🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: 30 години "Колибри", Morcheeba във Велинград, "Тоска" в Античния театър

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

20 - 22.08

ARTE Feastival. Три дни, четири сцени, осем зони, 20 часа на ден - това в числа е първия тридневен празник във Велинград, чиито име е игра на думи, съчетаваща английската дума за пир, пиршество, и фестивал. Изпълнения от световните имена Dubioza Kolektiv, Goran Bregovic, Morcheeba, Roger Sanchez, Sandy Rivera, Mahmut Orhan, Dub Pistols, Djaikovski.

От българска страна ще чуем група "Контрол", Деси Добрева, Dian Solo, "Керана и Космонавтите", Виктория Георгиева, Михаела Маринова, 100 Кила, DARA, Павел и Венци Венц, "Скандау".

В програмата са и комедийните стенд-ъп спектакли с участието на Кръстьо Лафазанов, Михаил Билалов, Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров и други, демонстрации на шеф-готвачи на живо от Божана Кацарова, Биляна Йотовска, Стоян и Лора от "Бон апети", Реджи Бадев. И още: приключенски парк, арт зона, пазар на биопроизводители и вълнуващи забавления за цялото семейство. Велинград, подробна информация и билети на artefeastival.bg

20 и 22.08

Всички страхотни неща. Моноспектакъл на Бойко Кръстанов с въздействащия текст на британския драматург Дънкан Макмилан. В монодрамата главният герой търси себе си през различни опорни точки - обичаните и подкрепящи хора, травматичните преживявания от детството и младостта и конкретните или ритуални знаци, места и събития от протяжността на всекидневния живот. Режисьор е Владимир Пенев. На 20 август в гр. Царево, бар Django Unchained, плаж "Понтона", 21:00 ч., и в София на 22 август на Sofia Summer Fest. Билети: 20 / 30 лв.

21.08

Евгений Онегин. Операта от Пьотр Илич Чайковски ще бъде представена за първи път на открито по време на лятна сцена "Музи на водата". Със своя режисьорски прочит Вера Петрова въвлича публиката отвъд представите за правилни и грешни действия, където съществува едно поле, за което древните мислители казват, че когато душата лежи в тревата на това поле, светът е прекалено пълен, за да говорим за него, посочват от Софийската опера и балет. Езеро "Панчарево", 20:00 ч.

21 и 22.08

Книги по ноти. Издателска къща "Колибри" навърши 30 години, което е повод за голямо празненство - двудневен пищен музикално-литературен спектакъл, със старт събота от 11:00 ч. с базар за аксесоари, свързани с литературни герои и сюжети, и с музикални творби, специален кът със сувенири на издателството, винил пазар. От 18:00 ч. започва верижно четене и поредица от срещи с автограф с любими български писатели, последвани от снимки и интеракция с публиката.

В неделя от 16:00 ч. е детското представление "Магазинче за ноти" с участието на Здрава Каменова и Юлия Коларова с музика от Димо Стоянов - P.I.F., а още музика от Димо, използвана в театрални представления, ще звучи от 17:00 до 19:00 ч. Празникът ще завърши с "Книги по ноти" - литературно-музикален спектакъл от 20:00 ч. В Кино "Кабана", вход свободен

21 и 22.08

Най-високо чаено парти. Второ издание на фестивала, на който ще има много музика и истински студен мурсалски чай. В събота ще звучат джаз, соул, фънк и диско музика от DJ iHou, а в неделя DJ Desy от Phuture Shock ще добави ефирна доза нежност и музикален финес. Хижа "Септември" (стига се и с кола, и с автобус 63 (25 минути пеш от последна спирка), 14:00 ч. до 20:00 ч., безплатен достъп

21 и 26.08

Best of Мръсни приказки. Най-доброто от най-мръсното. Форматът 18+ на "Пощенска кутия за приказки" представя едни от най-култовите му текстове, прочетени от Прея, Ники Илиев, Цветелина Цветкова, Мила Михова, Иван Панайотов, Петьо Петков-Шайбата, Константин Лунгов, Стефания Кочева. 21 август, Sofia Summer Fest, и на 26 август в Пловдив, Лятно кино "Орфей", 20:00 ч., билети: 20 лв.

