Моят "Капитал": Фондовете на паричния пазар отново блестят

Бюлетинът за лични финанси на "Капитал", от който ще научите кои са най-добрите инвестиционни решения и важни събития за вашите пари

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Напрежението във финансовия сектор, което създадоха повишенитe лихви, трябваше да избие някъде. Случи се с фалита на двете американски банки Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank - едната с фокус в стартиращи компании, а другата в крипто. За да е пълна картината, дойде краят и на Credit Suisse в Европа, както и притеснения около Deutsche Bank. Доверието във финансовата система бързо се понижи - проблемът и най-голямото притеснение на централните банкери. Може би и това е бил един от мотивите на регулаторите да се вземе спорното решение да покрият и негарантираните депозити в SVB.

Как реагираха на всичко това вложителите и какви алтернативи предпочетоха? Краткият отговор е: фондовете на паричния пазар. Или поне там, където ги има. В САЩ само през март към тях са насочени почти 300 млрд. долара, като най-големият поток е бил около фалитите на SVB и Signature. Вложителите са изтеглили най-вече средства от средно големите регионални банки, като освен към парични фондове ги насочват и към депозити в големите банки.

Фондовете на паричния пазар инвестират в много сигурни краткосрочни инструменти - като държавни облигации до 1 година и висококачествени депозити. Заради ръста на лихвите до 5% в САЩ днес паричните фондове предлагат една от най-високите доходности от години, а активите им са над 5 трлн. долара.

Тенденцията е още от края на миналата година, а банковите проблеми само я ускориха. През последното трмесечие на 2022 г. глобално към паричните фондове са постъпили 325 млрд. евро, като в Европа потокът е 170 млн. евро, по данни на EFAMA. Това се случва на фона на общ спад на активите на дългосрочните фондове. Според прогноза на Barclays, цитирана от Bloomberg, през следващата година нови 1.5 трлн. долара ще се насочат към паричните фондове.

През февруари в еврозоната има рекордно изтегляне на срочни депозити и прехвърлянето им в по-дългосрочни, но в по-доходоносни влогове. Те залагат на дохода за сметка на ликвидността. За щастие България не е засегната от проблемите в чужбина - последните данни на БНБ към февруари показват стабилно нарастване на депозитите на домакинствата до 73 млрд. лв. В страната обаче се предлагат шепа фондове на паричния пазар - или бърза и ликвидна алтернатива на депозита почти няма.

Някои анализатори сравняват кризата с банките в САЩ и Европа с тази от 2008 г. при фалита на Lehman Brothers. В интервю за "Капитал" Даниел Дончев от "Експат асет мениджмънт" не смята така. Други виждат възможности. Трети пък видяха спасение в криптовалутите, което силно повиши цените им. Блянът за остров на стабилността отвъд централизираните финанси за някои започна да се сбъдва.

ПАЗАРИ

Злато и крипто:

Спасителните активи на тримесечието

За първото тримесечие на годината има безспорни победители по доходност - първото място е за криптовалутите, които скъсаха корелацията си с традиционните рискови активи, каквито са акциите. Биткойн е поскъпнал със 70% в долари за периода януари - март, а само през март повишението е с 26%.

Най-голямата криптовалута поскъпва с по-голям темп спрямо алткойните - например вторият по големина токен - Ether, е с 50% нагоре за тримесечието и с 15% за март. Това е известно обръщане на корелацията и между самите криптовалути - обикновено алткойните са с по-висок темп на поскъпване и обратно. Случващото се обаче може да отразява и веруюто на криптоинвеститорите, че биткойн е олицетворение на алтернативните финанси, а Ether и другите алткойни на децентрализираните технологии. Повече за първия голям тест на биткойн, като safe haven разказа Робърт Христов.

Златото е на най-високото си ниво за повече от година, като финансовите сътресения бяха основният катализатор за неговото поскъпване - със 7% за март и с 8% за тримесечието. Макар и да не успя да пробие 2000 долара за унция, благородният метал отново се доказа като сигурно убежище по време на нестабилност. Как се инвестира в злато вижте тук.

Всичко това се случва на фона на повишение на широкия американски индекс S&P500 със 1.57% през март и 7.5% за тримесечието.

Инвеститорите в доларови активи обаче трябва да свалят няколко процента от доходността си, тъй като доларът поевтиня спрямо еврото през март и от началото на годината. За месец доларът падна с 2%, и с 0.7% за първото тримесечие. Тренд, който според прогнозите може и да продължи.

Не пропускайте

Данъци 2023:

Как се декларират инвестициите в акции. Доходите от сделки, направени на регулирани пазари в ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, са освободени.

Инвестиции

Царете на дивидентите: Защо старите компании изглеждат все по-модерни в очите на инвеститорите.

Един AI, много компании. Секторът се разраства с огромни темпове и дава инвестиционни възможности.
Суровините блестят по време на стагфлация. Те предлагат висока възвращаемост, ниска корелация с други активи и защита от инфлация.

Технологичният спад насърчава рисковия капитал да преоткрива старите си методи на инвестиране.

Имоти

Търсенето на гаражи нараства заради уплътняването на столицата с ново строителство и многото коли, за пет години цените се удвоиха.

Увеличават се очакванията за по-голям спад на цените на жилищата в света.

Крипто

Фалиралата през 2014 г. японска платформа Mt. Gox възстановява на кредиторите си 20% от откраднатите между 650 и 850 хил. BTC.

Алткойни vs биткойни: Потенциалът на алтернативните монети за възвращаемост и диверсификация на криптопортфолиото.

Какво следим

Събития, които ще влияят на пазарите и портфейлите през април

Корпоративен сезон. Още през тази седмица публичните компании в САЩ и Европа започват да публикуват своите отчети за първото тримесечие на годината. Те ще дадат ясен сигнал за това дали наближава очакваната рецесия.

Отдих за централните банки: Двете водещи монетарни институции - Фед и ЕЦБ нямат монeтарни заседания през април. Това може да им даде време за оценка на ситуацията с инфлацията, пазаритe и проблемните банки. Това, което трябва да се следи обаче, са изказванията на централните банкери по време на различни събития в този период.

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.