Аз съм Васил Върбанов, вие не сте

Създателят на онлайн радиото "Тангра мега рок" и водещ на "Моят плейлист" по БНТ пред "Капитал"

Васил Върбанов умее да говори увлекателно както за характерните за него теми - тежка музика и спорт, така и за политика, медии и всичко останало
Васил Върбанов умее да говори увлекателно както за характерните за него теми - тежка музика и спорт, така и за политика, медии и всичко останало
Васил Върбанов умее да говори увлекателно както за характерните за него теми - тежка музика и спорт, така и за политика, медии и всичко останало    ©  Цветелина Белутова
Васил Върбанов умее да говори увлекателно както за характерните за него теми - тежка музика и спорт, така и за политика, медии и всичко останало    ©  Цветелина Белутова

Тясното студио на онлайн радиото "Тангра мега рок" в София в петък следобед е уютно като в квартален бар. Няколко мъже си говорят приятелски, сякаш са се събрали на по бира, смеят се, слушат музика. Всъщност това е записът на предаването "Джитбол", а на авторите им личи, че се забавляват истински - в случая коментират световното първенство по футбол.

Стените на студиото са плътно облепени с плакати и лепенки на всякакви групи. "Контрол", Иги Поп, Babyface clan, AC/DC наблюдават от всяко кътче на стаята. В деня преди да се запознаем с основателя на радиото Васил Върбанов, той е написал статус във Facebook "Благодаря на всички за пожеланията", след което започват да валят честитки за рождения му ден с месец по-рано от необходимото. Върбанов е такъв - с леко калпазанско чувство за хумор, което е запазил почти 52 години (навършва ги на 30 декември, не през ноември, както помислиха приятелите му в социалните мрежи). Същевременно обаче има нещо в него, което вдъхва респект - може би това колко е начетен или идва от плътния тембър и сарказма.

Ако някой не разпознава името, то почти сигурно е, че ще се сети кой е той по гласа. Легендарният водещ от "Тангра" е и създател на онлайн радиото "Тангра мега рок", водещ на "Моят плейлист" от Българската национална телевизия, ръгби ентусиаст и организатор на концерти. Точно 30 години след началото на кариерата му в ефира говорим с Върбанов за любимата му тежка музика, ръгби спорта, политиката в България.

Ерата на френската гимназия

Когато Васил е на осем години, майка му - невролог, печели конкурс и заминава да работи в Алжир. "Не позволиха на цялото семейство да замине, защото според тях сме щели да се чупим", уточнява той. Там учи френски и се заражда и любовта му към ръгби спорта. След като се прибира в България, учи във Френската гимназия в София, която през 80-те години носи името "Георги Кирков", а не "Алфонс дьо Ламартин". Любопитно е, че по време на соца паралелките се обозначават с латински букви, а сега - с български. Спомня си, че по това време метълите се събират при култовото кафене "Кравай", почитателите на нюуейва - край "Аптека" (на ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"), а по-будните като него напипват вече Ник Кейв и Faith no More. През 1986 г., в годината на "Чернобил", се появяват и българските групи "Ахат", "Нова генерация", "Контрол", "Ера".

Националният отбор по радио

"Ето тук може да не си тръгнем до следващия четвъртък", казва с усмивка той, когато насочвам разговора към радиото. Васил Върбанов казва, че никога не е използвал думите "Аз отивам на работа". "Аз отивам в радиото" не е синоним на "аз отивам на работа", казва той. Съдбата му в ефира започва на 8 декември 1992 г., едва на 23 години. Радио "Тангра" е създадено от Кирил Маричков от "Щурците" и Константин Марков от "Тангра". Радиото е на последния етаж в сградата на студентския дом срещу парламента, като заради локацията има ангажимент два часа в седмицата да излъчва предаване за студентски въпроси. "Това беше вратичката, през която се промъкнах", спомня си Васил. "На мен ми се занимаваше с радио за твърда музика, а не да правя анкети дали е достатъчна стипендията, или дали им харесват кюфтетата с бял сос в мензата (студентски стол - бел. ред.)", заявява той.

Радиоводещият разказва, че фразата му "Аз съм Васил Върбанов, вие не сте" идва именно от радиодебюта му, когато казва: "Здравейте, аз не съм Кирил Маричков и никога няма да бъда." Това е препратка към песента на Щурците "Аз съм просто човек", в която се пее: "Аз не съм комунист и никога няма да бъда."

За съжаление през 2003 г. Маричков и Марков губят радио "Тангра". "Беше мъчително, защото това сложи край на една епоха и аз не можех да си представя, че тя ще се спре просто така", споделя той горчиво. Докато се чуди как да продължи да прави това, което обича, осъзнава, че няма друго място, на което ще може да се чувства по същия начин, затова трябва сам да си построи дом. Приятелят му Били Гулд, басист на рок групата Faith no More, му дава идеята да направи радиото онлайн. Tака на 4 април 2006 г. "Тангра мега рок" прави своя дебют в мрежата.

