🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Климатичните промени ще доведат до ръст на застраховането

Докладът на германския гигант Munich Re показва, че щетите през 2021 г. сериозно надхвърлят тези от предните две години

Природните бедствия са нанесли щети за 280 млрд. долара, като само 120 млрд. от тях са били застраховани.
Природните бедствия са нанесли щети за 280 млрд. долара, като само 120 млрд. от тях са били застраховани.
Природните бедствия са нанесли щети за 280 млрд. долара, като само 120 млрд. от тях са били застраховани.
Природните бедствия са нанесли щети за 280 млрд. долара, като само 120 млрд. от тях са били застраховани.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Миналата година беше белязана от различни природни бедствия - Европа беше обхваната от тежки наводнения, Америка преживя необичайно силна вълна на ниски температури, която беше последвана от сезона на бурите, по време на който удари и ураганът Айда. Сезонът на бурите в Америка миналата година е бил по-тежък от средното - 21 са били достатъчно силни, за да получат име. Годината приключи с неочаквано голям брой торнада. Според застрахователния гигант Munich Re година като 2021 г. няма как да не окаже влияние върху застраховките, като компанията очаква те да се покачат значително през 2022 г.

В годишния си доклад компанията прави изчисления за това каква е била стойността на щетите, нанесени от различни бедствия през изминалата година. Това дава възможност както за анализиране на изминалите събития, така и за оформянето на тенденции и намирането на места с по-голям риск от обикновения. Така например може да се види, че цените за застраховане в Европа са непропорционално по-ниски и се очаква тяхното вдигане в близко време.

Природните бедствия са нанесли щети за 280 млрд. долара, като само 120 млрд. от тях са били застраховани. Това е втората най-висока стойност, като единствено през 2017 г. по-голяма част от общите щети са били обезпечени - 146 млрд. долара. "Най-скъпото" бедствие през изминалата година е ураганът Айда, който според застрахователя е нанесъл поражения, чийто ремонт би струвал 65 млрд. долара. Ураганът обхвана югоизточния край на Съединените американски щати и остави 1.5 млн. души без ток, като дори успя да обърне течението на реката Мисисипи.

В случая на урагана Айда проличава и тенденция, която става все по-силно изразена в последните години - много по-голяма част от инфраструктурата и домовете в САЩ са застраховани, докато в Европа положението не е същото. Данните показват, че щети за 36 млрд. долара от общо 65 млрд., които ураганът, който впоследствие премина в тропическа буря, са били застраховани.

Сравненията между Европа и САЩ

Положението на европейския континент е доста различно от това в САЩ. Най-скъпото бедствие за миналата година са били наводненията, които обхванаха Централна Европа. Най-силно ударената държава беше Германия, като части части на страната не бяха виждали толкова силен и продължителен дъжд от сто години. Жертвите на бедствието надминаха 220, а финансовото му отражение също беше тежко - 54 млрд. долара, като от тях 40 млрд. са били на германска територия. Само нанесени щети за 9.7 млрд. долара са били застраховани, показват данни на Асоциацията на германските застрахователи. Това се дължи както на естествено по-ниските нива на застраховане в Европа, така и на необичайно малкото покритие на застрахователни планове против наводнения в Германия.

Според Ернст Раух, главен учен по климата и геологията в Munich Re, все повече хора ще прибягват до застраховки. "Статистиката за бедствията за 2021 г. е поразителна, защото някои от екстремните метеорологични явления са от вида, които вероятно ще станат по-чести или по-тежки в резултат на изменението на климата. Сред тях са силните бури в САЩ, включително през зимното полугодие, или проливният дъжд, последван от наводнения в Европа", казва той в изявление, публикувано на сайта на компанията. "Хората вече осъзнават, че живеят в рискови райони, за които не са мислили исторически", обяснява той, добавяйки, че по-малко от 50% от германските имоти в момента са застраховани срещу наводнения. "Очакваме търсенето на застраховка срещу наводнения да се увеличи в средносрочен план в резултат на това събитие", добавя пред Financial Times Раух.

Заради неоспоримата според Раух връзка между климатичните изменения и покачването на стойността на щетите от природни бедствия, цените на застрахователните пакети се очаква да се покачат. Презастрахователите, които застраховат активите на застрахователните агенции, също се очаква да повишат цените си. Андреас ван Ембден, анализатор в Peel Hunt, смята, че рискът за собствеността в Европа остава на "много по-ниска цена" и че покачването им все още има "накъде да върви". "От 2017 г. презастрахователните компании не са правили никакви пари от презастраховане на имущество", добавя Ван Ембден.

Все още няма коментари
Нов коментар