🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сезонът на банковите кризи, епизод 3: JPMorgan придобива First Republic

Американските регулатори изиграха активна роля в предотвратяването на реалния фалит, проблемите на банките заради бързото увеличение на лихвените нива продължават

Най-голямата американска банка JP Morgan се притече на помощ на правителството и ще придобие First Republic Bank. В понеделник, 1 май, калифорнийският финансов регулатор - California Department of Financial Protection and Innovation, обяви, че ще прехвърли контрола върху банката на американската държавна институция FDIC, която се занимава със застраховането на депозити в американските банки.

През уикенда регулаторите проведоха наддаване, като най-голямата частна банка е била поканена да наддава за части от бизнеса на First Republic. "Правителството покани нас и други (банки) да се намесим и ние го направихме", каза Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase.

"Националната асоциация на JPMorgan Chase Bank подаде оферта за всички депозити на First Republic Bank", обявиха от FDIC. Като част от транзакцията 84-те офиса на First Republic Bank в осем щата ще отворят отново като клонове на JPMorgan Chase Bank, National Association, днес в нормалното работно време", допълват от регулаторите.

Това е третата банка за няколко месеца, която трябва да бъде "спасявана" от американските държавни институции. Акциите на First Republic се сринаха с над 40% преди отварянето на борсите в САЩ до 2 долара за акция, като само преди месец се търгуваха за близо 120.

Държавата спасява

По рано днес американските регулатори (FDIC) обявиха, че правителството влиза в сделка, в която ще подели загубите, свързани с First Republic, с JP Morgan. Двете институции обявиха, че ще поделят загубите по отделни семейни, жилищни и търговски заеми, купени от бившата First Republic Bank.

"Решението за First Republic Bank включваше силно конкурентен процес на наддаване и доведе до транзакция, съответстваща на изискванията за най-малко разходи на Федералния закон за гарантиране на депозитите", обявиха от FDIC в съобщение до медиите.

Според регулатора разходите за Фонда за гарантиране на депозитите ще бъдат около 13 млрд. долара, като това е приблизителна оценка. Допълнителна информация се очаква да даде Джейми Даймън, който насрочи конференция пред инвеститорите за около 15:30 българско време.

Към този момент е ясно, че JPMorgan придобива 173 млрд долара. от заемите на First Republic и ценни книжа на стойност приблизително 30 млрд. долара, но няма да поеме корпоративния дълг или привилегированите акции на вече бившата банка.

JPMorgan ще признае еднократна печалба от сделката, но заяви, че очаква да изхарчи също толкова за преструктуриране през следващите 18 месеца. Държавният американски регулатор също ще предостави 50 милиарда долара петгодишно финансиране с фиксирана лихва.

"Това придобиване носи умерена полза за нашата компания като цяло", допълва в кратко прессъобщение изпълнителния директор на JP Morgan.

Епизодът с First Republic се оценява като по-значим от този с SVB, който разтърси финансовите пазари преди няколко седмици заради значително по-големия бизнес на базирания във Сан Франциско кредитор. Според FT това е вторият най-значим банков фалит след този на Washington Mutual малко след началото на финансовата криза през 2008 г.

Корабът потъва

FIrst Republic обяви последния понеделник, че над 100 млрд. долара са напуснали банката, като според отчета за първото тримесечие тя има активи за над 220 млрд.

До тази ситуация (както и в случая с SVB) се стигна след поредицата резки увеличения на лихвените нива заради опитите на централните банки да овладеят високата инфлация. В края на март Федералният резерв увеличи с още 25 пункта лихвите, които достигнаха нива от 5% - драстично по-високи от почти нулевите година по-рано и средно най-високите за последните 16 години.

Така First Republic попадна в капана на собствения си бизнес модел, който според американски източници е разчитал на това да инвестира активите си в дългосрочни дългови книжа, чиято стойност сега е намалена заради вдигането на лихвите и другите политики за успокояване на инфлацията.