Един ден с новата българска аристокрация

Историята на ексцентричния предприемач Невен Енчев фон Голденбург и животът му между дворците в село Белащица и Германия

Невен Енчев фон Голденбург от сервитьор в пловдивски ресторанти, изгражда мащабни болнични заведения, хотел-дворец до Пловдив, а с покупката на замък в Германия придобива и благородническа титла
Невен Енчев фон Голденбург от сервитьор в пловдивски ресторанти, изгражда мащабни болнични заведения, хотел-дворец до Пловдив, а с покупката на замък в Германия придобива и благородническа титла
Невен Енчев фон Голденбург от сервитьор в пловдивски ресторанти, изгражда мащабни болнични заведения, хотел-дворец до Пловдив, а с покупката на замък в Германия придобива и благородническа титла    ©  Цветелина Белутова
Невен Енчев фон Голденбург от сервитьор в пловдивски ресторанти, изгражда мащабни болнични заведения, хотел-дворец до Пловдив, а с покупката на замък в Германия придобива и благородническа титла    ©  Цветелина Белутова

Schloss von Goldenburg е един от над 25 хилядите замъка в Германия, служили за домове на кралски семейства, аристократи и рицари. Построен през 1888 г. в Тангермюнде, Северна Германия, той се намира в непосредствена близост до река Елба, заобиколен от декари гори.

Точно 130 години по-късно негов собственик става един човек от Пловдив - Невен Енчев. Плановете му са да превърне замъка в хотел. Освен бизнес начинание обаче той вижда и друга възможност - придобиване на благородническа титла като продължение на афинитета му към рицарските традиции.

Въпреки че през 1919 г. при приемането на демократичната конституция германските благородници губят всичките си привилегии, днес федералната република е щедра на титли. Макар и фиктивни, те могат да бъдат купени и да влеят капка синя кръв на собственика си.

Така предприемачът Невен Енчев официално добавя към фамилията си Фон Голденбург (от Голденбург - бел. ред.), която превръща и в запазена марка на бизнесите му в Пловдив. "Титлата дойде от само себе си, казва той, за по-интересно и по-лесно. Докато обясня Енчев, когато си запазвам маса в ресторант в Германия например, е такава разправия. А Голденбург го разбират от раз".

Хирургът и рицарят

В публичното пространство фамилията Енчев се свързва най-често с пластичния хирург д-р Ангел Енчев. Преди години той стана популярен и с рекламните си кампании, залели София и Пловдив, и слогана им "Красотата е симетрия" заедно с инициалите Dr. E.

Оказва се обаче, че това далеч не е най-интересният или цветист член на тази фамилия. Братът близнак на д-р Енчев е всъщност собственикът на болнични заведения, огромен хотел, наподобяващ дворец в близост до Пловдив, и екстравагантен моден бранд за дрехи. Той е доста по-рядко срещан в публичното пространство.

Също лекар по образование, в първите години на XXI век той избира един стандартен за настоящето път - на предприемачеството, както и два не много често срещани: рицарството и аристокрацията.

Всичко започва с партньорството му с гръцки инвеститор през 2005 г. и основаването на частна многопрофилна болница "Мед лайн клиник" в Пловдив, в която Голденбург (тогава просто Енчев) става изпълнителен директор. Той разраства болничното заведение с медицински център, клиника за пластична и естетична хирургия, където работи брат му, и частна спешна помощ.

За 15 години, отвъд медицинските бизнеси, той създава и хотела-дворец Alchemist Residence von Goldenburg, чиито три кули и 120 палми се извисяват в края на с. Белащица. В него се намира и магазин на бранда му за дрехи Von Goldenburg Collection, всички те обединени от логото на новия му фамилен герб. Плановете му далеч не свършват тук - около хотела в селото се строи огромна нова болница и хоспис за възрастни хора, а има идеи за ритейл център и жилищна част, наподобяващи дизайна на малък италиански площад.

Като бизнес издание "Капитал" се поинтересува от цифрите зад тези начинания. Но, признаваме си, идеята да прекараме ден в компанията на Невен Енчев фон Голденбург ни се видя като добро допълнение.

