Доктор в мрежата, или защо д-р Александрова стана педиатър инфлуенсър

Лекарката споделя полезна информация за детското здраве в профила си mamadoc.bg, в който има вече над 17.7 хил. последователи

Д-р Теа Александрова иска да улесни родителите с достоверна и полезна информация за здравето на децата им, а и да предотврати излишни разходки до спешното отделение
Д-р Теа Александрова иска да улесни родителите с достоверна и полезна информация за здравето на децата им, а и да предотврати излишни разходки до спешното отделение
Д-р Теа Александрова иска да улесни родителите с достоверна и полезна информация за здравето на децата им, а и да предотврати излишни разходки до спешното отделение    ©  Личен архив
Д-р Теа Александрова иска да улесни родителите с достоверна и полезна информация за здравето на децата им, а и да предотврати излишни разходки до спешното отделение    ©  Личен архив
Темата накратко
  • Педиатърката д-р Теа Александрова създава профила mamadoc.bg в социалната мрежа Instragram през 2020 г.
  • Тя се превръща в "медицински инфлуенсър", за да помага на родителите да се грижат за здравето на децата си.
  • Днешните родители понякога са жертва на изобилието от информация и имат нужда от насоки.

Събота сутрин е, остава малко повече от седмица до Коледа. В София вали слаб сняг. Д-р Теа Александрова крачи към дома си малко след 7 часа - прибира се от натоварено нощно дежурство в спешното отделение за деца на "Пирогов" - най-голямото лечебно заведение за спешна медицина в България. Дежурството е било наситено с пациенти, споделя тя в поредица от "сторита" или видеа за Instagram, които снима на път към вкъщи. Д-р Александрова споделя наблюденията си и отговаря на въпроси на последователите си в социалната мрежа за инхалации и кашлица - все актуални за зимата теми.

Лекарката има над 17.6 хил. последователи в профила си mamadoc.bg в Instagram и на практика е медицински инфлуенсър. Свързваме се за първи път с нея няколко дни преди това декемврийско дежурство, в навечерието на държавния й изпит, който тя впоследствие успешно взима и вече е официално педиатър, когато разговаряме. В морето от инфлуенсъри, които се свързват най-вече с продажба на шампоани, перилни препарати или дори реклама на тютюневи изделия, Теа Александрова е създала профила, за да помага на объркани родители, които искат да се погрижат за здравето на децата си.

По пътя към медицината

В семейството на Александрова има лекари, така че професията е стояла на дневен ред пред нея, но окончателното решение идва в гимназията. "Моментът съвпадна с това, че баща ми, който също е лекар, се подготвяше за изпити и подробно коментирахме той какво учи, разглеждах учебниците му и генерално ми се стори много интересна наука. Тогава го реших от чисто любопитство и интерес", споделя тя пред "Капитал". Специалността педиатрия също идва някак естествено. "Още от малка, от ученичка, ме влечеше към децата. Доброволствах в център за преподаване на английски език на деца. Като студентка работех като учителка по английски. Децата винаги са вървели с мен неусетно в живота", казва Александрова.

Докато е студентка в Медицинския университет в София, успява и да направи три стажа в чужбина - в спешно детско отделение в Анже, Франция, в ендокринология в Белгия, както и в анестезиология и реанимация в Япония. "Най-голямата разлика [между чужбина и тук] е организацията в здравните системи. Българските лекари са чудесни, компетентни, но често заради това, че системата не е толкова добре подредена, няма изграден канален ред, протоколи, се налага да полагаме по-големи усилия, за да си вършим работата както трябва", разсъждава тя. За нея е било важно да види какво е да работиш в сферата на медицината извън България със собствените си очи, защото стандартният път на много млади лекари около нея е бил да завършат у нас, но след това да заминат в чужбина.

"В повечето случаи хората го правят на сляпо, защото тревата винаги е по-зелена в отсрещния двор. За мен беше изключително важно да видя наистина ли е по-добре. Ясно е, че има плюсове и минуси навсякъде", смята тя, като добавя, че разликата в заплатите, разбира се, е значителна. В Япония забелязва и нещо особено важно, което е различно - обезпечеността с персонал за абсолютно всички аспекти от здравната дейност. "За всяка стъпка от процеса има специалист - един, който отговаря за апарата за дишане, един за рентгена, техници и т.н.", обяснява тя. По този начин се помага за работата на лекарите, които могат да се фокусират върху медицинските решения, а логистичните ангажименти са в ръцете на други хора. Все пак обаче тя е избрала кариерата в България.

