Десетте най-четени текста в рубриката "Моят капитал" през 2021 г.

Енергийната ефективност, сертификитатите и инфлацията бяха на фокус през годината

ПАРИ БАНКНОТИ ЛЕВОВЕ ЛЕВ
ПАРИ БАНКНОТИ ЛЕВОВЕ ЛЕВ
ПАРИ БАНКНОТИ ЛЕВОВЕ ЛЕВ    ©  Надежда Чипева
ПАРИ БАНКНОТИ ЛЕВОВЕ ЛЕВ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-четените текстове в рубриката "Моят капитал" следваха пулса на живота през 2021 г. Зелени сертификати, енергийна ефективност, финтех плащания, имоти. Разбира се, започналата инфлация и бумът в имотния сектор. Всеки търси начин да оптимизира своите разходи и спестявания. В този материал представяме десетте най-четени текста от рубриката през 2021 г.

1.Как се инсталира ковид сертификатът в телефона

Темите, свързани с COVID-19, са рядкост в "Моят капитал", но това не пречи точно една от тях да е най-четената в рубриката през миналата година. След като през октомври правителството въведе изискване за зелени сертификат, хората масово започнаха да се чудят как най-практично да използват своя. Е, този текст е за това. В този смисъл той е и малко повече технологии и начин на живот, отколкото здравеопазване.

2. Сглобяеми къщи: какво трябва да знаем

Строителството и секторът на имотите изживяха истински бум през 2021 г. - ниските лихви, високото ниво на спестявания и повишените доходи накараха все повече хора да търсят ново жилище или да построят своя къща. Цените обаче започнаха да приемат космически размери - заради високото търсене, но и заради поскъпването на суровините. Затова и сглобяемите къщи се оформиха като възможна алтернатива за по-бързо и евтино строителство на собствен дом.

3. Топли се със слънце, "продавай" слънце

Енергийната ефективност става все по-важен фактор в живота ни, още повече с рязкото поскъпване на енергията. Малките соларни централи за собствено потребление отдавна не са само мода. За много хора те вече са необходимост и шанс чрез определена инвестиция да се сдобият с известна независимост от местното енергодружество. Още повече че новите технологии работят и произвеждат ток при малко наличие на слънчева светлина.

4.Revolut въвежда нови, по-високи такси от 1 март

Революцията на финтех услугите стана възможна заради лесното им използване, прозрачност и ниски такси. С бума на потребителите обаче се оказва, че последните е трудно да се поддържат вечно нулеви или ниски. Затова и решението на Revolut да повиши някои от тях предизвика коментари и силен интерес. Разбира се, това не се отрази на някои от ключовите услуги като превод на пари, които си остават безплатни.

5. Нови правила за онлайн покупките от чужбина

От 1 юли влязоха в сила нови правила за електронната търговия в целия ЕС, по силата на които всички търговски стоки, внасяни в страни от съюза, трябва да бъдат обложени с ДДС. За тях вече се изисква и попълване на митническа декларация. Това оскъпи някои пратки, но не толкова и получаването им. А българинът обича да пазарува от чужбина и тези промени го накараха да се информира.

6. Тихият убиец на спестявания

Призракът на инфлацията се завърна през тази година. Макар това да се очакваше, човек никога не е готов за нея. Освен че изяжда покупателната способност на парите, тя яде и спестяванията. А заради високата инфлация много от тях донесоха отрицателен доход. В този текст разгледахме как се представят различните алтернативи и кои са най-малко изложени на ръста на цените.

7. Какво се променя за покупките от Великобритания след напускането ѝ на ЕС

От памперси и храни, през продукти за ежедневна употреба и спортни дрехи до луксозни стоки - Великобритания беше предпочитан пазар за онлайн покупки от България. Поевтинелият паунд покрай Brexit, по-голямото предлагане и разнообразие правеха пазаруването от Острова доста изгодно. Това се промени в началото на тази година.

8. Имам частна гора, какво да я правя

В България има много частни собственици на гори, но малко от тях знаят какво могат да правят с тях. Незнанието често е причина и за незаконното им изсичане от бракониери, а след това започва ходене по мъките. Как става продажбата на частна гора на държавата и какви въобще са опциите за управлението на частни гори в България, описахме в този текст.

9. Лични данъци 2021: Какво ново

Кардинални изменения в данъчното облагане през тази година нямаше, но пък има две по-малки положителни новости - по-малко бумащина и нови данъчни облекчения. Най-едрите промени са опциите за приспадане на разходи за ремонт на лично жилище от данъчната основа и намалението за работещи родители. Тези облекчения за семейния бюджет обаче ще се усетят през 2022 г.

10. Bitcoin с нов срив: Как да печелим от спад в цената му

Биткойн се оказа сред най-печелившите инвестиции през тази година, но най-голямата криптовалута показа и едно от основните си свойства - нестабилността. След бум цената често се сриваше. Което пък дава възможност на инвеститорите да влязат на добри нива. В този текст представихме няколко варианта за инвестиции в криптовалути и в какво да се внимава.