Уолстрийт изненада скептиците и отбеляза най-добрия октомври от 6 години

Очакванията са силните резултати да продължат и през последните два месеца от годината

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

От лекия трус на държавните облигации до скока в цените на горивата - октомври отново се доказа като един от месеците с най-големи колебания за пазарите. Несигурността обаче не беше достатъчна да удържи покачването на акциите. Дори спада в цените на две от най-големите компании в света - Apple и Amazon - не успя да забави S&P 500. Индексът завърши с рекорден резултат - 7% ръст през миналия месец, което го направи най-добрия октомври за последните 6 години.

Част от представянето може да се обясни с изненадващо добрите финансови резултати на компаниите, пише Bloomberg в свой анализ. Около 80% от компаниите в S&P 500 са надскочили прогнозните си финансови резултати за третото тримесечие. Вместо да се свият, каквито бяха очакванията, маржовете на печалбите са се увеличили.

До голяма степен ръстът вероятно се дължи и на подобрените инвеститорски нагласи. При пазара на опции например търговците на ценни книжа откликнаха на сигналите за ръст и се възползваха от повишението на акциите на компании като Tesla. Потоците към фондовете в акции са най-високи за последните 7 месеца, след като много от песимистично настроените инвеститори се превърнаха в купувачи.

Инвеститорският интерес към пазара на акции се завърна след спад през септември. Борсово търгуваните акции (ETF) са привлекли 25 млрд. долара миналата седмица до четвъртък - най-добрия резултат от март тази година.

Рисковете не успяха да задушат борсите

Движението на пазара е впечатляващо напук на надвисналите опасности. Ръстът на американската икономика за третото тримесечие беше по-слаб от прогнозирания, а цените на суровините продължиха да растат. След като централните банки на Великобритания и Канада станаха по-бдителни за инфлацията, доходността на държавните облигации по света тръгнаха надолу - сигнал от пазара на облигации, че растежът ще се забави на фона на покачване на краткосрочните лихвени проценти.

Докато някои компании като Apple очакват затруднения с празничните продажби заради проблеми с веригите за доставки, други успяват да намерят начини продуктите да достигнат до потребителите. Amazon пък предупреди, че по-високи разходи в резултат на недостиг на работна ръка вероятно ще намалят печалбата на компанията за последното тримесечие. Други обаче разчитат на автоматизация, за да избегнат този проблем и да спасят печалбите си.

Ръстът вероятно ще продължи поне до края на годината

Импулсът поражда още импулс. Това може да важи с пълна сила за следващите два месеца, когато мениджърите на активи ще имат последен шанс да подобрят годишните си резултати. Около три пети от тях изостават от съответните си бенчмаркове, така че повече поемане на риск може допълнително да тласне нагоре S&P 500, който през първите 10 месеца нарасна с малко над 22%.

"Всичко сочи към прилив към пазара на акции към края на година, смята Крис Харви, ръководител капиталови стратегии в Wells Fargo & Bloomberg. Той очаква S&P 500 да се повиши с още 4.8% до края на декември (на база на стойността от 4605 при затваряне на 29 октомври). През миналата седмица S&P 500 се повиши с 1.3% и отбеляза ръст за четвърта поредна седмица. Индексът се е повишил в 11 от 13-те последни сесии до края на октомври. Dow Jones Industrial Average и Russell 2000 са нараснали с по 0.3% за същия период, а Nasdaq 100 надхвърли очакванията и се повиши с 3.2% на фона на добрите финансови резултати на Microsoft и Alphabet.

Прогнозите за силно представяне са подкрепени и от попътния вятър на сезонните особености. През последните два месеца на годината S&P 500 отчита ръст в 57% от случаите от 1927 г. насам, а ако през първите 10 месеца индексът се е повишил с повече от 20%, какъвто е случаят тази година, вероятността скача на 75%. Играчите се надяват и на бързи печалби насочвайки се към пазара на опции. Съотношението между обемите на put и call опции (едните са с право за продажба, другите за покупка), които дават посока за очакванията за тръст на пазара са на 3-месечно дъно на CBOE.

Много от активно управляваните фондове изостават от пазара. Едва 38% от взаимните фондове се представят по-добре от S&P 500 тази година по данни на Wolfe Research. Затова и прогнозите отварят перспектива те да преследват по-високи резултати към края на годината.