Microsoft за кратко изпревари Apple като най-скъпата компания в света

За ръста на компанията спомагат инвестициите в областта на генеративния изкуствен интелект и OpenAI

Акциите на Microsoft затвориха с 0.5% ръст, което даде на компанията пазарна оценка от 2.859 трлн. долара.
Акциите на Microsoft затвориха с 0.5% ръст, което даде на компанията пазарна оценка от 2.859 трлн. долара.
Акциите на Microsoft затвориха с 0.5% ръст, което даде на компанията пазарна оценка от 2.859 трлн. долара.    ©  Reuters
Акциите на Microsoft затвориха с 0.5% ръст, което даде на компанията пазарна оценка от 2.859 трлн. долара.    ©  Reuters

Microsoft за кратко изпревари Apple като най-скъпата компания в света за първи път от 2021 г. насам. Това стана в четвъртък, след като в началото на годината акциите на производителя на iPhone направиха слаб старт заради нарастващите притеснения, свързани с търсенето на устройства.

Акциите на Microsoft се повишиха рязко в сравнение с миналата година, благодарение на прогреса на компанията в областта на генеративния изкуствен интелект чрез инвестицията в OpenAI, създателя на ChatGPT, съобщава Reuters.

Как се стига до преднината на Microsoft

Акциите на Microsoft затвориха с 0.5% ръст, което даде на компанията пазарна оценка от 2.859 трлн. долара. По време на сесията те достигнаха ръст от 2% и за кратко компанията струваше над 2.9 трлн. долара. Акциите на Apple в крайна сметка приключиха търговията с 0.3% спад, което доведе до пазарна капитализация за компанията от 2.866 трлн. долара, т.е. към края на сесията Apple все пак възвърна обратно първата си позиция.

През годините борбата за първото място е именно между Microsoft и Apple. "Беше неизбежно Microsoft да изпревари Apple, тъй като Microsoft расте по-бързо и има още неща, от които да се възползва в генеративната AI революция", казва анализаторът от D. A. Davidson Гил Лурия.

Подемът на Microsoft срещу неволите на Apple

Microsoft включи технологията на OpenAI в своя пакет от софтуер за продуктивност - ход, който помогна на компанията във възстановяването на нейния облачен бизнес в периода юли-септември. В същото време Apple се бори с отслабеното търсене на нейните продукти, включително и iPhone, който е най-големият й източник на приходи. Търсенето на основния й пазар - Китай, спадна, тъй като икономиката на страната расте по-бавно след пандемията, а възстановяващата се Huawei увеличава пазарния си дял.

През следващите години Китай може да се превърне в пречка за нейното представяне, казва компанията Redburn Atlantic в своя клиентска бележка, понижавайки рейтинга на акциите на Apple до "неутрални".

Как анализаторите оценяват компаниите

От началото на 2024 г. поне 3 от общо 41-те анализатори, които отразяват Apple, са понижили оценките си за компанията. Цената на нейните акции е паднала с 3.3% през януари в сравнение с ръста от 1.8% за Microsoft.

Акциите и на двете компании са скъпи, когато се говори за съотношението между цената към печалбата - метод, който се използва често при оценка на публично регистрирани компании. Според данни на LSEG Apple се търгува със стойност 28:1, което е доста над средното ниво от 19:1 през последните 10 години. Акциите на Microsoft, от своя страна, се търгуват на ниво 31:1 пъти печалбата, отново над средната стойност от 24:1 през последните 10 години за компанията.

Кой печели в крайна сметка

Пазарната капитализацията на акциите на Apple достигна своя връх от 3.081 трлн. долара на 14 декември и компанията завърши миналата година с ръст от 48%. И все пак отчетоха по-нисък резултат от 57-те процента на Microsoft. От 2018 г. Microsoft поема лидерство от Apple като най-скъпата компания в света няколко пъти, включително през 2021 г., когато опасенията за недостига на веригата на доставки, предизвикани от COVID-19, удари цената на акциите на Apple. В момента Уолстрийт е по-положително настроен към книжата на Microsoft.