🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

2.03

Митове и грешки за четенето. Кои са грешките, допускани от родителите, докато четат на децата си; какви са митове, свързани с четенето, кои са най-честите стереотипи и как да се справим, когато ги чуем от детето или връстниците му - уебинарът, част от инициативата "Семейството и четенето", ще даде отговори на тези въпроси. Събитието е организирано от "Академия за родители", Fox Books Cafe и "Сладки думи", а водещи са Деси Алексиева и Ели Мантовска. Повече информация на фейсбук страницата на събитието и на https://parentacademy.bg/events/semeistvoto-i-cheteneto/ От 14.00 ч.

3.04

PortraitNO Trio Vol.4. Онлайн концерт с авторска музика на джаз музиканта Васил Спасов. Към триото с постоянен състав Васил Спасов - пиано, Михаил Иванов-Мишо - контрабас, и Атанас Попов - барабани, като солист ще се присъедини и Владимир Кърпаров на саксофон. Онлайн излъчването е на www.facebook.com/portrait.sofia/ Начало: 19:30 ч. Събитието е безплатно, но може да подкрепите музикантите с дарение.

6.04

Новите преводи на "Малкият принц". Разговор с четирима от българските преводачи на "Малкият принц" - класическата книга, преведена на над 300 езици и диалекти по света, многократно интерпретирана и адаптирана в най-разнообразни форми. Албена Стамболова, Валентина Бояджиева, Георги Ангелов и Любомир Николов ще говорят за нуждата от нови преводи и ще обсъдят различните преводачески решения при превода на толкова кондензиран смисъл, за чуждите преводи като опора или опасност. Модератор е Надежда Московска, а събитието е част от програмата на Къща за литература и превод "Преводачески четвъртъци". Може да се включите с въпроси, които да зададете под формата на коментар в стрийма на живо. От 19:00 ч., във фейсбук страницата на Къща за литература и превод.

до 11.04

Още по едно. СФФ дава възможност да гледате онлайн и един от филмите на миналата година, отличен с четирите основни европейски филмови награди от Торонто, Рим, Лондон, Сан Себастиан - за най-добър филм, режисура, сценарий (на Томас Винтерберг и Тобиас Линдхолм) и актьор (Мадс Микелсен). Историята стъпва на теория, според която човек винаги може да понесе още малко, както и че алкохолът отваря сетивата за външния свят, проблемите изглеждат незначителни, а творческите умения се засилват. Мартин (Микелсен) е учител в гимназията, който се чувства стар и уморен. За да повишат средния успех, учениците му и техните родители искат да го отстранят. Насърчавани от теорията, че винаги може още, Мартин и тримата му колеги се хвърлят в експеримент да поддържат непрекъснато алкохолно опиянение... https://online.siff.bg, цена за наем: 8 лв.

до 25.06

Изложба "Данте Плюс 700 - Софийско издание". През тази година се честват 700 години от смъртта на великия италиански поет Данте Алигиери и по този повод Италианският културен институт в София организира експозиция, която обединява работите на 32 артисти от различни направления. Те вдъхват живот на нова идентичност на поета в атрактивни и дори неочаквани решения чрез илюстрация, комикси, стрийт арт, геометрично чертане и 3D анимация. Отпечатаните на големи пана работи са изложени на оградата на посолството и пред входа на Италианския културен институт на пешеходната част на ул. "Париж" в София.

Домашно кино

Worn Stories

Не, дрехите не са само текстилен продукт в гардероба. Те могат да показват спомени, да носят специални моменти за притежателя си. Тези документална поредица в осем епизода разказва по забавен, сърдечен и трогателен начин очарователните и странни истории около най-значимите дрехи на осем герои - обикновени хора. Поредицата е адаптация на едноименния бестселър на Емили Спивак, интервюирала популярни художници, писатели, дизайнери и готвачи (сред които Марина Абрамович и Джон Ходжман), както и непознати, за техните гардеробни преживявания. Премиера, Netflix, 1 април

Последният круиз

Какво точно се случи на круизния кораб "Даймънд принцес" - първото и най-голямо огнище на новия коронавирус извън Китай? Този документален филм разказва ужасяващата история за началото на пандемията чрез неизлъчвани досега кадри от пасажери и екипажа и показва как се появява класово разделение, докато човечеството пропуска шанса си да овладее COVID-19. Премиера, HBOGO

Денят, в който спортът спря

През март 2020 г. - буквално в рамките на една нощ, всички планирани спортни събития бяха отменени или отложени за неопределено време. Безпрецедентният и кризисен момент е разказан от Антоан Фукуа чрез интервюта сред широк кръг спортисти и хора с други имащи отношение към спорта професии. Носителят на награда "Еми" разкрива как един-единствен ден е променил живота на толкова много наши съвременници по изненадващ и драматичен начин и каква е ролята на атлетите в разпалването на дискусията за ескалиралата по време на протестите расова дискриминация. Премиера, 1 април, HBO, 23:05 ч.

Prank Encounters

Гейтън Матаразо е по-известен като Дъстин от Stranger Things и е сред най-обичаните образи от сериала. Netflix му даде собствено шоу, което в Деня на шегата - 1 април, продължава с втори сезон. То е насочено към правенето на шеги на гърба на нищо неподозиращи хора на първия им работен ден, когато уж случайно се случват странни, страшни и свръхестествени неща. Реакциите на зрителите към скритите камери са противоречиви, а дори крайни - за много от тях шоуто е жестоко и обидно, защото се възползва от хора, имащи надежда да открият препитание и тяхното емоционално крехко състояние.

Премиера, Netflix, 1 април

Concrete Cowboy

Филм, адаптация на сценария от романа на Грег Нери Ghetto Cowboy. Идрис Елба и Кейлъб Маклафлин (друго дете от сериала Stranger Things) са в главните роли на баща и син - реално съществуващи градски каубои, членове на "Градски клуб за езда от улица Флечър", които използват конната езда като начин да градят общността си и да обучават децата на морални ценности. Лентата проследява отношенията между отчуждения родител и сина му, който трябва да направи избор какъв път да поеме... Премиера, Netflix, 2 април

Все още няма коментари
Нов коментар