Първата ни среща с Голденбург

е в кабинета му в болницата "Мед лайн клиник". Стаята не е голяма, а впечатление правят многобройните икони на стената. Закачени до тях стоят още меч и рицарски орден на хоспиталиерите на свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, или т.нар. малтийски орден, връчен му през 2015 г. На монитора на доцента пък се вижда снимка от дрон на резиденцията Alchemist. Той любезно посреща екипа на "Капитал", а няколко минути по-късно вече разказва за пътя му от ученическите години до фамилията Голденбург.

Пътищата им с брат му Ангел Енчев се вият успоредно в младите им години в семейство на учителка по физкултура и треньор по плуване. В гимназията и двамата учат немски език, а последната година прекарват в характерния за социализма Учебно-производствен комплекс (УПК), където изучават готварство и сервиране. "Всички отличници отиваха там, защото имаха време да учат за кандидатстудентските изпити. Стажът ни по сервиране беше в "Тримонциум", а по готварство - в "Новотела", спомня си Невен Енчев. Освен повече време за учене готварството и сервирането имат и други предимства. "Много ми хареса, защото имахме собствени пари и срещахме интересни хора. Във времето на комунизма, когато имаше недостиг на всичко, там влизаш в богата обстановка, в ресторантите и хотелите имаше всичко. Закусвахме сутрин шунки, торти, а ние деца, гледаме с широки очи."

Стратегията за УПК - тох, е успешна. И двамата са приети да учат медицина в университета в Пловдив. "Винаги съм искал да бъда гинеколог, много добре стои и е много благородно, когато става въпрос за майка и дете. Когато влязох обаче в родилен дом да специализирам и видях при какви условия работят, разбрах, че няма как да стана гинеколог."

Именно тогава прави завой от медицината към предприемачеството и започва да учи "Приложна психология" с фокус придобиване на умения за ефективни продажби. Започва работа първо във фармацевтичния бранш, а впоследствие вижда ниша в частните болници и заедно със съдружници от Гърция основава "Мед лайн хоспитал". За да бъде неин изпълнителен директор, завършва и "Здравен мениджмънт" в Пловдив и така започва разрастването на бизнесите му.

"Тогава вече казаха, че може по здравна каса да работят и онкоболниците. Направихме частна онкологична болница. Отворихме допълнително отделение по неврология и педиатрия. И медицински център, фирма за проучвания, за регистрация на лекарства, за дистрибуция на лекарства. Между другото направих няколко аптеки, някои продължават да действат, други давам под наем", изброява предприемачът.

В Търговския регистър към момента освен като изпълнителен директор на "Мед лайн хоспитал" той е вписан като едноличен собственик на шест дружества. Общият им оборот за 2020 г. е приблизително 13 млн. лв., като 9.8 млн. лв. от тях са на болницата. По думите му има и строителни бизнеси в Германия и Австрия.

"Бизнесите тук са концентрирани в Пловдив, защото така по-лесно се контролират. В България трябва да се стои на главата на хората. Всичко още минава през мен", казва той. Това се потвърждава и по-късно през деня, когато Голденбург прави инспекция на строителните дейности в Белащица.

По думите му се е учил сам на бизнес

от опит и четене на книги. Любими са му биографичните, като от тях отличава книгата "Най-богатият човек на всички времена", която разказва историята на финансиста от епохата на Ренесанса, банкерът на крале и папи Якоб Фугер. "Беден, беден и той започва от нулата. Обаче с текстил и стига дотам, че дава заеми на крале", разказва историята му доцентът.

"Якоб Фугер прави първите общежития за работниците си, като има едно условие - да плащат наем, който е много нисък, но да плащат нещо. За да се научат, че това струва пари. Второто условие е било всяка вечер, като се молят, да го споменават в молитвите си."

Голденбург също има благотворителни инициативи - например "Топъл обяд", през която осигурява храна на хора в нужда, безплатни медицински консултации и други. "Когато успяваш, трябва да помагаш. Колкото повече даваш, толкова повече се отварят пътищата отгоре", казва категорично той.

Любимата му българска личност е Атанас Буров. "Буров е истински ерудит и поредна загуба за България. Няма много писания за него, но едно от любимите ми е на Михаил Топалов-Памукчиев "Срещи с Буров", прочетена като аудиокнига", казва той. След срещата Голденбург ни изпраща части от записите на книгата.

Буров построява чудесната сграда в центъра на София, където се помещаваше фалиралата КТБ, а бюрото на банкера все още седи затворено в нея, след като последният му ползвател Цветан Василев напусна страната. Когато споменаваме това, доц. Голденбург записва на листа пред него първа точка - "КТБ", и се обръща с риторичен въпрос към екипа си: "Това бюро не се ли продава? Да го купим."

