🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: James Bond в Софийската филхармония; Генчо Симеонов на 90; Международен фестивал на дигиталните изкуства

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

22.10

Larsen C. Една от най-ярките нови звезди на съвременната европейска танцова сцена и един от най-силните гласове на новото поколение гръцки хореографи, Христос Пападопулос представя последната си продукция на фестивала One Dance Week. Измамно семплият на пръв поглед спектакъл докосва с многопластово преживяване, което цели да отведе зрителя на медитативно пътешествие към дълбините на съзнанието. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", 20:00 ч., билети от мрежата на Epaygo, 25 - 45 лв.

22.10 - 12.11

Генчо Симеонов на 90. Майсторът на сатиричната рисунка Генчо Симеонов е част от първия випуск на Художествената гимназия в София, а висшето си образование получава в Художествената академия специалност илюстрация и художествено оформление при проф. Илия Бешков. На 27 октомври художникът, който все още продължава да рисува, навършва 90 години. Богатото му творчество включва илюстрации на книги, платна, както и 15 анимационни филма като сценарист, режисьор и художник. Настоящата изложба показва неговите живописни работи. СБХ, "Шипка" 6

22 и 29.10

Лекции за японската кухня. Официалният готвач в резиденцията на посланика на Япония в България Нодзоми Фурутани ще представи базови техники при приготвянето на храна и презентация на ястието. Първа лекция (22 октомври) е посветена на приготвянето и употребата на фундаменталния за японската кухня бульон даши. Втората лекция (29 октомври) ще демонстрира техника за варене на ориз и видове ястия с ориз като такикоми-гохан (ориз, варен със зеленчуци и др.), онигири (оризови топки), окаю (оризова каша) и др. Лекциите в кулинарна академия HRC ще бъдат излъчвани онлайн от 14:00 до 15:30 ч. Линк от FB страницата Дни на японската култура

23.10

Очите на милиони. Новият спектакъл на режисьорката Неда Соколовска вълнува с темите за контрола и бунта - дали човекът ще пожелае да си върне свободата да бъде в неизвестност и да скрие личния си свят от "очите на милиони", дори и с цената на социална "елиминация" - тогава, когато животът му е пред камерата на мобилния телефон и той доброволно участва в размяна на най-интимни моменти за социален рейтинг и известност? С участието на Владимир Зомбори, Симеон Бончев, Христина Караиванова, Жени Александрова-Лечева, Таня Пашанкова и др. Малък градски театър "Зад канала", 19:00 ч., билети от касата и на Theatre.bg, 12 - 16 лв.

23.10

Zero Waste Pop Up and Foodie Day. Quartal Food Park стартира поредица от събития с екологична насоченост. Първото от тях разгръща щандове на български марки, работещи за по-устойчив начин на живот: Plastic Free Life, Designitsa, Mania Second Hand, Scentique, Shulkashop, All Goods. Тогава ще се проведе и дискусия относно проблема с разхищаването на храна, както и кулинарно шоу с шеф-готвачи. Quartal Food Park, от 12:00 ч.

23 и 24.10

Аудиоразходка Crossing views. "Излезте навън, сложете слушалките и вижте града в нова светлина!" Това приканват създателите на Crossing views - интердисциплинарен проект, в който хореографията, музиката, киното, хуманитаристиката и културното наследство се преплитат. Градът е Варна, а темата са пренаселеността и урбанистичните проблеми от днес, както и възможностите на съвместното градско живеене утре.

Начална локация: Градска Художествена Галерия, продължителност: 60 минути, вход: 10 лв.

23 и 24.10

Изкуството като форма на отстояване на свободата на личността по време на тоталитарния комунистически режим. Забранената музика и съдбите на репресираните музиканти в периода 09.1944 - 10.1989 г. Проект, насочен към младите хора и целящ да насърчи активното участие в различни дейности в памет на жертвите на тоталитарните режими в Европа. В рамките на два дни в гр. Белене ще се състоят поредица от интересни събития с представители на българската научна общност и хора на изкуството, които мога да се видят и чуят онлайн. Дискусиите в събота са "Културата като съпротива. Ежедневие и насилие през периода на комунизма", "Комунизмът и психичната травма: индивидуални и социо-културни траектории" и "Музика по време на чума - Панел на музикантите". В неделя ще чуем разкази за трудовите лагери в България, Албания, Румъния и Хърватия. Белене, Културен център "Евгени Босилков". Онлайн - адрес за регистрация от FB страницата на събитието.

