🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моят "Капитал": Трудната финансова независимост

Всичко за пазарите, инвестициите и личните финанси в месечния бюлетин на "Капитал".

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Днес все повече млади хора са убедени, че финансовото им състояние ще е по-лошо от това на родителите им. Висока инфлация, рекордни цени на жилищата, нарастващи лихви по ипотеките, рискови и понижаващи се пазари, които изяждат от спестяванията. Всичко това поставя финансовата им независимост под въпрос. В САЩ над половината от младите хора заявяват, че няма са толкова добре финансово, колкото са били техните родители. А 42% сред онези между 24 и 35 години казват, че живеят от заплата до заплата - тоест не спестяват. В България няма точна такава статистика, но данните от анкета на НСИ за домакинските разходи са още по-стряскащи - 75% от българите са изпитвали затруднения при посрещане на разходите си. Или както коментира Bloomberg: "Днес не е лесно да бъдеш възрастен."

Един от индикаторите за финансова независимост може да е например колко заплати са нужни да се купи собствено жилище. С изпреварващият ръст в цените на имотите този показател постоянно се понижава - въпреки повишението на доходите. По данни на в. 24 часа в средата на 2022 г. с една средна заплата за София е можело да се купят 0.8 кв.м от ново жилище. Според последните данни със средната заплата вече може да се купят 0.65 кв.м.

От друга страна, с повишаващите се и хронични дефицити в пенсионните системи, включително и в България, бъдещето на пенсионерите може и да не изглежда толкова светло. Когато все по-малко работещи ще трябва да издържат повече възрастни хора. Това трудно ще бъде компенсирано и от плащанията на частните пенсионни фондове - през тази година година активите им преминаха 20 млрд. лв. Донякъде добрата новина е, че те успяха да наваксат изоставането от последните две години на ковид криза и пазарни сътресения.

ПАЗАРИ

Уолстрийт:

Технологичен растеж

През май пазарите бяха под натиска на дълговите проблеми в САЩ, като в крайна сметка таванът на дълга беше повишен. Нещо, което виждаме през няколко години, а песимистите чертаят черни сценарии, в които най-голямата икономика в света фалира, рейтингът на държавата е понижен, а пазарите се сриват. Това за щастие не се случи, макар и дълговото бреме на САЩ да расте сериозно, създавайки бъдещи рискове около него. Прогнозите са към 2033 г. то да достигне 50 трлн. долара, но не е изключено това да се случи и по-рано.

На този фон индексът Nаsdaq 100 се покачи с 8% през май, а широкият S&P 500 с 1%. Изпреварващият ръст на технологиите не е изненада. Проблемът обаче е, че той се води от едва няколко компании като Apple, Tesla, Meta и производителя на чипове Nvidia, чиято пазарна капитализация достигна 1 трилион долара. От началото на годината акцията й е поскъпнала с над 170%.

Извън технологиите широкият пазар показва малко признаци за устойчиво повишение. Стратезите на Mоrgan Stanley дори очакват спад на пазарите заради понижаващите се печалби на компаниите и рецесията. Според тях средната печалба на акция на компаниите в S&P ще намалее с 16% през тази година.

През месеца златото се понижи под 2000 долара, като една от причините е прибиране на печалби от страна на инвеститорите и започналото поскъпване на долара, което компенсира този спад.

Не пропускайте

Инвестиции

Индивидуалните инвеститори на БФБ надминаха 10 хиляди. Инициативата "Ден за акции" - ден за търговия без комисиони, ще се проведе на 15 юни.

Дивидентното благоденствие на българската борса. След рекордните печалби все повече публични компании планират да разпределят част от тях сред акционерите си.

Фирмените дългови книжа предлагат апетитна възвращаемост. Корпоративните облигации отново станаха атрактивни за инвестиция

Revolut добави търговия с борсови фондове в платформата си. Планира да пусне още финансови инструменти и търговска система за по-опитни инвеститори

Как да инвестираме в изкуствен интелект. Частни стартъпи или публични пазари да предпочетем. Какъв е отговорът вижте в текста от Economist.

Банки и финанси

Печалбата на банките за първите четири месеца скочи до 1 млрд. лв. Основен фактор за ръста от над 60% продължава да е разширяващият се нетен лихвен доход.

Пощенска банка приключи покупката на "БНП Париба Лични финанси". Досегашното българско поделение на BNP за бързи заеми вече ще работи под бранда "ПБ Лични финанси

Лихвите запазват плавния си ръст, но и кредитната активност остава висока. За изминалия месец бизнесът и домакинствата са получили нови банкови заеми за по близо милиард лева.

Ипотечните кредити: Краят на евтините пари идва, но бавно. Покачването на лихвите започна, а очакванията са към края на годината стойността им да достигне около 4%

Имоти

Пазарът на жилища в България сваля температурата. Сделките са по-малко и се случват по-бавно, а и все повече от тях се случват след отстъпка от обявената цена.

ЕЦБ предупреди за възможен хаотичен спад на цените на жилищата в еврозоната. Поскъпването на ипотеките правят домовете недостъпни за домакинствата.

Крипто

Криптодестинация "България". Българските платформи и криптопродукти се борят за пазарен дял на домашния пазар.

Как да използваме стейбълкойни и защо те са важни за криптосектора. Те могат да гарантират повече сигурност на инвестициите, но и могат да са инструмент за манипулация от издателите им.

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.

Все още няма коментари
Нов коментар