Преди да тръгнем към двореца в Белащица, изпълнителният директор казва на главната медицинска сестра да ни разведе из болницата, докато довърши част от работата си. По време на обиколката минаваме през редица отделения, които като лабиринт свързват болниците "Мед лайн", "Централ хоспитал" и "Медицински център - 1 Пловдив".

Предприемачът за разлика от Фугер надали кара служителите си да се молят за него, но прави впечатление, че много от тях са с дрехи на бранда Von Goldenburg Collection, а на реверите им се откроява фамилният му герб. Рицарската тематика е навсякъде: посетителите на медицинския център са посрещнати на входа от големи картини със символи на рицарите хоспиталиери. Същите се срещат и на фасадата.

Невен Енчев фон Голденбург изминава маршрута

От болницата в Пловдив до хотела замък в Белащица

по няколко пъти на ден. Докато шофира между двете дестинации, провежда служебни разговори или слуша аудиокниги. По пътя ни към двореца Alchemist телефонът му няколко пъти звъни с тематичната мелодия на Darth Vader от Star Wars, а в един от разговорите поръчва и вечерята. "В Пловдив всяка седмица карат два диви лаврака, един за мен и един за някой друг. Не питам кой е другият, може да е някой ресторант. Аз го взимам за вечеря", разказва той.

Още от входа на с. Белащица се простират големи нови вили. Въпреки това нищо не подсказва, че в края на главния път се извисява творението на предприемача: наподобяващ замък хотел, заобиколен от басейни, палми, изкопи и строежи на още по-големи сгради, които след време обещават да се превърнат в цял квартал.

Не става ясно какво мислят съседите, но "цялата зона отдавна е наша и е в процес на урбанизация", показва ни мястото Голденбург. Плановете му са през следващите две години да построи медицински комплекс с още по-голяма болница и хоспис. Следва ритейл парк и жилищна част, чиито проекти са представени на снимки около хотела. Стилът им напомня италиански площад със старинни сгради, фонтани и фрески.

За разлика от болницата обиколката на Alchemist прави лично собственикът. Започваме от основната зала, където се намира и рецепцията. Рицарските елементи и тук са навсякъде - от брони и мечове до металния полилей със свещи, а до него друг - с многобройни увити змии около лампите. Червеният плюш се среща освен на кръглия диван в центъра на рецепцията, покрита с килими, и в основния асансьор на сградата. "Изцяло съм участвал в дизайна на хотела. Има измишльотини, има барок, исках да има вид на дворец. Няма конкретен стил, не сме имали дизайнери", казва собственикът.

Показва ни принтирана картинка, залепена на една от стените. "Гледам в интернет хотели, взимам детайли, които ми харесват, принтирам ги, слагам снимки за работниците и те ги правят."

Картините в Alchemist също са по поръчка на Невен Енчев фон Голденбург, като на много от тях са изобразени различни алхимици. Тук става ясно и откъде идва името на имението - алхимистите са още едни от идолите на Голденбург. "Те искат да добият злато от нищото. Ние също от нищо сме създали нещо. По пътя на опита сме го постигнали." На въпрос дали има свои портрети, той отговаря: "Това вече би било преувеличено, като култ към личността."

Продължаваме разговора пред етанолова камина, запалена за първи път за нас. Докато се опитва да я регулира, Голденбург изважда един от мечовете в близост и го използва, след което продължаваме разговора за благородничеството. "Благородник означава да си благодарен на съдбата, че ти е дала шанс, на учителите си, на враговете си дори. В западната култура има благодарност към богатите хора, защото те връщат добро към обществото. В Библията пише "Да благодарим за доброто".

Знаме с логото на хотела-замък, закачено на стената, провокира въпрос за значението му. "Има скрити елементи, но те са тайна. Всеки както иска да си ги интерпретира." Не са тайна обаче елементите от герба на Голденбург, който също е измислен от него и във времето е претърпял няколко промени. "Пчеличките са символ на трудолюбието и стройната организация. Три са, защото числото е свещено. Изобразен е и малтийският кръст, а орелът е част от герба на замъка Голденбург в Германия. Шлемът е символ на рицарството, а лилията на благородничеството", разказва той.

