🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга: Димитър Воев - "Непрочетено"

Книга: Димитър Воев - "Непрочетено"

Издателство: "Парадокс"

Цена: 25 лв.

Книгата "Непрочетено" събира неиздадени текстове на вокалиста на "Нова генерация" Димитър Воев (1965-1992), работни варианти на най-добре познатите му песни, фотография от съпругата му Нели Недева - Воева, архиви (писма, рисунки), различни проявления на таланта му в неговия кратък, но продуктивен живот. Той съвпада със зараждането на контракултури в тоталитарна България, разпадането на режима, идейното и естетическо свързване със западната алтернативна музика.

Книгата ни дава и повече ъгли към личността и мисленето му. В неизлизалото досега стихотворение "Младостта ми", писано когато е бил на 18-годишна възраст, той вижда съществуване, в което вече свободата е минало, а "проблемите в живота ни сковават рамената". "Понякога вечер се чувствам като самотен вълк със здраво гърло, който с наслаждение броди", пише Воев в едно от писмата. Автентичното предаване на атмосферата около Воев и групата се допълва и от графичната концепция и оформлението на Артур Панов, приятел на Воев и автор на популярното лого на "Нова генерация".

Това е и първото книжно издание, свързано с Воев, от близо десетилетие - сборникът от текстове и поезия "Поздрави от мен боговете", за първи път появил се в средата на 90-те, беше преиздаден през 2012 г. Новата книга, най-обемното и представително издание за него досега, съвпада и с осъществяването на дългогодишната идея за документален филм "30 години след Димитър Воев". По-рано този януари стана ясно и че алея в Борисовата градина ще носи името му.

Интересно е, че близо три десетилетия след смъртта на Воев поколението му е по-активно и видимо в момента, отколкото в други периоди. През 2021 г. "Виолетов генерал" и "Клас", също групи, създадени през 80-те, издадоха нови албуми, братът на Димитър - Симеон Воев, е активен с групата си "Абсолютно начинаещи". Други личности все повече се отделят от най-познатия си образ, за добро или за лошо - Васил Гюров от "Ревю" е част от "Демократична България", продължение на дългогодишния му екоактивизъм, а през 2021 г. бившата вокалистка на групата, Милена, изненада с хомофобски позиции и пя на събитие, организирано от ВМРО в "защита на християнското семейство".

Историята на музикантите, съвременници и съмишленици на "Нова генерация", извиква въпроса "Какъв би бил Воев сега?".

"Той със сигурност нямаше да е само музикант и поет", пише създателката на издателство "Парадокс" Доротея Монова в предговора. "Воев в 21-ви век би говорил на съвременен език като визуален артист, щеше да влезе в киното и театъра, да стане автор на пърформанси и инсталации, на видеоблогове и подкасти". Парадоксално, ако Воев беше жив и говореше на съвременен език, това вероятно щеше да го отдели фатално от все по-консервативното му поколение.