"В началото имахме рекламодатели, в интерес на истината те бяха като отрязани с нож всичките изведнъж и няма да ги казвам кои са", казва той и уточнява, че това се случва, след като радиото ясно изразява позицията си против правителството на Пламен Орешарски около протестите през 2013 г. По думите му на срещи с представители на рекламни агенции те казвали, че "просто не знаели къде да сложат ["Тангра мега рок"] - дали са радио, дали са онлайн". За да запази независимостта на медиата си, Върбанов реално разчита на концертите, които организира, тъй като не иска да взима такси от слушатели. "Вместо това ти продавам билет за концерт на The Exploited", казва водещият.

Кажи ми какво слушаш

Гласът на Върбанов доби и ясно лице в главите на още по-широка общественост след началото на предаването "Моят плейлист" по БНТ. То се появява в началото на 2020 г. Идеята не е негова, подчертава Васил, негови познати са го поканили за водещ заради познанията му в сферата на музиката. Той се съгласява, но при няколко условия, свързани с неговото присъствие и свобода, не финансови. "Човекът, който седи до мен на стола в "Моят плейлист", не е мой гост, а главен герой и аз съм там да му помогна да представи най-доброто от себе си чрез музиката, която той е избрал", споделя той. Избира героите си по интуиция и инстинкт, да са различни един от друг, а решението кой ще участва е само негово.

"Можех да нафукам всичките си приятели музиканти, но никога не съм се изкушавал от това." Васил споделя, че в началото е изненадан от успеха на "Моят плейлист". "Това предаване ме направи по-добър човек, защото ме научи да слушам, а не да говоря", казва той с уговорката, че всички, които го познават в далеч по-арогантното му амплоа, ще му се подиграват за думите.

Трудно някой може да шокира Васил Върбанов с избора си на песни. "Нищо не разделя хората като музиката - голямата разделителна линия при нас, българите, е чалга и не-чалга. Музиката групира хората по интереси, защото ние двамата с теб, ако сме си метълчета, ще сме си най- близки приятели до края на живота", смята водещият. Казва, че не е против хората, които слушат чалга, и че за него е нормално едно ромско семейство, което празнува, да слуша точно такава музика на празника си. "Моята позиция винаги е била: нямам нищо против, стига да не трябва да присъствам."

Част от причината да приеме поканата за водещ на "Моят плейлист" е, че вече работил по филма си за ръгби и искал да започне да мисли в контекста на видеомонтажа. През март 2023 г. ще бъде готов въпросният филм за историята на спорта в България, плод на няколкогодишен упорит труд. За първи път думата "ръгби" се споменава у нас в публичното пространство през 1920 г., а и 2023 е 200 години от раждането на спорта ръгби, към който той е особено пристрастен. Целта му е да популяризира на българска почва спорта, по който се е запалил още като дете в Алжир и до ден днешен се вълнува, вече активно и от успехите на нашия национален отбор.

С фъстъци по телевизора или с обръщане на кофи

И ако повечето хора свързват Васил Върбанов с разговорите за музика и спорт, той има какво да каже и за политиката. "Аз и да не искам, в последните 10 години е проява на липса на инстинкт за самосъхранение да не следиш политическия живот. Въпреки че то всичко е ясно", обобщава леко мрачно той. Допреди няколко години е активен в позициите си: разказва как е водил синовете си на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г. и даже организира видеосъобщение със световноизвестни музиканти с посланието "България принадлежи на свободния свят", свързано с протестите #ДАНСwithme. В него се включват Били Гулд, Stereo MCs, Napalm Death, Agnostic Front. "Още тогава - 2013 - беше ясно това геополитическо и цивилизационно откъсване. Някой се опитваше да откъсне България от ЕС, от евроатлантическия военен съюз", смята той.

През 2014 г. започва да се отчайва от ситуацията. "Тогава спрях да следя политиката, защото всичко ми стана ясно. Аз и сега следя какво се случва, но не вдигам вече кръвното. Гледам и регистрирам неща, които тогава ме отказаха, защото стигнах до надписа Game Over. За мен България, каквато съм си я представял и в най- родолюбивите мечти, няма да се случи", разказва той. Иска да използва времето си за четене, гледане и правене на филми, вместо да "замеря със сурови фъстъци хора по телевизора". Между редовете обаче някак си личи, че не се е отказал съвсем, макар че го казва. "Аз бих се доверил на избора на моите деца повече, отколкото на някои възрастни, които познавам", казва той. Може би това значи, че за него в бъдещето има капка надежда.
Плейлистът на Васил Върбанов

Faith no Мore

Van Halen

Exploited

Slayer

Public Image Ltd

Odd Crew

Babyface Clan

"Щурците"

"Тангра"

Beat the Bastards - Exploited

Reign in Blood - Slayer

Seattle - Public Image Ltd.

Fight like a Brave - Red Hot Chili Peppers

We care a lot - Faith no Мore

Все още няма коментари
Нов коментар