Търговецът на соларни панели "АмонРа енерджи" разпределя близо 5 млн. лв. дивидент

Дружеството ще изплати на акционерите 80% от нетната печалба за 2022 г., което прави по 78 ст. на акция

Цените на соларните панели падат, което може да окаже ефект върху рентабилността на "АмонРа Енерджи"
Цените на соларните панели падат, което може да окаже ефект върху рентабилността на "АмонРа Енерджи"
Цените на соларните панели падат, което може да окаже ефект върху рентабилността на "АмонРа Енерджи"    ©  "АмонРа Енерджи"
Цените на соларните панели падат, което може да окаже ефект върху рентабилността на "АмонРа Енерджи"    ©  "АмонРа Енерджи"
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вносителят на фотоволтаици "АмонРа енерджи" ще задели 80% от печалбата през 2022 г. за дивидент, става ясно от решение на първото общо събрание на акционерите, откакто компанията се търгува на BEAM. Около 4.9 млн. лева ще бъдат разпределени между 6.25 млн. акции, което прави около 78 ст. брутен доход на книга. При цена от 12.50 лв. дивидентната доходност се равнява на около 6%.

"Такива са ни плановете от края на миналата година", заявява пред "Капитал" Димитър Белелиев, основател. Според устава дружеството трябва да изплаща поне 50% от нетната печалба обратно на инвеститорите, но към настоящ момент "бизнесът върви добре", казва Белелиев, поради което "АмонРа" може да си позволи подобно щедро разпределение.

Публична история

На 30 ноември 2022 г. "АмонРа енерджи" набра 3.1 млн. лева през пазара за малки и средни предприятия. Тогава компанията успя да пласира около 251 хил. нови акции на цена 12.4 лв. с номинал от 1 лев., с което надхвърли минималния праг, но остана под заложената цел да набере над 15 млн. лева. Според Белелиев проблем се оказва относително сложната процедура по отваряне на брокерска сметка и закупуване на акции от български компании на БФБ. Той смята, че това е сред основните причини за слабото развитие на българските капиталови пазари.

"Всички близо 100 акционери, повечето от които познавам лично, са наши клиенти", допълва предприемачът пред "Капитал". Според книгата с акционери към 4 декември 2022 г. акции са записали 84 индивидуални и 10 частни инвеститори, които ще си поделят около 200 хил. лева. Най-големият дял остава за "Дибел", която държи над 95% от капитала на дружеството и чийто едноличен собственик според Търговския регистър е Димитър Белелиев.

Пазарни сметки

За 2022 г. "АмонРа енерджи" декларира над 56 млн. лева приходи, а годината преди това - 12 млн. лева. Бизнесът реално е стартиран по време на пандемията - лятото на 2020 г., като дейността му е изцяло фокусирана върху внос на фотоволтаични панели от чужбина, предимно Китай. В проспекта за провеждане на предлагането миналата година "АмонРа" прогнозира приходи 175 млн. лв. и нетна печалба над 30 млн., но според собственика поевтиняването на соларните панели може да окаже влияние върху рентабилността. "Нека не се опитваме да гадаем", казва Белелиев, като заявява, че ще продължи да се придържа към стратегията си за разпределяне на голям дял от печалбата за дивиденти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • - 3
    • + 1

    АмонРа 🤣🤣🤣🤣🤣

    Пак някой пере едни пари. Фирма на 2 години вече разпределя милиони дивиденти ... дебре ... къде е НАП?!

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    До коментар [#1] от "Гаргамел":

    6% доходност при 80% разпределение не звучи много. Фирмата изкарала явно към 10% печалба, което не е върховно постижение. Тия 80% разпределение са малко множко, но явно бизнесът не изисква нови капитали, като купуваш и продаваш стока. Цените на панелите на контейнер се сринаха и вече достигат 2,5ц/ват при големите модули от 425 вата, цена на едро. В Германия, с премахнато ДДС за крайни клиенти, панелите на трина по 425 вата ги продават за 120 евро. Ще има оборот.

    Нередност?
  • 3
    vxy16850169481177660 avatar :-|
    Momchil Andonov

    До коментар [#1] от "Гаргамел":

    Това компания да е от 2 години публична не значи, че съществува само от 2 години 🤣🤣🤣🤣🤣🤣. Спокойно може да е била основана преди 10 години! За какво ти е НАП като всичко е публично(прозрачно) и фирмата си плаща данъците.

    Нередност?
Нов коментар