Десетте най-четени текста в рубриката "Моят капитал" през 2023 г.

Какво вълнуваше читатели в сферата на личните финанси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Лихвите и златото са двете неща, които са вълнували най-много читателите на "Капитал" в рубриката "Моят Капитал". И това не е изненадващо - първите започнаха да се повишават, а металът изживя нещо като ренесанс. В този текст представяме 10-те най-четени текста в сферата на личните финанси за 2023 г.

1. Как българска банка предложи лихва 9%

Лихвите по депозитите в България няколко години бяха на нулата, а в момента са около 1.5%. Затова и всяко ниво, предложено над тези ставки, предизвиква интерес. В най-четения текст на "Капитал" - "Моят капитал", не става въпрос за депозити, а за облигации, които TBI Bank предложи. Те бяха за институционални инвеститори, но в тях можеха да инвестират и индивидуални играчи, разбира се с по-голям начален капитал.

2. и 8. Мистерията с ценaта на златото

В този материал The Economist разказа как златото се е провалило в ролята си на хедж срещу страха и инфлацията през последните две години - събития, породени от войната в Украйна и ниските лихви. Благородният метал наистина донесе ниска доходност за този кратък период, но стойността му остава стабилна, а днес вече е твърдо над 2000 долара за тройунция. В същото време интересът към него нараства и в България, което се разказва и в друг най-четен текст в "Моят капитал" - 8. Търсенето на инвестиционно злато рязко се повиши.

3. Краят на ниските лихви

В САЩ и еврозоната централните банки поеха курс към увеличаване на лихвите, за да се овладее инфлацията, която завладя целия свят, включително и България. И докато на Запад тези действия се прехвърлиха доста видимо върху кредити и депозити, то този процес дойде със забавяне у нас. Все пак 2023 е годината, в която започна плавното увеличение на лихвите и в България.

4. Награда за 100 трилиона долара

Ръстът на капиталовите пазари и печалбите на компаниите направиха богатите още по-богати. В същото време по света тече трансфер на огромен обем наследство на финансови активи, недвижимости и други инвестиции - от бейби бумърите към техните деца. Всичко това отвори бизнес за компаниите за управление на богатството, които се втурнаха в битка за парите на най-заможната част от населението по света.

5. Revolut пуска в България услуга за "гъвкави" спестявания

Платформата Revolut, известна и като финансов супермаркет, е най-популярната финтех компания в България със своите над 600 хил. потребители. Затова и всеки неин нов продукт се приема и очаква с огромен интерес. В този текст се разказва за една от депозитните й услуги, която предлага алтернатива за гъвкава доходност. В България Revolut основно се използва за теглене на пари от банкомат, плащания с карта, но и за международни трансфери.

6. Термопомпите стават все по-популярни. Вече и в България

Търсене на алтернатива за електрическо отопление заради несигурния пазар на природен газ и оптимизиране на разходите за отопление доведе до бум в продажбите на климатици, но и на термопомпи. Последните се оказват хит на пазара в България. Ключова е тяхната голяма ефикасност и фактът, че те пренасят топлина, вместо да я генерират, и имат по-плътен ефект.

7. Данъци 2023: Как се декларират инвестициите в акции

Закъде без данъци. Една от най-четените теми в сферата на личните финанси е тази за деклариране и попълване на данъчните декларации. През последните години все повече индивидуални инвеститори започнаха да инвестират на финансовите пазари, а това ги задължава да попълнят своите вложения в данъчната декларация. Как се случва това е описано и в седмия най-четен текст.

9. Как може да се инвестира с малки суми и редовно

За много хора инвестирането на капиталовите пазари е сложно и капиталоемко. Донякъде те са прави - това трябва да се случва с много познания или след консултация със специалист. С времето обаче и в България се появиха варианти за инвестиции, за които не се изискват големи суми или сериозни познания. Освен това редовното инвестиране с малки суми носи онова натрупване, за което всички мечтаят с годините, за което се разказва и в този текст.

10. Да имаш ток в гората

Разходите за джаджи, продукти и услуги са неща, за които "Моят капитал" често пише. Наричаме ги умни разходи, защото те спестяват пари, пестят време (а то е капитал), доставят и удоволствие. С развитието на технологиите се появяват все повече алтернативи на познатия ни живот. След като в "Капитал" тествахме тези подвижни електростанции, нямахме съмнение, че те ще са интересни и за нашите читатели. Нещо, което се потвърждава и от факта, че този материал затваря топ 10 на най-четените статии в рубриката.

Все още няма коментари
Нов коментар