В предишна версия на герба е изобразен и Кадуцей - жезълът на Хермес. Той е първообраз на римския бог Меркурий, който допреди месеци се е извисявал като статуя от злато на най-високата кула на замъка-хотел. Това, оказва се, е дошло в повече дори на ексцентричния собственик. "Свалихме статуята на златния Меркурий, защото не пасваше на архитектурата. Аз съм зодия Близнаци, а те са подвластни на планетата Меркурий. Казват, че характерът им се определя от нея. Ще го сложим по средата на търговския център, ще вдигнем един пилон и ще го направим да се върти", казва още той.

Главата на Меркурий с крила се забелязва също да присъства на фасадата на кулите. "Там може също да се качиш, но нищо не се случва. Може да сложим маса и да им сервираме на хората там, гледката е много хубава", казва той и допълва: "Трябва да има закачка и за гостите, да има малко езотеризъм, а не всичко да бъде изчистен стил все едно е от IKEA."

"Капитал" е единственият гост на хотела

Според данните от търговския регистър обаче въпреки трудната за туристическия бранш 2020 г. дружеството зад хотела отчита ръст в приходите от 32% до 1.8 млн. лв. и печалба от почти 600 хил. лв. "Умишлено не правим реклама заради пандемията и защото има довършителна работа. Обикновено идват приятели и познати тук", казва той. В годините хотелът-дворец посреща различни събития - сватби и семейни празненства, избиран е за заснемане на музикални клипове. Хотелът е очевидното място и за рекламната фотосесия на бранда за дрехи Von Goldenburg Collection, на която рекламно лице е братът - д-р Ангел Енчев.

По време на обиколката ремонтни дейности отекват в рицарската обстановка. Дружеството "Алхемист Фон Голденбург" е регистрирано през 2010 г., като първоначално на мястото има изградена само една малка сграда. Според предприемачът обаче тогава е липсвала симетрия и затова построява още две - с кули. "Сега вече има ос на симетрията, а сградата по средата има формата на щит. Арките пък дават усещане, характерно за средновековните замъци", казва той.

В момента са в процес на голямо разширяване на спа зоната, изграждат се вътрешен и външен басейн, фитнес и сауни, които по време на разходката ни собственикът инспектира. Оглежда челните греди и поздравява работниците за свършената работа. Стигаме до декорацията. "Дъските са от един стар камион, който го бракувахме, избичихме и стана част от декора. Това е кръговата икономика, всичко трябва да се използва", казва той.

"Обемът е важен за един хотел, трябва да има много стаи и голям спа комплекс. Малкият мащаб не ми стига, трябва да има размах", обобщава сякаш всичко той. Допълва, че до края на годината очаква всичко да бъде готово и хотелът отново да посреща гости.

За кратко минаваме през библиотеката на Alchemist, като на входа ни посрещат статуи на куче и пума. Въпреки че Голденбург залага на удобството на аудиокнигите, рафтовете са запълнени от класическа и съвременна литература до наръчници. Комплиментите ни за уюта в библиотеката му се харесват и той потвърждава, че е много хубаво.

През вътрешен асансьор в библиотеката стигаме до ресторанта, който е любимото място на Голденбург. В кухнята се приготвя и храната за болницата, а менюто за днешния ден e салата от зеле с моркови и картофена яхния с пиле. По желание на домакина сядаме на масата с бяла покривка, а всяка чиния е поставена върху подложка с герба на Alchemist.

Като единствени гости отсядаме в стая в центъра на най-високата сграда във формата на щит. До късния следобед отекват звуци от разширяването на спа зоната. С падането на вечерта идва тишината и се открива гледка към

Светлините на Пловдив

а в тъмнината се скриват строежите на предстоящия комплекс в близост. В зимния сезон всички 120 палми, доставени с тирове от Малта, са увити с найлон и лампички, които служат и за коледна украса.

Срещаме се с Невен Енчев фон Голденбург отново в ресторанта, където на разположение са поне трима служители на хотела. Телефони на масата не са разрешени от уважение към всички присъстващи. Менюто отговаря на еклектиката на двореца. Традиционно за зимния сезон туршията вече е сложена на масата, а малко след пристигането ни идва и главният готвач, който получава напътствия от Голденбург за приготвянето на храната. То се състои още от стриди, всяка от които отваря домакинът ни, раци, калмари, пържени картофи и единия от двата докарани диви лаврака в Пловдив тази седмица. Той пристига в горяща обвивка от морска сол. "Огънят е за кеф, сам ще изгасне", казва той и сам филетира рибата за гостите.