24.10

James Bond Live in Concert. Паралелно със световната премиера на новия филм от поредицата за Джеймс Бонд, Софийската филхармония кани на специален концерт с емблематични парчета от филмите за Агент 007. Някои от топ синглите, написани за лентите - Diamonds Are Forever, The World Is Not Enough, Golden Eye и Skyfall, симфонични сюити, както и оригиналната тема на Бонд, ще прозвучат на сцената, на която ще се качат и изпълнителите Милица Гладнишка, Криста, Рут Колева, Боби Косатката / Der Hunds, Ягода Тренева и Живко Станев. Зала "България", билети на касата на зала "България" и в мрежата на Eventim.

26 - 30.10

DA Fest 8. Международният фестивал представя на българската публика нови тенденции и важни постижения в областта на дигиталните изкуства - дигитално видео, интерактивен пърформанс и инсталация, нет арт, саунд арт, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. Осмото му издание включва изложби, пърформанси, прожекции, лекции и презентации, творчески работилници и концерти на над 30 творци от различни държави на 14 локации. Вижте цялата програма и точките на провеждане на www.2021.da-fest.bg

27.10

100 години Астор Пиацола. Камерен концерт на ансамбъл 5/4 Tango в състав Стоян Караиванов, бандонеон, Йован Богосавлевич, цигулка, Цветан Недялков, китара, Маргарита Калчева, контрабас и Людмил Ангелов, пиано. Концертът, посветен на великия музикант, е част от програмата на фестивала "Пиано екстраваганца". Vivacom Art Hall, 19:30 ч.

28.10

Сравнителен анализ на седем вида кисели бири. Петър Георгиев е сертифициран бирен сомелиер по международната програма за бирени експерти - Cicerone. В четвъртък вечер под негово ръководство ще може да направите сравнителен анализ на 7 вида кисели бири, чиито значими стилови характеристики и различия ще бъдат съпоставени: Flanders Red Ale, Fruit Lambic, Gose, Gueuze, Imperial Pastry Sour, Philly Sour, Sour IPA. Дегустацията е за 12 души и включва подходящи за бирите сирена. В Koncept Space. Записване на www.beerlabyrinth.com/sour-beer-tasting, 19:30 - 22:00 ч.

28, 29 и 30.10

Опакован аудиогид. Това е по-различно преминаване през експозицията "Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти" с фотографиите на Волфганг Фолц. Това е нов тип изживяване, чрез което, следвайки гласа в слушалките и двамата протагонисти на живо, участниците ще могат да се потопят в едночасова разходка в изложбата във и около галерията. Пърформансът се базира на едноименната пиеса на Мигел Валентин и Мартина Новакова и предлага художествено и много лично размишление върху изкуството на Кристо и Жан-Клод, както и съпреживяване на изкуството им дори и от дистанцията на времето и пространството. Режисьорка е Василена Радева, а саунд дизайнер е Емилиян Гацов-Елби. СГХГ, вход: 2 лв. Задължителна предварителна регистрация от FB страницата на събитието, от 16:30 и 18:00 ч.

28.10

Александър Улман и Денис Ръсел Дейвес. Младият британски пианист Александър Улман, впечатляващ критиците по целия свят с дълбочината и финеса на интерпретациите си, техническото майсторство и кристалното фразиране, ще бъде солист на Четвъртия концерт за пиано на Лудвиг ван Бетховен на Софийската филхармония. Диригент ще бъде считаният за визионер в света на класическата музика и световно признат маестро Денис Ръсел Дейвис. Зала "България", 19:00 ч., билети от касата и в мрежата на Eventim

Все още няма коментари
Нов коментар