🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо класическият инвестиционен портфейл донесе загуби през септември

Около 5% спад през миналия месец отчитат инвеститорите с портфолио 60/40 в акции към облигации

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Загубите на традиционните инвеститори, които залагат на класическото разпределение в потфейлите си от 60/40 акции и облигации, през септември са най-големите от март миналата година. Тогава пазарите се сринаха заради ефектът от Ковид-19, а днес натежават притесненията от инфлацията и някои опасения за прегряването на пазарите. За спада през миналия месец допринесе поевтиняването на S&P500 в САЩ , което се случи за пръв път от началото на годината. Традиционното портфолио, което се изразява в 60% инвестиции в акции и 40% в облигации, загуби около 5% на фона на нарастващата волатилност, породена от завръщането на инфлацията. Целта на това съотношение е диверсификация - класически двата актива се движат в противоположна посока, но напоследък тя се наруши. Ниските лихви по облигациите и спадналите им цени също допринесоха за лошото представяне през септември.

Комбинацията от спад на цените на акциите и облигациите през септември "е проблем за всички инвеститори, а не само за мениджърите на активи", споделя Сет Бернщайн, президент и изпълнителен директор на AllianceBernstein пред Financial Times. "Десетгодишната доходност (от американските облигации) може лесно да се повиши до 2%", а "инвеститорите навлизат в период на много по-голяма нестабилност на облигациите предвид несигурността относно инфлацията и малкия размер на дохода, които те носят в момента", добавя Бернщайн.

Въпреки че лихвите по американските 10-годишни облигации в действителност са се покачили с над 20% от юли тази година насам и вече доближават 1.5%, реалните лихви (гарантираната доходност минус инфлацията) продължават да са негативни. Очакванията са, че Фед ще започне да повишава основния лихвен процент най-рано през втората половина на 2022 г., което означава, че реалните лихвени проценти могат да останат отрицателни в краткосрочен и средносрочен план.

През последните години класическият модел 60/40 носеше много добра доходност - средногодишно от 10.2%, а само за миналата година 15.3%. С разбиването на корелацията (когато цените на акциите падат тези на облигациите да растат) нещата се промениха.

"Математически е невъзможно да се повтори доходността на портфолиото 60/40 през последните десетилетия, тъй като сега лихвите са толкова ниски", споделя Дейвид Жиру, мениджър на портфолио в T Rowe Price, цитиран от FT. "Аз управлявам портфейл, който се конкурира със стратегии 60/40 и не съдържа държавни ценни книжа, а освен това и смятаме, че повечето акции не са привлекателни (инвестиции)", добавя Жиру.

Бернщайн е на друго мнение. Според лидера на AllianceBernstein инвеститорите трябва да притежават по-малко облигации за сметката на повече акции в портфейлите си. Въпреки че това означава приемането на по-висок риск, ниските лихви от държавните облигации просто не оставят друга възможност за инвеститорите, освен да рискуват.

Все още няма коментари
Нов коментар