25.08 - 21.09

No Artist Can Predict the Future? Под формата на лични и държавни архиви, колажи, алтернативни процеси, инсталация, виртуална реалност, изкуствен интелект и 3D модели - фотографското се преплита във всички творби в тази групова изложба. Творбите са на Байрям Байрямали, Станислава Васева, Марта Джурина, Наталия Йорданова, Калоян Колев, Анна Комитска, Радостин Седевчев, Десислава Терзиева и Боримир Тотев, които избират теми, вариращи от исторически събития, лични преживявания и носталгия до архивиране на тялото на артиста и запечатване на българската естетика и бит. В КО-ОП.

24.08

Тоска. Билетите за премиерна постановка на режисьора Урсула Хорнер се изчерпаха веднага миналия месец, но сега имате възможност да я гледате отново под открито небе. В разказа за ревност, страст, убийство и политика, централните роли се изпълнят от Иван Момиров и Кирил Манолов. Диригент е Лучано ди Мартино. Пловдив, Античен театър, 20:30 ч., билети: 20 / 30 лв. от мрежата на Eventim.

25.08

Оперна гала. По традиция събитието "Опера в Летния театър" завършва с голяма заключителна Оперна гала. И тази година ще е така, но сега за пръв път във Варна ще се представят Елена Роси и Мария Комарова - сопран, както и водещите солисти на Държавна опера Варна. Дирижира Джовани Помпео от Матера - градът, който заедно с Пловдив бе Европейска столица на културата през 2019 г. Варна, Летен театър, 21:00 ч., билети: 16 - 45 лв.

25, 26 и 31.08

Редки тъпанари. Един от последните спектакли на Теди Москов продължава обиколката си из страната. Театрална постановка, създадена въз основа на филма на Марио Моничели "Неизвестни извършители", е с участието на Мая Новоселска, Роберт Янакиев, Явор Бахаров, Александър Сано, Дайана Михайлова, Ясена Господинова, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров, Петя Венелинов. 25 август, Пловдив, Лятно кино "Орфей", 20:30 ч., 26 август, Варна, Летен театър, 20:30 ч., 31 август, Бургас, Летен театър, 20:30 ч. Билети: от 16 / 20 лв.

25.08

Родени от огъня. Премиера на документалния филм за танцово-театралното изкуство с огън в България. На какво се дължи неговият, както често публиката споделя, почти хипнотичен ефект? Какво изплува изпод светлината на огъня? Тръгвайки по стъпките на артистите и изпълнителите с огън у нас, ще разбулим поне част от загадките около това трудно за дефиниране изкуство - режисьорката и сценаристка Саша Хаджиева дава отговори на въпросите. Кино "Люмиер", 20:00 ч.

25 - 29.08

Master of Art Копривщица. Фестивалът се провежда за първи път във възрожденския град, където в продължение на пет вечери на откритата сцена пред старото училище спектакли ще изнесат някои от най-популярните български артисти и музиканти, а в народно читалище "Хаджи Ненчо Д. Палавеев - 1869" ще бъдат прожектирани филми от програмата на събитието. Откриването е с представлението "Поетите Live и класиката" с участието на актьорите от проекта и маестро Антони Дончев. На 26 август е концерт-спектакълът на Люси Дяковска "Вечер на мюзикъла" с пълния състав на Плевенска филхармония под диригентството на Левон Манукян.

Следващият ден е посветен на Александрина Пендачанска, която заедно с Плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров ще представят мултимедийния спектакъл "Това съм аз". На 28 август също ще видим и чуем мултимедиен концерт-спектакъл - този път "Да послушаме кино" на Хилда Казасян. Фестивалът ще бъде закрит на 29 август с концерт на "Акага". Копривщица, билети: 25 / 30 лв. за една вечер, пакетен билет: 100 лв.

26.08

Елиът Ъруит: Тишината звучи добре. Творчеството на Елиът Ъруит има иконичен статут в световната култура, но за живота му не се знае почти нищо. Този филм, спечелил наградата на публиката от зимното онлайн издание на фестивала Master of Art, показва чат от него - един интимен портрет на най-известния документален фотограф на XX век, поднесен с лекота и хумор. На сцената на Sofia Summer Fest, 17:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 10 лв.