🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

"Радован"    ©  Гергана Дамянова

16.04

Радован III. Премиера на пиесата от сръбския драматург Душан Ковачевич (сценарист на филма "Ъндърграунд" с режисьор Емир Костурица), превърнала се в легенда на югославския театър. "Сериозната комедия" е за живота на човек, напуснал родния си край в провинцията, за да заживее в апартамент на 12-я етаж в един от хилядите блокове в града. Валентин Танев влиза в ролята на Радован III, Гергана Христова е в образа на съпругата му Руменка, а Стефан Мавродиев е тъстът Станислав. Режисьор е Анастасия Събева. Младежки театър "Николай Бинев", Голяма сцена, 19:00 ч.

16.04

Концерт на Нина Николина. Певицата ще представи най-новия си сингъл "Тебе да вземем", както и български народни песни с нетрадиционна разработка, събираща фолклор, етноджаз, фламенко и вокални и инструментални импровизации. Заедно с Нина Николина на сцената ще са музикантите Калин Вельов - барабани и перкусии, Мартин Ташев - тромпет и вокал, Ясен Велчев - клавишни, Таня Първанова - вокал, а специални гости ще са "Магическите гласове" и Петър Йорданов-Бъни. Клуб Sofia Live Club, 21:00 ч.

16 и 23.04

Спящата красавица. Премиера на балета от П. И. Чайковски, поставен в класически стил, с хореография на базата на интерпретацията на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на поканения от Старозагорската опера руски танцьор, хореограф, филмов актьор и балетен преподавател Андрей Босов, а съпроводът ще е на живо под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Стара Загора, Държавна опера, 19:00 ч.

До 29.04

Провинциалисти. Съвременни художници от Бургас. Кураторът Иво Бистрички събира в общо представяне по няколко работи от последните години на 24 автори, активно работещи художници от морския град. Идеята за изложбата и заглавието идват от документалния филм "Провинциалисти" с режисьор Елена Владова (1974 г.), в който се поставя въпросът към трима поети от Бургас какво е провинциализъм и чувстват ли се те по този начин. 45 години по-късно и след като групата на Бургаските художници се отделя от Съюза на художниците, експозицията повдига въпроса морето все още оказва ли влияние върху изкуството им и дистанцията има ли значение? СБХ - Шипка 6, етаж 2

17.04

Soft Questions. Премиерният соло спектакъл на хореографката и изпълнителка Стефани Ханджийска изучава "деликатните" въпроси по отношение на разбирането ни за същността на успеха и им отговаря "доколкото може". "Това са онези въпроси, които си задаваме, когато искаме да знаем как и защо. Техните отговори често са по-сложни от това, което ни се иска", казва създателката на представлението. ДНК, 19:00 ч.

17.04

Онлайн курс за козунаци. Ако приготвянето на великденски козунак в домашни условия ви се струва невъзможна история, то онлайн курсът на Amuse Bouche ще се постарае да ви вдъхне кулинарна увереност. Началото му започва с малко история - кое е родното място на козунака (смята се, че е Франция), как се пренася из цяла Европа и достига до България, а после е същинската част - самостоятелното приготвяне на козунак под зоркото око на инструкторите, които ще помагат, разказват и показват различни техники. От 10:00 до 14:00 ч., цена 50 лв., повече информация и записвания на www.amusebouche-bg.com

17 и 18.04

На горния рафт: базар за бижута и аксесоари. Седмото издание на специализирания базар за ръчно изработени бижута и аксесоари ще предложи селекция от качествени изработки в различен стил от подбрани местни творци. Градината на Once Upon a Time biblioteka, зад Библиотеката, вход свободен, 10:00 - 19:00 ч.

