🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

30.10

Представяне на книга и филм "Прегръдката на Амазония" с Филип Лхамсурен. Изследователят, който има зад гърба си три големи експедиции в най-дивите територии на планетата, ще разкаже за преживяванията си в Амазонската джунгла - мястото, на което замалко не загива, преживява опит за убийство, прави всичко сам, но и открива нови приятелства. По време на събитието ще имате възможност да закупите книгата и да получите автограф от Лхамсурен. Варна, ФКЦ, Зала 4, 18,30 ч., вход безплатен - с пропуски на място.

30.10 - 15.01

Следи в материята. Албена Димитрова е писател и драматург, живеещ и работещ във Франция, Мина-Анхела Игнатова е фотограф, журналист и режисьор, а Антония Точка е дизайнер, художник и експерт в областта на модния дизайн. Трите събират талантите си в изложба с фотографии, представящи работата с тъканите на Toiles de Mayenne - компанията за текстил, основана през 1806 г. от семейство Денѝ в област Майен, Франция. Къща музей "Вера Недкова" - Национална галерия.

30 и 31.10

Базар на изкуствата. Третото издание ще представи ръчно изработени произведения, посветени на есента и много тематични закачки, свързани с празника Хелоуин. Ще има конкурс с награди за най-добрите творци на тиквени фенери и място за всички, които желаят да имат грим за празника (записвания за такъв на фейсбук страницата на събитието). Площад "Света Неделя" от 11:00 до 19:00 ч.

31.10

Хелоуин за деца. Много партита за малките в София, някои от тях: Специално изготвено детско меню от шеф Андре Токев, три детски работилници от "Светулка", изработване на фенери от тикви, страшни ръце, маски от хартия в Quartal Food Park. Магическото шоу на Ненчо Илчев, концерт на HighLight Singing Academy, детски страшен парад, ЛунаШоу парти и празнична заря в "Лунапарк Боби&Кели". Работилница за изработка на чудовищни къщички в "Къщата на Мая". Парти на открито с анимация, огнено и светлинно шоу в детски кът "Трънче". Парти с тематичен реквизит - хелоуински гадости, метли, паяци, съставки за отварите и др., грим; украса в "Малки приказки", ДНК - Детски научен клас, ще бърка бълбукащи отвари, ще разтегля тиквен слайм и да заквасваме тролски сополи в клуб "Смърфони". Всичко с много лакомства.

31.10

ХаХаХа Разкази от Криптата. В духа на импровизационния театър актьорите от трупата ще представят най-новото си представление, в което на сцената се пресъздадат три плашещи истории по идеи, взети от публиката. Истории с духове, таласъми, вещици, вампири, всякакви същества на нощта. Хора в страшни костюми влизат за 10 лева. В кино Влайкова, 18:00 ч. Предварителни билети - 12 лв., на място - 15 лв.

31.10

Разходката на Джейн - Тютюневия град. Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на местата, покрай които преминаваме всеки ден и техните неподозирани истории и интересни исторически факти. В рамките на един час ще имате възможност да научите за историята на квартала, развитието му през годините, да обсъдите важни въпроси като тютюнопушенето и замърсяването от цигарените угарки, както и да споделите идеите за промяна на пространството и др. Пловдив, сборен пункт на ъгъла на ул. "Иван Вазов" с ул. "Капитан Андреев" - срещу изгорелите складове. От 15:00 ч.

31.10 - 1.11

Mish Mash Fest - The Halloween edition. Десетки независими автори и марки се събират отново на едно място, този път и маскирани по повод Празника на Вси светии. Освен техните творения - модни аксесоари, красоти за дома, козметика, детски радости, ще има и много тематични предложения, специално разработени за Хелоуин. Ларгото на София.

до 1.11

Subcultura. Изложба и представяне на нов бранд, който обединява традиционни техники и абстрактна естетика в ръчно създадени предмети за домашна декорация - килими и аксесоари. Използва 100% естествени висококачествени материали като вълна, лен и глина, с ярки цветове, нестандартни форми, изчистени линии и отличителен съвременен дизайн. В галерията на КО-ОП.

2.11

Литературни понеделници. Първата ноемврийска среща е с Елена Алексиева, носителка на награда на "Перото" в категория "Проза" за романа си "Свети Вълк" за миналата година. Запознайте се и я послушайте, а в следващите седмици очаквайте Георги Господинов, Емил Андреев, Иво Сиромахов и Радослав Парушев. Билети от касите на Билетен център - НДК, и онлайн на tickets.ndk.bg, 10 лв.

4.11

Ресторант на годината Бакхус, AcquaPanna & S.Pellegrino. Кои са най-добрите ресторанти в България за изминалата година ще разберете на галавечерята и церемонията по награждаването със специална тема - Балканите. Галаменюто ще бъде представено от специално поканени гост-готвачи от Турция, Гърция, Албания, Сърбия, Македония и България, а за допълнителното добро настроение ще се погрижи и Нина Николина. Информация и запазване на място: www.bacchus.bg/top. В Sofia Event Center, 19:00 ч.

5.11

Ecommerce and Retail Summit: Restart, Reconnect, Rechain. Една от най-интересните теми в бизнеса в предизвикателната 2020 г. е как ще изглежда "новото нормално" в ритейл сектора - как ще се променя и адаптира, каква е връзката с клиентите, новите бизнес модели, доставките, ще доминира ли електронната търговия и др.. В Sofia Event Center, 9:30 ч.

5 - 7.11

Plovdiv Jazz Fest. Тазгодишното издание претърпява промени покрай рестрикциите. За списък с изпълнителите, които ще успеят да излязат на сцена и последни промени следете страницата на събитието. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", от 19:30 и 21:00 ч.

До 9.12

"Изкуство и политика - конфронтации и съжителства". Изложбата представя произведения на едни от най-големите имена на германското изкуство на ХХ век от колекцията на ifa - Институт за международни отношения на Германия: Ото Дикс, Хана Хьох, Гюнтер Юкер, Йозеф Бойс и Герхард Рихтер. Кураторският проект на Мария Василева, обединяващ произведения на пет художници от Германия от различни поколения под мотото в търсене на връзката между изкуство и политика и преживяването на художника на големите сътресения от последните 100 години в Европа, е допълнена с нова работа на българския художник Антони Райжеков. Като част от програмата на изложбата в събота ще се проведе онлайн лекция на Вибке Трунк (Германия) за творчеството на Ото Дикс (15.00 - 16.30 ч.). Галерия "Структура" .