🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първият Bitcoin ETF вече е на пазара. Какво следва

Вълна от борсови фондове в крипто ще залее САЩ, от това ще печелят инвеститорите, но има и рискове

Очакванията са зелената светлина за BITO да доведе до бум на борсово търгувани фондове в крипто, като това ще доведе до позитиви, но и до някои проблеми пред тях.
Очакванията са зелената светлина за BITO да доведе до бум на борсово търгувани фондове в крипто, като това ще доведе до позитиви, но и до някои проблеми пред тях.
Очакванията са зелената светлина за BITO да доведе до бум на борсово търгувани фондове в крипто, като това ще доведе до позитиви, но и до някои проблеми пред тях.    ©  Shutterstock
Очакванията са зелената светлина за BITO да доведе до бум на борсово търгувани фондове в крипто, като това ще доведе до позитиви, но и до някои проблеми пред тях.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"2021 г. ще бъде запомненa с този успех." Tова беше първият коментар на изпълнителния директор на Proshares Майкъл Сапир, след като на 19 октомври компанията, специализирана в управление на борсово търгувани фондове, пусна първия американски ETF във фючърси на биткойн - ProShares Bitcoin Strategy ETF (борсов тикер BITO). Цели 8 години това беше едно от най-чаканите събития за криптоентусиастите. Лансирането на борсов фонд в криптовалута в САЩ с "мълчаливото" съгласие на финансовия регулатор (виж карето) е ключов момент за превръщане на сектора в мейнстрийм. В момента всеки с достъп до ETF пазара в САЩ ще може лесно да притежава експозиция в биткойн по стария традиционен начин - инвестиция в акция. Това е възможно и чрез платформи от България.

Множество инвеститори с нетърпение очакваха стартирането на ETF, свързан с биткойн, след години на усилия за стартирането му", коментира Сапир. А индивидуалните инвеститори бяха едни от най активните, което направи и дебюта на BITO рекорден за ETF по ниво на набраните средства за ден - над 1 млрд. долара. Очакванията са зелената светлина за BITO да доведе до бум на борсово търгувани фондове в крипто, като това ще доведе до позитиви, но и до някои проблеми пред тях. В момента на опашката за одобрение на крипто ETF в САЩ чакат над 10 продукта, още миналата седмица беше одобрен и вторият такъв. Според различни оценки обаче фючърсният пазар за биткойн ще отеснее за толкова много фондове, а инвеститорите в ETF ще имат дискаунт в доходността спрямо спот пазара, тоест онези, които са заложили на борсов фонд, покриващ крипто, ще печелят по-малко спрямо директна инвестиция в базовия актив. Един от първите видими ефекти на голямата конкуренция вече е видим - смачкване на таксите. "Брутална война при таксите", коментира Financial TImes.

Конкуренцията не чака

Мениджърската такса, която събира BITO, е 0.95%, което означава, че на 1000 инвестирани долара ще се събират 9.5 долара за управляващото дружество. Само 24 часа след като се появи първият крипто ETF в САЩ, стана ясно, че до края на седмицата ще започне търговия и втори фонд. Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (с тикър BTF) започна да се предлага на борсите в петък на 22 октомври. Фондът получи разрешение от SEC в сряда вечерта, а Nasdaq потвърди листването на другия ден с известие до инвеститорите. Таксата за него също е 0.95%. Истинският натиск ще дойде и от ETF-a на Vaneck, който залага на такса 0.65%, толкова вземат и повечето фондове, търгувани в Европа. Към момента най-евтиният ETF в крипто - CI Galaxy Bitcoin ETF, беше 0.4%, посочва FT.

"Светът заяви, че вярва в биткойна като средство за съхранение на стойност. Хората все още излагат упорити аргументи срещу него, но всяка банка, която познаваме, изгражда канали за инвестиции и търговия с криптовалута, 14 компании чакат реда си за биткойн ETF в SEC, повечето технологични компании вграждат биткойн в портфейла и интерфейса си. Да мислим, че ще имаме по-малко хора, вярващи в биткойн, не е логично", казва Майкъл Новограц, съосновател и главен изпълнителен директор, Galaxy Digital Holdings, в анализ на Goldman Sachs.

Разрив в доходността

Не всички обаче са позитивно настроени към крипто ETF-ите, които инвестират във фючърси на биткойн, вместо да купуват реално монетата. Според Тайрън Рос, главен изпълнителен директор на Onramp Invest, която предоставя технология за управление на криптоактиви за финансови съветници, настоящите крипто ETF-и не са подходящи за инвеститорите, които не разбират борсово търгуваните фондове или фючърсите. "Мисля, че основното нещо, което трябва да разберете, е, че не купувате истински биткойни", споделя Рос пред CNBC. Борсов фонд за биткойн фючърси проследява договори, които спекулират с бъдещата цена на цифровия актив, а не с текущата или "спот" цената на самата криптовалута. В резултат на това цените на ETF и биткойн може да не корелират движенията си.

