🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БФБ пуска индекс за beam пазара (обновена)

Новият beamX ще стартира от 18 септември, като ще се състои от 10 компании, които все още не са обявени

Пазарната капитализация на фрий флоута и коефициентът му спрямо общата капитализация ще бъдат определящи за влизането в новия индекс
Пазарната капитализация на фрий флоута и коефициентът му спрямо общата капитализация ще бъдат определящи за влизането в новия индекс
Пазарната капитализация на фрий флоута и коефициентът му спрямо общата капитализация ще бъдат определящи за влизането в новия индекс    ©  Георги Кожухаров
Пазарната капитализация на фрий флоута и коефициентът му спрямо общата капитализация ще бъдат определящи за влизането в новия индекс    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската фондова борса обяви, че създава нов борсов индекс, който да проследява представянето на пазара за малки и средни предприятия - beam. Новият индекс, който ще се нарича beamX, ще се базира на пазарната капитализация на различни емисии акции, коригирани с фрий флоут коефициент**. Борсовият индикатор ще включва до 10 компании, които трябва да отговарят на определен брой от критерии, сред които търговия от поне шест месеца на нерегулирания борсов сегмент. На 11 септември БФБ обяви компаниите, които ще бъдат част от индекса, като обяви, че теглото им ще бъде изчислено спрямо цените "затваря" на 15 септември.

Как ще се смята

Според документа, публикуван на сайтът на БФБ, емисиите, които ще бъдат част от индекса, ще се класират по следните четири критерия:

  • Пазарна стойност на фрий флоут*- книжата на акционери с под 5% дял;
  • Брой сделки за последните шест месеца;
  • Оборот за последните 6 (шест) месеца;
  • Брой акционери.

Критериите имат еднаква тежест, но ударението се поставя на ликвидността. Ако повече от компании отговарят на поставените условия, предимство получава компанията с най-голям брой сделки за последните шест месеца. Ако отново се получи дублиране на компаниите, приоритет получават компаниите с по-голяма пазарна капитализация на фрий флоута.

Кой ще влезе

Очаква се индексът да стартира от 18 септември от 100 базисни точки, но все още не е ясно кои компании ще влязат в него. Акции, които ще бъдат част от beamX, ще бъдат определени на заседание на Комисията по индексите на 4 септември. От януари 2021 г. досега на beam са се листнали 15 компании, като последната от тях се появи в края на юни, което автоматично я изключва от индекса. С изключение на "Ипотех Софком" "Мелифера", "Инфинити Капитал" е с най-малка капитализация, а липсата на търговия около "Елмарк", която се листна директно (без да набира капитал) през февруари, също я изключва.

Списъкът с компаниите, който ще бъдат част от индекса:

Теоретичния състав на новия индекс може да се разминава със състава на индекса, когато стартира през следващия месец. При настъпване на корпоративни събития като увеличение на капитала или разпределяне на дивидент beamX ще се коригира. Решенията за промени в състава на индекса се вземат два пъти годишно - през март и септември. Създаването на beamX е част от стратегията на BSE да предоставя на инвеститорите по-точни и актуални данни, които да им помогнат при вземането на информирани инвестиционни решения.

* - "Фрий флоут" е броят акции по данни на депозитарна институция, притежание на акционери, притежаващи не повече от 5% от гласовете в общото събрание на емитента.

** - "Фрий флоут коефициент" е медианната стойност на отношението между броя акции на акционери с под 5% и броя акции в емисията по данни на депозитарна институция.

---

Текстът е обновен на 12 септември с имената на компаниите, които попадат в индекса

Все още няма коментари
Нов коментар