Силна борсова година: Американските акции поскъпват девета седмица поред

Прогнозите са, че инерцията ще продължи и през януари

Американските акции са напът да достигнат нов исторически връх в началото на 2024 г.
Американските акции са напът да достигнат нов исторически връх в началото на 2024 г.
Американските акции са напът да достигнат нов исторически връх в началото на 2024 г.    ©  unsplash
Американските акции са напът да достигнат нов исторически връх в началото на 2024 г.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Последния работен ден за 2023 г. търговията на фондовите борси е с ниски обеми. Ако няма изненади, пазарите на акции по света ще затворят годината в отлична форма. Глобалният MSCI World бележи ръст от над 22% през годината. В него водещ компонент са американските акции, където растежът е още по-изразителен: S&P 500 се покачи с над 25% през 2023 г. В основата на този възход е представянето от последните седмици.

Американските акции, измерени през S&P, поскъпват за девета седмица поред от края на октомври насам. Това е най-продължителната серия за индекса от 2004 г. Причината е в сигналите на Фед за спирането на повишаването на лихвите и потенциалното им понижаване през 2024 г. Благодарение на доброто представяне индексът е напът да достигне нова рекордна стойност, тъй като в момента се търгува на няколко пункта от върха през януари 2022 г.

"Никой, който е хванал това рали, не иска да има облагаема сделка", казва пред WSJ Майкъл Грийн, главен стратег в Simplify Asset Management. "Ако никой не иска да продава, цените ще се повишат при малък обем" добавя Грийн. Индустриалният Dow Jones достигна нов връх седем пъти през декември, но ръстът там е по-слаб: около 13% от началото на годината.

В основата на представянето бяха технологичните акции, които Wall Street нарече "Великолепната седморка": Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Tesla и Nvidia. Те са и причината технологичният Nasdaq да поскъпне с над 55% през 2023 г. Голяма част от тях се наложи да съкратят десетки хиляди души на фона на нарастващите лихви. Тенденция, която застигна и България.

Като стана дума за страната, българските акции също се представиха добре през 2023 г. Най-старият борсов индекс Sofix достигна най-високата си стойност от световната финансова криза насам и отбеляза близо 24% ръст. В основата на представянето бяха две акции: "Софарма", която разпредели два пъти дивидент, но отделно от това отбеляза и 64% ръст през годината, и "Шелли", която не разпределя дивидент, но увеличи цената си с над 128% през 2023 г.

"Българският пазар ще се влияе от движенията на американската и европейските борси, като ще се наблюдава асиметрия: при ръст на западните борси ще се качва и българската, но при спад отстъпването на българските акции ще е по-слабо", прогнозира пред "Капитал" Красимир Йорданов, портфолио мениджър в "Скай управление на активи" (повече за прогнозите на българския пазар четете в първия брой на "Капитал" за 2024 г.).