През миналата година доходността на биткойн фючърсите е средно 8.4% по-ниска от доходността на биткойн на спот пазара, споделя Чарли Морис, основател и главен инвестиционен директор на ByteTree Asset Management, пред WSJ. Това означава, че един инвеститор във фючърсен ETF ще печели 91.60 долара годишно преди такси за всеки 100 долара печалби, реално направени от криптовалутата. Разликата между двата актива се увеличава с покачването на волатилността. На 21 октомври например разликата между фючърсите и биткойн е 17%, добавя Морис, което означава, че инвеститорите във фючърсен фонд ще спечелят едва 83 долара за всеки 100 долара печалби от биткойни.

От взаимен в борсово търгува фонд

Бумът на борсовите фондове и ниските им такси вече принудиха най-големия взаимен фонд в биткойн в САЩ - този на Grayscale, да обяви, макар и с неохота, че иска да стане ETF. Таксата му досега беше 2%, но за да получи одобрение, със сигурност тя трябва да падне. Тъй като SEC не одобрява фондове, които инвестират директно в биткойн, да се търгуват на американските борси, а търсене от инвеститорите реално има, се появиха хедж фондове и инвестиционни мениджъри, които предлагат услугите си на извънборсовите пазари (OTC), които са по-слабо регулирани, нисколиквидни и по-рискови. Една от най-големите компании в този сектор е именно Grayscale. Американската компания предлага няколко фонда, които инвестират директно в криптовалути и се търгуват като акции и борсови фондове, но само на OTC. Според последния отчет на фирмата компанията разполага с над 600 хил. биткойн в портфейла си (близо 40 млрд. към настоящите цени).

"Всички наши продукти са пасивни, дългосрочни средства, които се инвестират директно в посочения дигитален актив. Така че инвестиция от 100 долара в Grayscale Bitcoin Trust е подкрепена от биткойни на стойност 100 долара, които се купуват на пазара и след това се съхраняват в хардуерен портфейл с квалифициран попечител, който е фидуциар съгласно банковите закони на щата Ню Йорк и който също така застрахова активите", коментира Майкъл Зоненшайн, изпълнителен директор на Grayscale пред Goldman Sachs.

Дали инвеститорите ще предпочетат крипто ETF-и, затворени криптофондове или дори акции на биткойн добиващи компании, остава времето да покаже. За много от криптоманиаците самата цел на криптовалутите, а именно децентрализацията и демократизацията на финансите, се губи в процеса на традиционализиране на един актив. Едно е ясно - интересът към криптовалутите е на рекордни нива и скоро това едва ли ще се промени. Което пък ще се прехвърли в доходността, което едва ли би разсърдило критиците на мейнстрийма.

Борбата с регулатора и неговите притеснения

Минават дълги години до появата на първия традиционен фонд на американските пазари, който да предостави на инвеститорите си експозиция към криптовалути. Камерън и Тайлър Уинкълвос, близнаците, известни с участието си във Facebook, подадоха първото заявление за Bitcoin ETF през 2013 г. и до последно, през октомври тази година, Комисията по ценни книжа и борси (SEC) отказваше или отлагаше решението си във времето, като регулаторите се позоваваха на опасения от всякакво естество, от потенциалното манипулиране на цените, през проблемите с валидиране на собствеността върху монетите, държани от фондовете, до сложната регулация и огромната волатилност.

Всичко се промени през август, когато шефът на SEC Гари Генслър заяви, че би предпочел фондовете, които не инвестират директно в криптовалути, а такива, които купуват биткойн фючърси от чикагската борса (CME). Според регулаторите така фондовете влизат в регулаторна рамка съгласно закон от 40-те години на миналия век. Промяната на настроенията предизвика поток от заявки за фондове, свързани с биткойн фючърси. Близо дузина са фирмите, които са подали документи за биткойн ETF (виж таблицата), но не всички отговарят на условията на комисията към момента.

Въпреки че не беше от първите компании, които декларираха намеренията си за подобен фонд, ProShares първа успя да пусне своя инвестиционен продукт на пазарите, след като използва времето, за да се напасне спрямо желанията на комисията. Американската компания обяви, че ще пусне фонда си в търговия, ако SEC не се възпротиви във времеви срок от няколко дни - нещо, което комисията не направи и това се прие за мълчаливо съгласие.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone

    Е хубаво сте превели статия за американските пазари, но ние все пак сме в Европа, можеше поне две-три думи за това, какво е достъпно на европейски регулирани пазари, особено от гледна точка на данъчните предимства?
    BTCE, BITC, ETCE? Pros and cons?

    Нередност?
Нов коментар