Силните послания в "Тихо наследство"

Документалният филм на Петя Накова с лекота обединява няколко трудни истории за човешката сила и отдаденост

Таня Димитрова в "Тихо наследство"

Те са дългогодишни близки приятелки и имат каузи, които отдадено развиват: Петя Накова предизвиква различен поглед към важни теми чрез филмите и книгите си, Таня Димитрова е слухово-речеви терапевт и управител на образователния център "Яника" в София. Двете обединяват сили в документалния филм "Тихо наследство", който проследява работата на Таня като рехабилитатор на деца и възрастни с увреден слух, област, в която има над две десетилетия опит и лична обвързаност поначало - тя е родена в семейство на глухи родители.

Постепенно пред Накова се появява трудната задача в един час да събере най-важното от близо петгодишен процес, който в един момент става трудно управляем или предвидим.

Снимките започват през 2015 г. С продуцентката Катя Тричкова представят проекта в развитие на форум към кинофестивала в Загреб и печелят награда от "HBO Адриа" на следващата година. Следва и успешна кампания за групово финансиране.

"Планът беше да проследим проговарянето на три деца със слухови нарушения от гледна точка на усилията на техния слухово-речев рехабилитатор, а именно Таня, разказва Накова. Тази идея прозира и в готовия филм. В него виждаме как тя работи с малкия Мартин, който произнася "а", "о", "и", не може да каже дори "вода". В края на филма той изрича цели думи."

Междувременно през 2016 г. Петя Накова започва да се лекува от рак на гърдата, труден опит, равносметките от който предава в романа си "Годината на осемте химии", впоследствие адаптиран като представление от Василена Радева под името "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта".

Накова не спира да работи по "Тихо наследство", но на следващата година сериозна диагноза застига и Таня Димитрова - рак на белите дробове. "Колебания дали да продължим имаше, но време за мислене - не, а и все пак работим за разрушаване на стигмите, спомня си Петя. Всичко се случваше интензивно и трябваше да се действа. Но като имаме предвид колко е объркан и смазан човек, когато чуе такава диагноза, камерата се отдръпна на известно разстояние. С Таня продължихме най-вече заради каузата с децата."

Димитрова заминава на неясно колко дълго лечение в САЩ, което преобръща хода на филма. 20-годишната ѝ дъщеря Кати поема ръководната роля в "Яника", докато центърът е измъчван от финансови проблеми, както и грижите за по-малката си сестра. В отсъствието на Таня и насред догадки дали ще се върне за Коледа колегите успяват да опазят центъра и "висшата цел", както сами я описват във филма.

Таня Димитрова казва, че това, което ѝ е помогнало най-много, е огромното доверие към Петя. "Бях вече с билет в ръка, когато трябваше да вземем решение как продължаваме от тук нататък", казва Таня, която описва работата на центъра си в сегашните условия на ограничения като просто "много трудна". Сегашните условия внесоха още един нюанс към професията ѝ - като дългогодишен жестов преводач тя често е част от извънредните брифинги. Границите между режисьор и герой на историята още повече се смесват, тъй като в отсъствието на Таня Петя често помага на децата ѝ.

Как се вижда в документален филм, който надниква едновременно в самата нея, семейството и призванието ѝ? "Това, което ме радва в крайния резултат, е, че не се е получил мрачен филм. Много ми се искаше да има светлина в него въпреки всичко и вярвах, че Петя ще предаде тази надежда и ще направи от откъсите една история. Все пак това е и задачата ни - да работим, да даваме надежда, а когато има проблем, да говорим и да търсим решението."
"Тихо наследство" е в HBO GO и е първата българска копродукция на НВО Европа след почти 10 години. В момента документалният филм може да се гледа в 23 държави. "Тихо наследство" е част от документалната програма на "София филм фест" и ще бъде представен на 2 април с две поредни прожекции от 18:30 и 20:30 ч.
Все още няма коментари
Нов коментар