Инвеститорите полудяват по банковите облигации AT1

Благодарение на ниската доходност на акциите тези бондове се превръщат от избягвани в предпочитани

Банките са продали облигации AT1 на стойност 51.3 млрд. долара досега през 2023 г.
Банките са продали облигации AT1 на стойност 51.3 млрд. долара досега през 2023 г.
Банките са продали облигации AT1 на стойност 51.3 млрд. долара досега през 2023 г.    ©  Shutterstock
Банките са продали облигации AT1 на стойност 51.3 млрд. долара досега през 2023 г.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В една далечна и забравена епоха, преди около осем месеца, трусове клатеха световната банкова система. Три средно големи американски банки се сринаха за седмица. В Европа Credit Suisse почти потъна, преди да бъде закупена от конкурента си UBS. Борбата за сливането хвърли облак над цял клас банкови дългове, 1 трлн. долара от които емитирани през последното десетилетие.

Става въпрос за облигациите AT1, които трябваше да направят банките по-безопасни след финансовата криза от 2007 - 2009 г. В нормални времена те работят като обикновени облигации. Но ако капиталът на банката емитент спадне достатъчно, някои (наречени условни конвертируеми банкноти или CoCos) се превръщат в акции. Други биват отписани. AT1 обикновено са с предимство пред акциите и след облигациите при ликвидация. Но когато Credit Suisse се разпадна, притежателите на облигации на AT1 бяха заличени преди акционерите.

CoCos тълпата надигна глас, въпреки че регулаторите настояваха, че се спазват договорите за облигациите. Изглеждаше, че целият клас активи може да е свършен, след като инвеститорите навсякъде се вглеждаха в дребния шрифт, за да видят как ще бъдат третирани при подобен сценарий. Доходността на AT1 книжата скочи рязко.

И все пак днес пазарът на AT1 е не просто жив, а процъфтяващ. Месецът до 20 ноември вече беше станал третият най-силен с емисии през последните две години според Dealogic, доставчик на данни. Mitsubishi UFJ продаде 750 млн. долара в доларови AT1 през октомври. Този месец Barclays и Société Générale издадоха свои собствени. Дори UBS наскоро продаде 3.5 милиарда долара в AT1 - при същия швейцарски регулаторен режим, който унищожи тези на Credit Suisse.

Един недоброжелателен колумнист може да се зачуди дали всичко това е, защото инвеститорите имат навика да помнят като златните рибки. Амнезията със сигурност е изкушаваща, когато се предлага толкова апетитна възвръщаемост. Деноминираните в евро облигации AT1 в момента предлагат доходност от около 9.6% спрямо 2.8% в края на 2021 г. Усещайки затоплянето, мнозина, изглежда, искат отново да сложат ръце над огъня.

По-смекчаващото мнение е, че инвеститорите са решили, че взривът в Швейцария е просто моментен. Регулаторите навсякъде по света побързаха да настояват, че AT1 на техните банки никога няма да бъдат пренебрегнати за сметка на акциите. И пазарът, изглежда, функционира добре въпреки пролетната паника. По-голямата част от AT1, изправени пред кол-опции - когато банките могат, но не са задължени да изкупуват и изплащат облигацията - са изплатени. Това показва добро финансово здраве и способност за издаване на повече облигации. Според GAM Investments, мениджър на активи, 92% от облигациите AT1 с кол-опция през 2023 г. са изкупени обратно, което е малко по-малко от дългосрочния процент - 94.

Подобното на феникс възстановяване на пазара AT1 казва и нещо за състоянието на финансовите пазари в по-широк план. Както при корпоративните облигации, така и при акциите предлаганата компенсация за излагане на допълнителен риск е мизерна. За американските акции рисковата премия за капитала - мярка за очакваната възвръщаемост за закупуване на рискови акции вместо "безопасни" държавни облигации - се срина до най-ниското си ниво от десетилетия. Това не означава, че акциите няма да успеят да победят облигациите в дългосрочен план. Но това означава, че приходите, които анализаторите в момента очакват, предлагат нищожни печалби в замяна на риска.

Нещо подобно е вярно и на кредитния пазар. Корпоративният дълг в момента предлага нищожна възвръщаемост в замяна на риска от неизпълнение. Както на пазарите с инвестиционен клас, така и на пазарите с junk рейтинг (джънк, боклук - подинвестиционен клас актив - бел. ред.), спредовете - допълнителната доходност, която инвеститорите получават над тази на съкровищните облигации - са под средното ниво през последните десет години. Още в началото на 2022 г. американските джънк облигации предлагаха незначително по-висока доходност от деноминираните в долари AT1. Но днес при доходност 10.1% доларовите AT1 са с 1.6 процентни пункта над доходността на еквивалентния junk bond.

Банките са продали облигации AT1 на стойност 51.3 млрд. долара досега през 2023 г. Ако емитират още 3 млрд. долара преди края на годината, това ще надхвърли общия обем на емисиите за 2022 г. въпреки епизода, който пазарът претърпя през март. Ако наградите за поемане на риск в други класове активи не бяха толкова оскъдни, трудно е да си представим, че търсенето на облигации AT1 щеше да се възстанови толкова бързо. Можеше изобщо да не се е възстановило.

Следващата година ще бъде ключова за пазара. Около 30 млрд. долара облигации AT1 ще се сблъскат със своята първа кол-опция през 2024 г. Но ако изненадващо ниските спредове на корпоративните облигации и смазващо скъпите фондови пазари продължат, инструментите вероятно ще останат търсени сред инвеститорите на лов за възвръщаемост. Трезвата оценка на това как ще се справят облигациите AT1 при друг банков колапс може да се наложи да изчака, докато алтернативите изглеждат малко по-отчайващи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар