🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Каква пенсия дават частните фондове

Размерът на допълнителните плащания нараства, но натрупаните средства по партидите остават много ниски

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Преди две години започна изплащането на допълнителни пенсии от задължителните частни фондове, чиято цел е да компенсират по-малките постъпления от държавната пенсия. Днес повечето работещи по трудов договор (освен ако сами не са избрали да разчитат изцяло на НОИ) и родени след края на 1959 превеждат 5% от осигурителния си доход за частна пенсия. Думата "допълнителна" е малко подвеждаща, тъй като това плащане не е "бонус" над бъдещата държавна пенсия, а замества част от нея. Така например родените преди 1960 г., повечето от които вече са пенсионери, плащаха еднократна вноска 18.5% в НОИ - за останалите обаче тя е 13.5% в НОИ и 5% в частен пенсионен фонд. Последната вноска трябва да компенсира спада при държавната осигуровка. През миналата година 1454 лица са започнали да се възползват от пожизнените пенсии, а общо частните фондове плащат на 2632 млади пенсионери, както и на още 18 024 лица с разсрочени плащания, като болшинството са с такива до 1 година.

Пенсия с условия или без

И така - 2 години след първите частни пенсионни добавки статистиката на КФН показва, че средното месечно пожизнено плащане към края на 2023 г. е 229.54 лв., което е повишение с почти 9% преди година. Иначе с пожизнена пенсия без никакви условия са най-малко пенсионери, като те са получили средна компенсация от по 85.21 лв. на месец.

За да е по-ясна картината обаче, трябва да се видят отделните плащания - а именно най-много лица са избрали разсрочено плащане с гарантиран срок, като той е между 1 и над 3 години, но до 10 максимално за пожизнена пенсия с период на гарантирано изплащане. Средният размер на разсрочено плащане е 416.55 лв., като това е един от най-предпочитаните варианти.

Това е така, тъй като има условия в партидата да има натрупани значителни средства - по закон средствата по личната партида трябва да са достатъчни, че да позволяват отпускане на пенсия в размер, не по-малък от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от НОИ. Това се изчислява чрез допускания на база приети таблици за смъртност и технически лихви, като към момента тази сума е над 12 хил. лв. Например справка в партидите показва, че малко лица биха отговаряли на това условие - средната натрупана сума за лицата между 60 и 64 години към края на 2023 г. е малко над 5000 лв. Към края на същата година пенсионерите с такова пожизнено плащане са едва 65.

Как се покачва партидата

Парите в партидите се увеличават както със задължителните постъпления всеки месец, така и с доходността, която трябва да осигуряват фондовете. Активите им се инвестират във финансови инструменти. Данните на КФН показват, че към края на 2023 г. почти 59% от тях са инвестирани в държавни облигации и книжа, издадени от централни банки, а малко над 30% са в акции, права и варанти, като последните са с незначителен дял. Инвестиционният портфейл на всичките 10 универсални фонда е 18.64 млрд. лв. Само за миналата година в тях са постъпили 2.265 млрд. лв. от задължителните осигурителни вноски от 5% върху заплатите. За всяка вноска фондовете удържат максимална комисионна 3.75%, като почти всички дружества начисляват такава на тавана (някои дават отстъпка за дългогодишни клиенти). Допълнително има и инвестиционна такса 0.75% годишно от активите. Подобни нива са може би от най-високите в инвестиционния бизнес, а нивата му изяждат част от и без това малките натрупвания по партидите на пенсионните фондове.

Провери, смени или запази

Освен ако сам не си избере фонд, при започване на първа работа на трудов договор осигуреният се разпределя служебно в някой от тях. Дълги години той може и да не знае изобщо в кой от тях е, каква доходност носи той и каква е партидата му. Колкото по-висок е осигурителният доход, толкова по-висока е вноската, а от там и натрупването на средства, от което ще зависи един ден и допълнителната пенсия.

Проверка за това в кой фонд се осигурявате можете да направите в НАП. Единият начин е с обаждане на телефона на информационния център на агенцията - 0700 18 700, където би трябвало да ви поискат имена и ЕГН. Другият е чрез електронния портал в сайта на НАП, като обаче за целта трябва да разполагате с персонален идентификационен код (ПИК) от агенцията. Такъв може да получите бързо във всяко поделение на данъчната администрация. Ако вече знаете на кое пенсионно дружество сте клиент, можете да получите повече детайли и от сайта му - някои като ОББ вече го вкараха за лесна справка и в мобилното си приложение за банкиране. Фондовете обявяват и своята доходност, на 3 месеца КФН смята средна за пазара - нещо, което теоретично може да направи всеки с малко базови финансови познания. Ако не е доволен от фонда си, може веднъж в годината да го смени с друг.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 3

    Замисъла беше това да е допълваща, а не заместваща част. Така бяха създадени дружествата за Допълнително задължително осигуряване (втори стълб).
    Но не би, по Станишево време в една тъмна доба, бандити с брадви просто осякоха втория стълб. (бяха народни представители).
    Отсичането на втория стълб води до намаляне на пенсиите на хората, които са осигурявани в УПФ и обезсмисля цялата система за пенсионно осигуряване.
    Докато управляват политици, чиято цел е да крадат винаги резултата ще е същия.
    ( в случая не става въпрос за пряка кражба, а за повече средства за пътища, а там знаем на кого е силата да крадне).

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#2] от "Uprsport":

    Пари нема/има само за касиерите/ - действайте.

    Нередност?
Нов коментар