🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите на пазарите са безнадеждно разделени

Добре дошли на борсовото сафари

Куока, австралийски бозайник, който се смята за най-щастливото същество в света, напомня на настроението на инвеститорите на пазара на акции от началото на годината.
Куока, австралийски бозайник, който се смята за най-щастливото същество в света, напомня на настроението на инвеститорите на пазара на акции от началото на годината.
Куока, австралийски бозайник, който се смята за най-щастливото същество в света, напомня на настроението на инвеститорите на пазара на акции от началото на годината.    ©  unsplash
Куока, австралийски бозайник, който се смята за най-щастливото същество в света, напомня на настроението на инвеститорите на пазара на акции от началото на годината.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Куока, австралийски бозайник с размери на домашна котка, има пълни бузи и извита уста, които създават впечатлението - често сред възторжени туристи - че това същество се усмихва. Наричат го най-щастливото животно на Земята. Въпреки това днес то има конкуренция от друго животно - американските акционери. S&P 500 се е повишил с 14% тази година. Увеличение от още 10% би върнало индекса към неговия исторически връх, поставен през януари миналата година. Вълнението около изкуствения интелект разпали интереса към компаниите, които се смятат за потенциалните благополучатели.

Въпреки че поскъпването на акциите представлява впечатляващо завъртане, то не е най-изумителната промяна на пазарите. Тази награда се връчва на колапса на волатилността. За последните 12 месеца индексът VIX, който измерва очакваната волатилност на акциите, използвайки разходите за застраховка срещу драстични движения, намаля повече от наполовина, падайки от около 30 на 13. Последният път, когато нивата бяха толкова ниски, беше в началото на 2020 г., преди ограниченията от ковид-19, когато притесненията за стагнацията бяха по-голям проблем отколкото инфлацията. Тъй като VIX понякога се нарича "индикатор на страха", неговото ниско ниво подсказва спокойствие, подобно на куоката, на борсата.

Това настроение е още по-изумително, като се има предвид изобилието от неща, за които един инвеститор може да се безпокои. Например има значителна несигурност относно следващия ход на Федералния резерв, което би било добра причина за инвеститорите да искат малко повече защита. Когато S&P 500 достигна предишен връх през 2021 г. - период на по-висока волатилност - лихвеният процент беше нулев (в момента е 5%) и доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ беше 1.5% (в момента е 3.7%). Освен това високите ставки могат да накарат нещо друго да се счупи. Скорошните трусове при американските банки почти не попадаха в центъра на вниманието на инвеститорите, докато за няколко дни не се сринаха Silicon Valley Bank и Signature Bank. Крахът на още една финансова институция, First Republic, настъпи в началото на май. Покрай днешния оптимизъм трудно може да си представим, че тези проблеми бяха толкова скоро.

Все пак има друг вид, който изглежда по-малко спокоен. Ако акционерите са куоки във финансовото животинско царство, инвеститорите в облигации са бодливи свинчета - предпазливи и естествено защитнически настроени. Спадът на VIX се различава силно от неговия еквивалент на пазара на облигации. Въпреки че индексът MOVE, който проследява цената на застраховка срещу волатилността на облигационния пазар, е спаднал от 13-годишен връх през март, той все още е два пъти по-висок от нивото си преди ковид-19. Инвеститорите в облигации продължават да не са убедени, че добрите времена са се върнали.

Разделението във възгледите между куоките и бодливите свинчета се различава много от началото на пандемията, когато акциите бяха изключително волатилни, а държавните облигации по-малко. Тогава инвеститорите бяха заети с икономическите последици от ковид, разработването и разпространението на ваксини и темпото на икономическото възстановяване. След това инфлацията се задейства и действията на Федералния резерв станаха основният фокус.

Може би би било изкушаващо да се наблюдава различието и да се съди, че или облигационният, или акционерният пазар трябва да греши. Но това не би било напълно вярно. Ако изкуственият интелект се превърне в движеща сила за печалбата на водещите технологични компании, но не и за растежа на цялата икономика, това би било огромно предимство за акционерите и няма да значи много за държавните облигации.

Проблемът е, че такъв резултат далеч не е гарантиран, а инвеститорите започват да оценяват акциите на база на печалби, които е малко вероятно да се осъществят скоро. Коефициентът на цена към печалба на S&P 500, базиран на очакваните печалби през следващите 12 месеца, се е повишил от под 16 в края на миналата година на 19 в момента. Това е все още по-ниско от върховете, поставени по време на пандемията, когато очакванията за печалби бяха удушени от заключения и ограничения, но е по-високо от всяка друга точка през последните две десетилетия.

Това, което различието в животинските инстинкти казва, е, че инвеститорите на борсата - независимо дали са прави или не - са оставили зад гърба си притесненията, които ги занимаваха преди само няколко месеца. Те са разменили своите многобройни тревоги с оптимистичен разказ за изкуствения интелект. Розовото бъдеще, предполагаемо от липсата на волатилност, в крайна сметка е съдбовна преценка не само че новата технология ще стане революционен източник на печалби за американските публични компании, но и че действията на Федералния резерв няма да разтърсят отново финансовата система и икономиката ще издържи на въздействието от повишението на лихвените ставки. Понастоящем положението изглежда като смел залог.