Време е да поговорим за медицина. "Питат ме дали не ми липсва да бъда практикуващ лекар. Че аз давам възможност на толкова лекари да спасяват стотици животи. Колко хора на света имат възможността да правят това", казва Голденбург.

Казват, че името на човек предопределя характера и житейския му път. Това със сигурност е било вярно при благородническите фамилии, предавани по наследство в Стара Европа. При Невен Енчев, а вероятно и много други съвременни хора, определящи са интересите и вътрешното себеусещане.

"Хората се раждат неравни. Няма равенство, това е идеализъм. Ако може някой да прескочи от една каста в друга - добре. Така направихме ние", казва той.

А пазарът ги удовлетворява, като предлага множество възможности за покупка на "титли", които подобно на придобиването на звезди от галактиката, остават само на хартия.

В хотела-замък, обграден от рицарски доспехи и мечове, Голденбург изглежда изключително ексцентрична личност. Денят прекаран с него оставя усещането, че всеки може да сътвори свой желан свят около себе си и да се потопи в него. Така подобно на любимеца му Якоб Фугер, който от син на текстилен търговец стига до прозвището Богатия, предприемачът от сервитьор в пловдивски ресторанти сега вечеря в собствения си ресторант над града.

Вечерта приключва с изгасяне на огъня в камината и тишината на празния (засега) замък в Белащица. Сутринта за последно се срещаме с Невен Енчев фон Голденбург, който отрано лично проверява ремонтната дейност. "Един ден се надявам да изляза на терасата, да се огледам наоколо и да видя всичко, което сме изградили от нулата." Това ще бъде завършеният царски двор на Фон Голденбург в Белащица.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 16

    "...не сме имали дизайнери..."

    Личи си! Пълен кич - като се започне от облеклото на господина (мога да си представя модната му колекция!) и се свърши с куличките на "замъка" му. Нищо, нека да си играе на рицар, никому не пречи.

    Нередност?
  • 2
    probily avatar :-|
    Биляна Тенева
    • + 4

    Хубаво е, че на пилона ще се върти Меркурий, а не, например Венера

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 12

    явно интересен и успешен господин, но това с хотела е архитектурно престъпление. Грозотия, кич и обида за всеки човек с вкус.

    Нередност?
  • 4
    antonydelarea avatar :-|
    Антони Де ла Реа
    • + 7

    Интересно, но, най -много ме е страх от хора, които не ползват дизайнери.

    Нередност?
  • 5
    accidental avatar :-P
    accidental
    • + 3

    Стрхотен Мутро-Барок.
    И е горд с два диви лаврака на седмица, хаха мойто село от 30хил продават див лаврак Branzino( Mediterranean Sea Bass ) от Египет за 11$ за риба прясно доставена от Египет

    Нередност?
  • 6
    himalai avatar :-(
    himalai
    • + 4

    Изискаността си личи по детайлите - използвани и поочукани кутии във витрината с обувки, различно изписване на von Goldenburg, както и на Alchemyst на различните места, абсолютен тюрлю-гювеч в дизайна, с крещящо набиващи се на очи символи, липса на уважение към интервюто във водещ национален седмичник, като се появяваш в някаква странна шарена смесица от спортно-ежедневни дрешки, които само ти смяташ, че ти стоят добре и може би "леко небрежно"... това не са дреболии. Високата класа личи преди всичко от умереността, елегантността, финеса и дискретността. Не виждам как в този човек някога ще намери откъде да влезе някакво благородство, ако не си намери точния съветник... но пък някой ден, когато изтече достатъчно вода, младите ще си мислят, че точно това е аристокрацията... с всички жалки последствия от това.

    Нередност?
  • 7
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • - 2
    • + 3

    Това изглежда като платена публикация и е коректно да бъде отбелязано.

    И съм смаян, че Капитал или автор от Капитал си позволява да приеме пари за да рекламира този брутален кич!

    Нередност?
  • 8
    d11111 avatar :-|
    d11111
    • - 1
    • + 1

    Капитал, ГОЛЯМО разочарование сте!!! Как смеете да наречете ТОВА "новата българска аристокрация"???? Къде оставихте вашата претенция за класа и някакво нормално ниво? Пфу, ГОЛА ВОДА СТЕ!!!!

    Нередност?
Нов коментар