17.04

FR ACT US. Визуален танцов пърформанс с концепция и хореография на Живко Желязков, в който телата взаимодействат помежду си в определена геометрична структура. Визуалната среда, изградена от Владислав Илиев, следва естествената закономерност на фракталите - геометрични фигури, изградени от по-малки себеподобни части. Концепцията на представлението предоставя възможност за наблюдение от различни перспективи, така че зрителят да изгради свое триизмерно пространство. Сцена Дерида, 19:30 ч.

18.04

Велошествие и атлетически крос. "За по-чист въздух" - под това мото ще се проведе традиционното събитие, по време на което София кара колело и тича. Надяваме се да дишаме такъв, яхнали колелата или тичайки в компанията на спортистите Йордан Йовчев, Евгения Раданова, Ренета Камберова и др. Сборният пункт е след 10:00 ч., шествието тръгва в 11:00 ч. от Народното събрание по маршрут до Южния парк

18 и 28.04

Машините са кучки. Премиера на най-новия спектакъл на Здрава Каменова и Гергана Димитрова по идея на Иво Стаменов ОттО, в който заварваме главната героиня Герда - решила точно днес да поеме на път, да остави всичко, да се опита да стигне там, където мечтае... А единствените ѝ партньори в това пътешествие са машините - един GPS, един телефон и една кола. Очакваме дълбок смях и добре прекарано време. City Mark Art Center, 19:30 ч.

21.04

Хартиени приказки. Невербално куклено представление за възрастни под режисурата на Димитър Стефанов, който използва възможностите на различни видове хартия - амбалажна, оризова, полиетиленова и др., за да изгради светове и персонажи. Сюжетът, разказан от трима герои, се изгражда върху отделни миниатюри за цялата човешка история, използвайки различни похвати от кукленото изкуство, като плоски и обемни кукли, сенки, импресия и др. Театър "Азарян", 19:00 ч.

22.04

Снимане на птици - съвети и трикове. Онлайн обучение, което ще ви научи на основните правила и тънкости при снимането на диви животни и птици. Къде и как да ги снимате ще разкаже един от най-добрите фотографи на дива природа в България - Богдан Боев, а поводът е Денят на земята. Онлайн на платформата Zoom, 19:00 ч. Повече информация на фейсбук страницата на събитието

До 22.04

Фестивал на френския филм. Общо 11 френски кинозаглавия ще гледаме в София, Пловдив и Варна. Рубриката "Филмите на годината" събира пет филма от изминалата година: "Вила Каприз" на Бернар Стора, "Неочакван триумф" на Еманюел Куркол, "Дьо Гол" на Габриел льо Бомен, "Сбогом, глупаци" на Албер Дюпонтел и "Парфюмите" на Грегори Манье. В памет на починалия през 2020 г. актьор Мишел Пиколи фестивалът ще представи и пет филма с негово участие, а прожекция на "Темрок" е специален бонус. София: кино "Славейков", "Люмиер", G8, "Одеон", Euro Cinema, "Дом на киното" и "Влайкова", Пловдив: "Лъки Синема", Варна: ФКЦ

до 30.04

Топ куче. Интерактивен проект на Ивелина Иванова и Мартин Луканов, който въвлича потребителя в симулация на борбата за оцеляване на бездомно куче по българските улици. Проектът е част от артистичните интерпретации на източноевропейските градски пространства, но и цели да насочи внимание към казуса с бездомните животни, да събуди емпатия и осъзнатост, както и да разкрие потенциала на гейминг индустрията като гъвкава и многопластова творческа медиа. Бургас, Културен център "Морско казино", зала "Христо Фотев"

до 30.04

DigiPhysics. Интерактивна аудио-визуална инсталация на Вероника Табакова и Яна Меламед, изследваща взаимоотношението между човека и дигиталния свят. Тя въвлича зрителя като активен участник и го провокира да преосмисли връзката между физическото и цифровото, като създава пространство, в което всеки може да се движи свободно и да открие различни зависимости между движение, образ и звук, основани на абстрактни композиционни принципи. Пловдив, Coffee&Gallery Cu29