🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Reddit подаде документи за излизане на борсата

Публичното предлагане на социалната платформа се очаква с голям интерес

Компанията обяви, че е набрала 700 млн. долара през август 2021 г. и е оценена на 10 млрд. долара
Компанията обяви, че е набрала 700 млн. долара през август 2021 г. и е оценена на 10 млрд. долара
Компанията обяви, че е набрала 700 млн. долара през август 2021 г. и е оценена на 10 млрд. долара    ©  Reuters
Компанията обяви, че е набрала 700 млн. долара през август 2021 г. и е оценена на 10 млрд. долара    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Социалната платформа Reddit, която помогна за тазгодишната мания по меме акциите, обяви, че е подала поверителна заявка за първично публично предлагане (IPO) в Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Не е ясно колко акции ще бъдат предложени, нито ценовият диапазон. Причината за това е, че Jumpstart Our Business Startups Act от 2012 г. позволява на компаниите да подават документи, за да станат публични в САЩ, без да публикуват проспекта си до късен етап в процеса, при условие че последните им годишни приходи са под 1 млрд. долара.

Conde Nast Publications придобива Reddit през 2006 г. за 10 млн. долара, една година след създаването на компанията. Услугата на Reddit беше част от издателската компания, докато не стана независимо дъщерно дружество през 2011 г. Оттогава тя привлече серия от кръгове на финансиране от фирми за рисков капитал и съоснователят ѝ Стив Хъфман я подготвя за публично предлагане.

Компанията обяви, че е набрала 700 млн. долара през август 2021 г. и е оценена на 10 млрд. долара. Платформата е достигнала 100 млн. долара приходи от реклама през второто тримесечие на 2021 г., съобщава Financial Times.

През последните месеци публичното предлагане на акции (IPO) на Reddit се очакваше с интерес. Ролята на платформата като форум, където потребителите се появяват под псевдоними, вместо да се изисква "истинска" самоличност, я отличава от другите социални медии и позволява повече свобода на словото заради анонимността, която гарантира.

Тази година каналът за съобщения на Reddit r/WallStreetBets имаше ефект върху Уолстрийт, тъй като отделни инвеститори използваха форума, за да координират покупките си и да повишат цените на акциите на няколко компании, като например търговеца на игри GameStop.

Според FT основателите на Reddit твърдят, че мотото "всичко върви" никога не е било тяхното намерение при създаването на уебсайта и че ролята му на убежище за свободата на словото е възникнала случайно. През последните години компанията се стреми да контролира по-активно съдържанието на своите форуми и да изгражда рекламен бизнес в подготовка за преминаване към фондовия пазар.

Все още няма коментари
Нов коментар