🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Читателски дневник на една необикновена година

Има ли живот в уравнението "работа - личен живот"? Читателите на "Капитал" споделят своите откровени стратегии за адаптация в новото нормално

Shutterstock    ©  Shutterstock

В началото на декември попитахме читателите си как се справят с живота в пандемия. Кои бяха техните спасителни пояси в това време на тревоги, несигурност и стрес. Какво им дава надежда и смисъл, как успяват да разпускат при ограничените възможности да пътуват, да се срещат с приятели и да посещават културни събития. Кое им дава структура във всекидневието без обичайната офисна рамка на деня "от 9 до 6".

Получихме 30 отговора, в които хора с различен опит и професии се замислят за преживяванията си искрено и с доза самоирония. (Топ 3 на сферите с най-много отговорили са IT, здравеопазване и маркетинг и реклама - бел.ред.)

Ако не друго, 2020 поне нормализира признанието, че нещата може и да не са наред. Стана по-вероятно да срещнеш разбиране и съчувствие, вместо "е, кво ти е?!".

Вижте как изглеждаше годината според читателите на "Капитал". Може би в техните отговори ще намерите вдъхновение как да се грижите за себе си по-качествено през новата година. Или идеи как да организирате живота и работата си в новото нормално.

Най-доброто хапче срещу стреса: грижата за другите

Хората, които обичамe и които ни обичат. Семейството, приятелите, децата - за повечето отговорили тази мрежа на сигурността им е помогнала да преминат през досегашната част от мрачния тунел на неизвестността. Времето, прекарано заедно вкъщи. Грижата един за друг. Смислените разговори (макар и някои от дистанция) са онова, което ги е измъкнало от капана на тревожността.

За една трета от хората по-честото изключване от новинарския поток и значителното намаляване на употребата на социални мрежи също са били от полза, за да се чувстват по-малко притеснени за настоящето и бъдещето.

Трети са намирали лек срещу стреса в движението - разходки сред природата, колоездене, тичане. А четвърти са се отдали на хобитата си, четенето и музиката като антистрес терапии.

"Използвам спорт срещу стреса, но не мога да кажа, че го преодолявам успешно, поради липса на свободно време в момента. Когато насочиш вниманието си към тялото и тактилните усещания, стресът намалява. Когато чрез тялото си усетим, че сме силни и издръжливи, предаваме това усещане и на мозъка и психиката." Ина, свободна професия

Надеждата е в хората и в способността им да се адаптират

На въпроса какво ви дава надежда освен ваксината и предстоящото лято повечето читатели посочват вярата в хората, в човешкия дух и изобретателност, в собствените ни сили, умения и интелект, в способността ни да се адаптираме към обстоятелствата, каквито и да са те. А също и че в края на всеки мрачен период има светлина.

Какво ви дава надежда?

"Човешката изобретателност и дух. Историята ни доказва, че досега сме се справяли с всякакви кризи. И тази ще отмине." Катя, IT експерт

Спорт срещу бърнаут

Новата реалност на работа от вкъщи е принудила немалко читатели да се научат да ценят времето си за почивка. При липсата на ясна граница за начало и край на работния ден тактиката на едни е да спазват стриктно работното си време и да държат лаптопа затворен през свободното си време.

Когато усетят прегаряне или претоварване, повечето хора разпускат със спорт или разходки сред природата. Една трета се разсейват с вършене на домакинска работа, готвене, хобита и четене. Но други са откровени, че нищо от тези неща не им помага и изобщо не успяват да си почиват качествено в новата ситуация.

"За съжаление границите между работа и "вкъщи" станаха много по-размити. Налагам си да не отварям служебния лаптоп, когато не съм на работа. Занимавам се със спорт - понякога излизам в средата на работния ден да тичам, да карам колело или дори просто на разходка." Иво Маринков, IT специалист

Не заспивай, приоритизирай!

На въпроса какво правят, за да организират времето си по-добре, докато работят отдалечено, читателите подчертават необходимостта от това да имаш план за следващия ден, да приоритизираш задачите си и да имаш списък, с който да ги управляваш. Някои се опитват да намаляват излишната онлайн и телефонна комуникация. А други признават, че не правят нищо по-различно от преди, просто се стараят да спазват работното си време и да отмятат по-голямата част от задачите си тогава.

Нищо по-различно. Когато мога, върша задачки за дома, за да може след работа времето ми да бъде само за почивка. Надежда, работи в сферата на здравеопазването

Аз владея ZOOM. А каква е твоята суперсила?

В списъка с нови умения, придобити през годината, няма изненада - повечето хора посочват работата с виртуални платформи и инструменти. Някои са усвоили нови знания покрай дистанционното обучение на децата, други - покрай работните си ангажименти и управлението на екипи от разстояние. Трети посочват, че цялото преживяване им е дало повече самоувереност - например да говорят пред хора, макар и виртуално. Четвърти са подобрили организацията на всекидневието си и способността си да вършат много неща едновременно, но признават, че не са имали време да усвояват нови умения.

"Придобих умение да се клонирам на сто места, а също и на начална учителка." М., работи в сферата на изкуството

Все още няма коментари
Нов коментар