Инста-доктор

Акаунтът mamadoc.bg се ражда в разгара на пандемията от ковид-19 през 2020 г. Д-р Александрова си спомня, че към онзи момент тя така или иначе прекарва значително време в социалните мрежи, както и повечето хора на нейната възраст (тази година е навършила 30). В Спешното отделение в "Пирогов", където работи от 2019 г., забелязва, че родителите се притесняват от едни и същи неща, които могат да се спестят и да се избегне посещение в спешното отделение с повече разяснения и качествена информация. Основната й цел става да образова и да се бори с паниката на хората с деца.

"Казах си: Добре, в "Пирогов" обикновено за едно дежурство преглеждаме около 50 пациенти. Всеки от тях може да го информираме кое е спешно и кое не, как да се справят с температура, кашлица и т.н. А не може ли да информирам на малко по-масово ниво?" Всички тези неща, които ги повтарям по 20 пъти на ден, може веднъж да ги кажа в Instagram и да достигнат до повече хора", спомня си д-р Александрова. С повишената информираност на родителите се осигурява повече спокойствие, но може да се постигне и по- спокойна работа за лекарите в "Пирогов", тъй като в спешното винаги има и доза напрежение. Данните сочат, че само 2022 г. там са потърсили помощ 250 хил. души, а само на Бъдни вечер, Коледа и Нова година са били 6700. Детска травматология и педиатрия са сред най-натоварените звена, твърдят от болницата.

Лекарката подготвя публикации по различни теми - за "градинските сополи" (честа хрема, характерна за деца, които посещават детската градина - бел. ред.), пролетните алергии, кърлежите, аптечка за пътуване с дете, първа помощ при травма в планината или плажна безопасност за деца. Често тя отговаря на въпроси, специално зададени от потребителите, както е в случая с ваксината за грип. Целта на разнообразните текстове и инфографики е родителите да могат да взимат информирани решения за здравето на своите деца, а и за своето.

Сред най-големите признания за работата й Теа посочва двете кампании, за които си партнира с Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), който е агенция на ЕС. От институцията се свързват с нея, за да си сътрудничат в информиране на обществото по две теми - за ваксината против грип и за антибиотичната резистентност. "За мен беше голям шанс, толкова много се зарадвах, че съм попаднала в полезрението им", споделя тя. Щом от ECDC решават да работят с нея, значи информацията, която тя споделя, е достоверна и полезна и тя е на прав път в работата си като здравен инфлуенсър.

Иначе д-р Александрова прави партньорства и с частни компании, подобно на всички останали инфлуенсъри, но това винаги са продукти, с които тя работи в практиката си, подчертава тя. "Да си го кажем направо", отсича тя в един момент и припомня, че заплащането на българските лекари е ниско и на тях им се налага да работят допълнително. Вместо да дава още дежурства например, тя превръща Instagram профила си във втора работа. Според нея така се предпазва от преумора и може да бъде максимално ефективна в работата си с пациенти, когато е на смяна.

Родителите днес

За впечатленията си от днешните родители тя първо прави уговорката, че няма деца и не би искала да съди. "Сегашните родители имат толкова много информация и достъп до медицински услуги - всеки може да си самоназначи изследвания, да посети тесни специалисти. За жалост обаче ми се струва, че те пренасят отговорността за тяхното болно дете към външен източник. Ако може друг да поеме отговорност за решенията за живота на тяхното дете. А не е така - родителството е отговорно нещо и всеки родител знае най-добре какво е добро за неговото дете."

Tя дава пример с родители, които водят дете в спешното за преглед, след което споделят, че имат запазена почивка, за която трябва да заминат след два дни, и питат дали да пътуват. "Аз мога да кажа какъв е рискът и състоянието на детето. Но ние [лекарите] само назначаваме изследвания и терапия, не можем да вземем такива решения вместо тях", подчертава тя. Името на профила mamadoc.bg всъщност носи точно това послание - че всеки родител е отговорен за здравето на детето си у дома. Свръхинформираността сякаш води до по-голяма паника, смята тя.

Няма как и да не засегнем темата за необходимостта от детска болница. "Би било чудесно всички педиатри да се съберем. Например достъпът до консултации с по-тесни специалисти - детски ревматолози, детски кардиолози - би било чудесно да сме през един етаж и така да осигурим качествено здравеопазване за децата", казва д-р Александрова, като добавя, че такова лечебно заведение е нужно не само в София. Тя обаче припомня и основния проблем - недостатъчно педиатри. Според нея специалността не е особено популярна заради "последващата материална обезпеченост" и това създава порочен кръг. "Може би ако има детска болница и специалността стане по-популярна, ще има повече специалисти", надява се младата лекарка.

Все още няма коментари
Нов коментар