реална доходност над 3%. Достигане на съотношение 50/50 за двата стълба в рамките на 15 години.
  • Потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати (т.е. над 15 хил. лв.) за новородени и отглеждани в България деца), разсрочена в период от 7 години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-(
    Emil Dimov
    • - 1
    • + 2

    Доходи, заетост, пенсионна система или какво предлагат партиите?!

    ( нищо не са в състояние да изпълнят от това, което обещават партиите, защото трябва да заработи икономиката ни на пълни обороти, но при това крадене просто няма от къде да се вземат пари, които да се дадат на хората освен да завъртят печатницата, но това в момента не е възможно, макър че покрай "корона кризата" бая пари се напечатаха не само в Европа, но и по света, което води до знаете какво? Да и сега тиквата раздава през прозореца на джипката парите от еврофондове и заеми на "всички", които са си поискали - бизнеси, пенсионери ..... но при тази степен на корупция Европа ще спре да ни финансира, а взетите заеми ще трябва да се връщат и при тази демографска криза и прогресивно застаряващо население с подрастващи, които не могат нищо да правят освен да "щракат" на телефоните си и да си мечтаят да са като тези с ланците и силикона дето карат скъпи коли и си живеят живота ... и колкото и да ни убеждават, "че видиш ли като влезем в еврозоната и понеже лихвите по заемите са по-ниски ще се "замогнем" - "бул шит" при отсъствие на реално работеща икономика с производство, което създава принадена стойност това не е възможно и трябва да си прекалено наивен, за да им повярваш!!! та на това му се казва популизъм, но на "прост народ" каво му трябва - "хляб и зрелища"!!!
    А в предизборните програми на политическите сили с най-голям "шанс" за новия парламент изобилстват от числа, които трудно ще се сбъднат. (естественно най-много се лъже след лов и преди избори!!!)

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#1] от "Emil Dimov":

    В България отдавна не е валидна мантрата от началото на новия век - как "нищо не се произвежда" и "няма добавена стойност". Ето това е "бул шит" и пораженческото мислене, което ни прави такива отвратителни песимисти като народ.

    Фактите сочат, че и добавената стойност, и производството растат. Благодарение на хора, българи, които си вършат работата и дерзаят. Въпреки краденето на политиците. Подобно принизяване обижда лично мен, а и надявам се всеки друг работлив човек. Време е да си седнем на трибуквието и да мислим как да продължим напред, а не да се вайкаме като леля Пенка на пейката пред блока.

    Нередност?
Нов коментар