"Моят Капитал": Кешът може да е новият господар

Бюлетинът за лични финанси на "Капитал", от който ще научите кои са най-добрите инвестиционни решения за вашите пари

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Инфлацията, която не иска да си отиде, продължава да притесняват инвеститорите. Въпреки че изяжда стойността на парите, именно кешът може да се окаже господар през тази година, а притежаването на свободни парични средства в портфейла да е печеливша стратегия. Това е и основният извод на едно от мащабните проучвания на MLIV Pulse на агенция Bloomberg, проведено сред 404 професионални и дребни инвеститори. Две трети от тях казват, че паричните средства по-скоро ще подобряват представянето на портфолиото им, отколкото да го свиват през годината.

Фактът, че тази привлекателност на парите е толкова голяма, говори само за едно - за нестабилна финансова и икономическа среда, посочва Bloomberg. Страховете от потенциален мечи пазар, продължаващите повишения на лихвените проценти от Федералния резерв и задаващата се рецесия изнервят инвеститорите, притеснени, че 2023 г. може да бъде повторение на бруталния удар върху портфейлите им от 2022 г. Главният стратег за пазара акции на Morgan Stanley Майкъл Уилсън казва, че индексът S&P 500 може да падне с около 20% поради слабите корпоративни печалби.

На този фон парите изглеждат сигурно убежище, особено при повишаващите се лихви. И въпреки че те все още са по-ниски от инфлацията, която изяжда стойността им, то това може и да е по-малкото зло спрямо държането на акции, които продължават да се представят доста неубедително.

При падащи пазари притежаването на кеш е благоприятно - то дава възможност за влизане на пазарите при изгодни нива, които след това да донесат печалба при възстановяване на цените и бичи пазар. Проучването на Bloomberg обхваща основно американските и глобалните настроения, но те са показателни за инвестиционните тенденции и възможности. В България кешът отдавна е цар - през миналата година 15 млрд. лв. са влезли в банките под формата на депозити, размерът им нараства и с началото на тази година. Консервативният инвестиционен характер на българина го тласка към депозита. Вече се усеща и повишение на лихвите, макар средна стойност от 0.3% да е далеч под двуцифрената инфлация.

Реално има и други варианти за по-високодоходно краткосрочно и ликвидно съхранение на парите. Някои взаимни фондове на облигационния пазар предлагат доходност над 2%, peer-to-peer кредиторите носят около 7-8% годишно.

Това, което ще продължи да притеснява инвеститорите, е нивото на инфлацията - в еврозоната тя пада с по-бавен темп от очакванията на анализаторите. При ниска безработица това дава още повече основания на централните банки да повишават лихвите, което може да удари борсите и икономическия растеж още повече.

ПАЗАРИ

След силното представяне през януари акциите отстъпиха през февруари, тъй като икономическите данни и коментарите на Федералния резерв в САЩ провокираха съмнения у пазарните участници, които започнаха да оценяват възможността за по-голямо повишение на лихвите - с 50 базисни пункта през март. Акциите на американските компании приключиха месеца надолу - индексът S&P 500 падна с 2.61%.

Повечето европейски пазари също приключиха месеца с понижение, като инвеститорите се фокусираха върху нови данни, лихвени проценти и някои специфични корпоративни новини. Въпреки това индексът Euro Stoxx 600 завърши месеца с покачване с 2.07%.

На криптопазара биткойн отвори на 23 000 долара, а етър - на 1580 долара, като към края на месеца цените се покачиха до 23 400 и 1646 долара съответно, приключвайки месеца със скромни печалби - 0.2% и 1.7%, въпреки големия спад, който претърпяха в началото на месеца.

Цените на криптовалутите бяха силно засегнати от лихвените проценти в САЩ, а инвеститорите се уплашиха, след като изглеждаше, че започва потенциално регулаторно преследване на криптобизнесите в САЩ. В края на миналата седмица опасенията за финансовото състояние на банката Silvergate донесоха нови притеснения и натиск на пазарите.

Не пропускайте:

Взаимните фондове управляват над 8 млрд. лв. и са във фокуса на домакинствата

Как директното инвестиране в стартъпи стана достъпно за всички

Музикален доход: формирането на новия инвестиционен сектор
Малките инвеститори получават все по-лесен достъп до непублични дружества За две години 13 млади дружества набраха над 43 млн. лева от BEAM Жилище с дискаунт? Такива са 55% от сделките. Отстъпките са 2-5% средно Имот в портфейла: Инвестиционен поглед към един от четирите основни класа активи
Няколко тренда при инвестиционните възможности в дигиталните валути

Revolut пуска стейкинг на криптовалути с доходност между 2.99% и 11.65%

Златното десетилетие: Пазарът на инвестиционно злато в България силно се разви, а българското поделение на Tavex има основна роля за популяризирането му

Абонирайте се за месечния бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" тук.